ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: На контрактній основі військову службу проходять 208 чоловік

    26 апреля 2024 пятница
    15 переглядів

    У квітні 2002 року Президент України затвердив "Програму переходу Збройних Сил України до комплектування військовослужбовцями, які проходять військову службу за контрактом". Цей документ передбачав, що з 1 січня 2015 року наше військо комплектуватиметься винятково контрактниками. Але він уже зазнав і, напевно, ще зазнає певних змін. Так, згідно з Програмою діяльності Кабінету Міністрів України "Назустріч людям", останній призов воїнів-строковиків
    відбудеться восени 2009 року. Отже, перехід до професійної армії скоротиться майже на цілих 5 років. Та справа не лише у самому скороченні термінів та його реалізації, а - і це головне - у деяких нововведеннях, які, безумовно, прискорять комплектування нашого війська контрактниками. Втім, про все по порядку....Буваючи раніше у відрядженнях, не раз доводилося чути від багатьох командирів нарікання на дисбаланс у комплектуванні підрозділів щодо воїнів-строковиків і військовослужбовців-контрактників. Основною причиною його виникнення офіцери називали недостатній рівень соціального захисту.

    Окрім офіцерів, подібної думки дотримувалися і контрактники, з якими мені доводилося спілкуватися: одягнувши військові однострої, дехто почав сумніватися в правильності свого вибору.

    Але ситуація починає змінюватися на краще. У цьому я ще раз переконався, зустрівшись з начальником управління призову та комплектування Головного управління особового складу Генерального штабу Збройних Сил України полковником Олександром Заскокою.

    - Останнім часом кількість громадян України, бажаючих вступити на контрактну службу, зростає, - говорить Олександр Федорович. - У першому півріччі поточного року Вінницьким, Волинським облвійськкоматами було відібрано по 252 кандидати, Львівським - 360, Хмельницьким - 267, Закарпатським - 208, Житомирським - 375.

    Найбільше, як бачимо, призивається на контрактну службу в тих регіонах, де вищий рівень безробіття і нижчий рівень середньої зарплатні. Бо якщо, скажімо, в Києві її розмір дорівнює 1115 гривням і, як справедливо зауважив мер міста Олександр Омельченко, "в столиці лише ледачі не працюють", то на моїй рідній Вінниччині картина зовсім інша. Область є аграрною, а щодо нинішнього стану сільського господарства, то наведу факти: з 20-25 колишніх

    колгоспів у кожному районі "на плаву" тримається 3-4. Тому, зрозуміло, бажаючих проходити службу за контрактом тут значно більше, ніж у Києві,

    Донецьку чи Запоріжжі - містах, де вистачає підприємств, на яких зарплатня давно перевищує тисячу гривень.

    До недавнього часу виконання Програми переходу нашого війська на професійну основу гальмувалося і з суб'єктивних причин.

    - Не всі командири частин усвідомлювали актуальність заходів, що проходять у

    військах і спрямовані на їх професіоналізацію, - вважає полковник Олександр Заскока. - Тому й не співпрацювали як слід з військовими комісаріатами щодо добору кандидатів для зарахування на службу за контрактом. Більше того,

    окремі командири не обтяжували себе вирішенням соціально-побутових проблем контрактників, тому ті змушені були передчасно залишати армію. Проте

    ситуація, пов'язана з комплектуванням війська контрактниками, починає змінюватися. Кращим свідченням цьому є та статистика, яку я навів. Але з'явилася вона не на порожньому місці, а завдяки більш уважному підходу до цієї проблеми вищого керівництва Міністерства оборони України.

    Сьогодні, як відомо, на виконання розпорядження Президента України "Про заходи щодо переходу підрозділів Збройних Сил України до комплектування військовослужбовцями за контрактом" - на базі кількох з'єднань роводиться

    експеримент з реалізації Програми. Перші результати експерименту свідчать про те, що все більше молодих людей України кажуть контрактній службі "Так".

    Чому? А тому, що, як вважає Олександр Федорович, інші посадові особи, причетні до комплектування ЗС особовим складом, нове керівництво держави,

    Міністерство оборони за незначний проміжок часу для вирішення цієї проблеми зробили дуже багато. Зокрема, віковий ценз при прийомі на контрактну службу відтепер становить не 30, як було раніше, а 40 років. А громадяни України, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем "спеціаліст-магістр", отримали право вступу на військову службу за контрактом без попереднього проходження строкової.

    30 квітня поточного року Міністр оборони видав на виконання відповідної постанови Кабінету Міністрів України наказ "Про встановлення щомісячної додаткової грошової винагороди окремим категоріям військовослужбовців". Її сума - 250 гривень. Але отримують винагороду лише ті військовики-контрактники, які перебувають на бойових посадах і зазнають значних фізичних та моральних навантажень. Згідно з цим наказом, таких посад у нашому війську понад 200. Отже, грошове забезпечення заступника командира взводу, за плечима якого менше 5 років служби, становить 733 гривні, а у його колеги, який подолав цей рубіж, - 777 гривень. Так, суми не захмарні, але все ж покращать матеріальне становище людей.

    Військовослужбовець-контрактник з недавнього часу може отримати - при сумлінному виконанні своїх обов'язків - звання прапорщика, посівши, скажімо, посаду старшини роти. Тоді, маючи вислугу - у календарному обчисленні - 10 років, він отримуватиме 1100 гривень.

    Якщо раніше для того, аби укласти з командуванням частини угоду про перехід на службу за контрактом, солдату-строковику потрібно було прослужити 1 рік, то тепер достатньо 6 місяців.

    Одна з основних причин того, що до недавнього часу відштовхувало наших співвітчизників від служби за контрактом, - відсутність житла.

    Але ця проблема, хоча й не дуже швидкими темпами, поступово вирішується: у 2004 році на її розв'язання кошторисом МО було передбачено близько 16 мільйонів гривень. У Житомирському, Новоград-Волинському, Білоцерківському,

    Гостомельському та деяких інших гарнізонах були переобладнані під житло казарми.

    У 2005 році передбачалося виділити вже 20 мільйонів гривень, але Міністр оборони України, задля прискорення переходу нашого війська на професійні рейки, прийняв рішення про збільшення асигнувань до 25 мільйонів. Відтепер контрактники почуватимуться в колишніх казармах значно комфортніше, бо переобладнуватимуться вони винятково на одно-двомісні помешкання.

    Передбачається, зокрема, що кімнати будуть оснащені туалетами, душовими, умивальниками. А на кожному поверсі обладнають місця для сушки білизни, кухні загального користування.

    Як бачимо, держава від декларування необхідності підняття престижу військової служби за контрактом перейшла до конкретних заходів. З посиленням соціального захисту військовослужбовців-контрактників зростуть, зрозуміло, і вимоги до них. Зокрема, щодо професійного рівня, постане вимога більш якісного

    виконання покладених на них завдань. Утім, це тема окремої розмови...



    Сергій ЗЯТЬЄВ

    "Народна армія"


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору