ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Тячівщина: Від медіа-магната Максвелла до поета Мідянки

    26 квітня 2024 п'ятниця
    16 переглядів

    Про найбільший в Україні за населенням сільський район — Тячівський (172,5 тис. жителів) — стало відомо більше, ніж будь-коли. Прорив забезпечила книжка «Тячівщина. Історико-краєзнавчі нариси», що з’явилася цьогоріч у Всеукраїнському державному видавництві «Карпати».


    Заохочують до читання пристрасні рядки з вірша на самому початку книжки. Автор Михайло Данилюк присвятив його своїй малій батьківщині:

    «Де ще побачиш
    майквітучі весни?
    У новому вбранні
    старовину?
    І швидкоплин
    Тереблі і Тересви,
    І Тиси неповторну
    бистрину?»

    Весь зміст, загалом на 302 сторінках, дає розлогу відповідь на всі ці запитання.

    … Береги закарпатських річок Тиса, Теребля і Тересва подарували Україні вже двох лауреатів Державної премії ім. Тараса Шевченка в галузі літератури — дубівчанина Івана Чендея та широколужанця Петра Мідянку. Із закарпатських просторів вийшли в світ десятки відомих митців — членів національних творчих спілок. На сторінках портретної галереї, що в кольоровій вкладці, — сенатори парламенту колишньої Чехословаччини, народні депутати СРСР і незалежної України, Герої Чехословаччини та Радянського Союзу. Тут і відомий лікар Угорщини й України, засновник Ужгородської обласної лікарні Андрій Новак, і медіамагнат, член парламенту Великобританії, почесний доктор кількох університетів Роберт Максвелл (Людвіг Гох). Перший з них народився в селі Руське Поле, другий — у селищі Солотвино. В золотому фонді зустрічаємо ім’я архієпископа Бориспільського, професора, ректора Київської духовної академії та семінарії Антонія (Іван Паканич), який народився в селі Чумальове.

    — Десятки авторів працювали з натхненням, — розповідає голова Тячівської райради, керівник редакційної колегії Михайло Данилюк. — Розділи писали як професійні історики, так і краєзнавці-ентузіасти, галузеві фахівці. Відомості про знаменитих і маловідомих земляків збирали всім миром, вписуючи їх у загальну картину життя району, відомого здавна як частина історичної землі — Мараморощини.

    — Складність підготовки «Тячівщини» була в тому, що досі не готували масштабного видання про окремо взятий район Закарпаття, — розповідає редактор видавництва «Карпати» Борис Кушнір. — Як-не-як, сотні фотографій, десятки нарисів про цей регіон від найдавніших часів до наших днів. Інформацію ретельно перевіряли, щоб уникнути помилок, які були можливими через широчезний діапазон і стислий термін підготовки — півроку. Якщо із завданням упоралися, то цей успіх слід ділити на всіх.

    У книжці не оминули майже нікого з тих, хто своєю працею і талантом збагачував рідну землю або прославляв її далеко за межами. Кілька білих плям ще залишаються, але їх незрівнянно менше, ніж було до виходу в світ «Тячівщини».

    Особливе значення надається світлинам: їх уміщено близько півтисячі! Тут і народний одяг, і стародавній вигляд осель у різних куточках району, і борці з фашизмом та за возз’єднання краю з Україною. Вміщено фото керівників органів державної влади, підприємств і установ від самого заснування району в 1946 році до наших днів.

    «Тячівщину» передадуть для всіх освітянських закладів району, її з інтересом читатимуть у земляцтвах Ужгорода й Києва, а для бібліотекарів, істориків і краєзнавців вона обіцяє стати настільною. Наклад видання — 500 примірників.

    Василь БЕДЗІР, "Урядовий кур’єр"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору