ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Чи "ба-бахне" на уроці хімії?..

    21 мая 2024 вторник
    50 переглядів

    Державні інспектори Закарпатської державної інспекції охорони праці нещодавно завершили комплексну перевірку в навчально-виховних закладах Хустщини. За її підсумками працівники працеохоронного відомства та керівництво освітніх закладів з'ясували, що саме в наших школах може стати джерелом травмонебезпечних ситуацій. Виявилося, слід звернути увагу на роботу предметних кабінетів, шкільних сторожів та безпеку електрообладнання...Чи безпечний кабінет?

    Школа і... нещасний випадок. Навіть на папері — рятуй Боже в реальності — ці два поняття поряд "звучать" дисонансом: травмування й дорослої людини пережити непросто, у школі ж переважна більшість — діти. Допустити загрозу їхньому життю та здоров'ю означає, як мінімум — замордувати себе докорами власного сумління, як максимум — перекреслити свій авторитет професіонала в очах колег і громади.

    За словами державного інспектора Закарпатської ДіОП Світлани Ромац, це добре розуміють у Нижньобистрівській ЗОШ І-III ступенів, де директором Мирослав Голуб.

    — Утримання предметних кабінетів у цьому далеко не сучасному навчальному закладі глибинки, — ділиться враженнями Світлана Анатоліївна, — гідний приклад для наслідування. Всі реактиви, серед яких є й отруйні та вибухонебезпечні речовини, зберігаються у відповідності до встановлених вимог. З огляду на труднощі з фінансуванням та забезпеченням, диву даєшся: хімікати в обумовленій тарі з відповідними написами назв і особливостей використання. Коли б усі ставилися до своїх обов’язків з такою відповідальністю, можливість трагічних історій на кшталт тієї, що трапилася нещодавно з учнями однієї із шкіл на Івано-Франківщині, була б зведена до нуля.

    Те, що в районі є педагоги, на яких можна рівнятися, — тішить. Але керівникам наших освітніх установ варто все-таки, незважаючи на проблеми з коштами, забезпечити шкільні кабінети хімії, фізики та біології елементарними засобами захисту: гумовими рукавицями і фартухами, шлангами для промивання очей, окулярами, інструкціями з надання першої медичної допомоги... Вчителям же — обов'язково пройти навчання на курсах безпеки життєдіяльності.

    Сторож — професія ризикована

    ...Листопад минулого року запам'ятався резонансним нещасним випадком, що стався в одній із хустських шкіл. 44-річний сторож Юрій Липчей, заступивши на чергування, навряд чи міг уявити собі, що чекає його цієї ночі. Коли побачив на подвір'ї навчального закладу чоловічу й жіночу постаті, теж, без сумніву, про погане не подумав: мабуть, закохана парочка заблукала... Тож, виконуючи свої професійні обов язки, вирішив зробити зауваження: територія, мовляв, під охороною, і стороннім тут робити нічого. Наштовхнувся ж на... збройний опір з нанесенням численних тілесних ушкоджень. Намагаючись повідомити про трафунок, спробував дістатися до найближчого телефону. Проте не зміг. Вранці закривавлене тіло з множинними ножовими пораненнями, в результаті яких і настала смерть, знайшли на вулиці, біля гаражів... З огляду на жорстокість, цьому випадку, здавалося, важко знайти аналог. Уже цьогоріч, наприкінці лютого, така ж доля спіткала сторожа Іршавськрго центру позашкільної освіти Петра Штефаня. На щастя, обійшлося без фатального наслідку. Взагалі ж упродовж минулого року у різних галузях економіки краю постраждало чи не з десяток представників професії, яку саме життя сьогодні відносить до категорії ризикованих. А з початку поточного — їх зареєстровано вже п'ять.

    Сумна тенденція, зрозуміло, привернула до проблем організації роботи шкільних сторожів й увагу керівництва навчально-виховних закладів Хустського району. Надані в ході комплексної перевірки державними інспекторами з охорони праці приписи вимагають взяти під особливий контроль організацію роботи шкільних сторожів. Це означає: впорядкувати режим робочого часу ( в більшості закладів сторожі перепрацьовують), затвердити й відпрацювати маршрути руху по території та обладнати її освітлювальними приладами, забезпечити сторожів телефонним зв'язком та спецодягом , провести необхідні інструктажі та вивісити інструкції на робочих місцях. Головне ж — періодично контролювати охоронців при виконанні ними службових обов'язків представниками адміністрації...

    — З вимогами працеохоронців (звичайно, якщо

    хочемо працювати без надзвичайних подій!), — констатувала провідний спеціаліст відділу освіти Хустської РДА, що опікується охороною праці, Юлія Прокопів, — мусимо рахуватися. За рік, що минув з часу активізації працеохоронної роботи в освітніх закладах регіону, помітні зрушення на краще. Особливо радує санітарний стан навчальних закладів. Свіжовибілені приміщення, впорядкована територія, ошатні квітники милують око. Проте попереду — ще чимало проблем, які, будемо сподіватися, дочекаються свого вирішення.

    Обережно: електронебезпека!

    Ще одна травмонебезпечна ділянка, якій мусить приділити увагу кожна школа регіону, — надійна робота електрообладнання.

    — Наші загальні вимоги, — каже державний інспектор Закарпатської ДіОП Михайло Повх, — опосвідчення раз на три роки та заземлення (замулення) — обов'язкові до виконання. Не варто забувати й про належне оформлення щита: зовні, на дверях — знак небезпеки — жовтий трикутник з чорною окантовкою та блискавкою, на внутрішній стороні — схема підключення. Щитова повинна бути обов'язково на замку! Окрема розмова про непрацююче, застаріле обладнання, яке не використовується. В ході комплексної перевірки було вказано на необхідність його відключення від комунікаційних приладів та від щита. Особливої ж уваги сьогодні з огляду підготовки до зими вимагають шкільні котельні. Обладнання повинно бути обов'язково заземлене. Там, де триває заміна кабелів, проводів, пускати їх потрібно в металеві труби або в стіну, і ні в якому разі — по землі. Обертові частини циркулюючих насосів мають бути захищені і, згідно з паспортом, вивішені схеми трубопроводів. Обов'язкові повірені монометри, необхідна кількість вогнегасників, інструкції з охорони праці, навчання та медогляд персоналу...

    Об'єктом особливої уваги працеохоронців у ході перевірки були класи інформатики. В Нижньоселищанській та Липецькополянській школах комп'ютерна техніка підключена до звичайної двопровідної мережі, порушено також обов'язкову вимогу встановлення одного комп'ютера не менш ніж на 6 кв. м площі.

    На територіях багатьох шкіл району є трансформатори. Як показала перевірка, не всюди вони огороджені, згідно з вимогами, парканом заввишки 1м 80 см. Знайшли перевіряючі на пришкільних територіях й відкриті люки, обірвані проводи заземлення блискавкозахисту, необрізані сухі гілки дерев... Кожна з цих, на перший погляд, дрібних хиб, за несприятливих обставин може скласти небезпеку життю та здоров'ю школяра...

    Підсумовуючи результати двотижневого спілкування керівництва навчальних закладів району з фахівцями Закарпатської ДІОП, начальник відділу освіти Хустської РДА Павло Русин зауважив:

    — Крім вдячності за виявлені "вузькі" місця, освітяни району визначили для себе подальші нюанси зусиль у царині охорони праці. Найперше домагатимемось введення до штатного розпису відділу посад інженерів з охорони праці, що відповідатимуть за роботу для початку у трьох-чотирьох навчальних закладах, подбаємо й про залучення на умовах договору спеціалістів по роботі з газовими котлами та енергетиків. Адже зрозуміло головне: чим пильніше контролюватимемо безпеку ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В ШКОЛІ, тим надійніше будемо захищені від випадків дитячого травматизму.

    Віра ТУРЯНИЦЯ, керівник прес-служби ТУ Держнаглядохоронпраці України по Закарпатській області.
    Закарпаття: Біда помучить, зате розуму научить?
    Закарпаття: Драма на лісосіці
    Смерть, яка збурює до глибин душі...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору