ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Рада Європи виділила 10 грантів для студентів-русинів із Закарпаття

    30 апреля 2024 вторник
    59 переглядів

    Рада Європи запровадила 10 грантів на навчання для випускників шкіл Закарпаття, котрі належать до русинської громади. Ті з них, хто матиме хороші результати, зможуть продовжити освіту у чотирьох європейських навчальних закладах: Ягеллонському університеті в Кракові (Польща), Пряшівському університеті (Словаччина), Ніредьгазькому університеті (Угорщина) та Новісадському університеті (Сербія).

    "Студенти отримають дипломи європейського взірця, а також шанс продовжити навчання в аспірантурі європейського університету", – повідомив "ЗІКу" кандидат філологічних наук, голова ради правління Общества ім. Олександра Духновича Валерій Падяк.

    З його слів, наразі в Закарпатті працює 27 недільних русинських шкіл. Деякі з них діють при загальноосвітніх. Однак іноді керівництво закладів відмовляє у відкритті недільної школи. «Наприклад, у селі Чинадійово вчителька змушена була забрати дітей–русинів додому, оскільки директор не дозволив займатись у приміщенні школи. Він боїться, що його знімуть з роботи», – зазначив Валерій Падяк. Разом з тим він повідомив, що під час останнього відкритого уроку в русинській недільній школі вперше був присутній начальник управління освіти ОДА Юрій Герцог.
    ЗакДУ: Студентська молодь схвалила спроби залучити русинство як культурно-історичне явище в загальнонаціональні, в тому числі й політичні, процеси
    Лідери української діаспори в Північній Америці
    визнають факт етноциду русинів в Україні

    Закарпатська обласна рада "За" офіційне визнання національності "русин"
    Русинство: настав час "Ч"?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А що каже "демократична","походуюча в НАТУ та ЄУ " Україна?Та нич не каже."Ванька кушает да ест".Ігноранти хренові.