ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Укрзалізниця": У цінах наздоганяємо Європу?

    18 мая 2024 суббота
    36 переглядів

    ...До залізничних кас вишикувалися довгі черги. Придбати квитки в цю пору завжди було справою непростою, однак зараз наклався ще один чинник – потенційні пасажири хочуть встигнути купити квитки до початку літа, бо потім буде дорожче.

    Залізничні квитки дорожчають з 1 червня. Це майже доконаний факт, бо фінансовий план “Укрзалізниці”, в якому передбачене подорожчання, схвалив уряд. Наразі категоричний протест висловив Антимонопольний комітет України, який вважає зростання цін необґрунтованим. Раніше міністр економіки Арсеній Яценюк заявляв, що не схвалює, коли державний монополіст отримує надприбутки, і не бачить підстав для підняття тарифів. На залізниці кажуть, що нові ціни суттєво не вплинуть на добробут населення, хоча ще місяць тому запевняли, що ніякого подорожчання не буде. Однак з початку літа ціна на квитки зросте на 50 відсотків, з 1 січня 2007 року – ще на 10, потім ще на 10% - з 1 квітня і знову на 10% - з 1 липня 2007 року. До 2008 року поїздки “найдоступнішим транспортом в Україні” обходитимуться нам удвічі дорожче.

    В “Укрзалізниці” пояснюють подорожчання тим, що пасажирські перевезення – це самі збитки для компанії. За словами генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту Василя Гладких, щорічні збитки підприємства від пасажирських перевезень становлять 2,4 мільярда гривень. І додає, що вартість проїзду залізницею в приміському з’єднанні становить 1 копійку за кілометр. Міністр транспорту і зв’язку Віктор Бондар наводить ще такі дані: перевезення одного пасажира на 10 кілометрів обходиться в 0,04 гривні. Із цифрами, які наводять посадовці, можна посперечатися, бо всі ж ми час від часу або й щодня користуємося залізничним транспортом і знаємо, що квиток на електричку (на 100 кілометрів) коштує не одну гривню, а близько п’яти. Однак фінплан читали в кількох міністерствах…

    А ще півтора місяця тому Василь Гладких казав дослівно таке: “Я однозначно заявляю, що підвищення тарифів на пасажирські перевезення не буде. Українська залізниця - державна і справно виконує соціальну функцію.

    Немає ще у людей тієї гідної заробітної плати, щоб купувати дорогі квитки”. Зарплати наразі не змінилися, а от квитки…

    Залізниця також вирішила підшукати додаткові статті доходів, інформує "Високий замок". Скасовано безкоштовний проїзд школярів, пільги залишили лише для дітей-інвалідів, дітей чорнобильців, дітей загиблих шахтарів та правоохоронців. А пенсіонери-залізничники тепер не отримуватимуть доплат до пенсій, які вони мали досі. Ще одне ноу-хау, яке хоче ініціювати головний залізничник, - обов’язкове харчування пасажирів у потягах, вартість якого входитиме у вартість квитка. Втілення останнього нововведення виглядає дуже сумнівним, а от все інше – майже реальність.

    Щоб трохи заспокоїти пасажирів, Василь Гладких заявив, що для пасажира ціна квитка зросте не на 50, а на 34 відсотки, бо комісійні збори залишаться незмінними. Попередні розрахунки виглядають так. Проїзд в купейних вагонах нефірмового потяга Київ-Львів подорожчає з 33,03 до 49,55 гривні з ПДВ і страхуванням, але без комісійних, у плацкартному вагоні з Києва до Львова – ціна зросте на 10,29 гривні. За подорож 91-м швидким Київ-Львів (у купе) доведеться платити не 52,58, а 70,76 гривні.

    На “Укрзалізниці” підрахували, що, якби пасажири сплачували повну вартість перевезення, то квитки мали б бути дорожчими у 8-10 разів. І додає, що зараз українські залізничні тарифи удвічі нижчі, ніж в Росії, і в п’ять разів нижчі, ніж в країнах ЄС. Хоч у чомусь наздоженемо Європу…
    Укрзалізниця повышает цены на билеты
    Закарпаття: Керівник "Укрзалізниці" відкриє рух поїздів на дільниці "Батєво-Солотвино"
    Бескидський тунель у Карпатах добудують до 2008 року
    На закарпатському напрямку — подвійне навантаження

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Меня бы больше порадовало если бы мы и заработаными деньгами неотставали от Европы.