ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Невицький замок потерпає від нашестя ...весіль!

    17 июня 2024 понедельник
    28 переглядів

    Від нашестя весіль потерпає один з найдавніших замків Закарпаття – Невицький. За традицією саме сюди приїздять молодята з усього регіону, щоб відсвяткувати своє одруження. І часто-густо залишають після себе купи пляшок і сміття. Завадити весільним кортежам намагаються школярі-волонтери, котрі вже 5-й рік поспіль проводять там археологічну експедицію.

    Весільні кортежі – не єдина загроза Невицькому замку за часи існування. Вперше його частково зруйнували ще у 17столітті війська трансільванського князя Дьєрдя Ракоці Другого. Один з волонтерів каже, що прийшов сюди, аби хоч якось спокутувати гріх вельможного однофамільця.

    Олександр Ракоці, волонтер з Ужгорода: ”Дуже цікаво знаходити різні знахідки. Люди цікаві, цікаві розкопки, послухати про історію, про замок, як це все було раніше, подивитися. І трішки допомогти прибрати його і привести до належного стану.”

    В експедиції традиційно працюють підлітки не лише із Закарпаття. Ось і тепер чекають помічників з Києва та Луганська. Вони прибирають сміття, а також проводять розкопки під наглядом досвідчених археологів. Завдяки волонтерам півтисячі знахідок потрапили до Закарпатського краєзнавчого музею. Серед них – два персні чотирнадцятого століття, посуд, предмети побуту. Табір волонтерів існує на громадських засадах. З бюджету оплачується лише харчування. Ані хлопці, ані їхні наставники грОшей не отримують, хоча обсяг робіт – величезний.

    Олександр Дзембас, керівник Невицької експедиції: ”За підрахунками фахівців, фахівців європейських інституцій ,волонтерами тільки на пам”ятці Невицький замок, який ви бачили, виконано робіт більш як на мільйон євро. Без цільового фінансування. Пам”ятка на сьогодні виглядає набагато краще.”

    За п’ять років через експедицію пройшли дві тисячі школярів, лише цьогО літа тут побувають близько ста учнів. А що стосується весіль, то тепер розпивають шампанське за стінами замку. Адже на час проведення розкопок тут прибрали містки та переходи – аби відвідувачі не заважали пошукам.

    Богдан Барбіл, "Перший канал".
    Закарпаття: Реставрація Невицького замку обійдеться у 10 мільйонів євро
    На Закарпатті лишень 4 "офіційні" зони відпочинку
    Закарпаття: Чи братимуть туристи в "облогу" Невицький замок?
    Закарпаття: Загадки Невицького замку

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Повний брєд. Барбілу очевидно немає що знімати, ось моча в голову і б_є. Весілля руйнують Невицький замок:)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім, ти не правий. Замок весілля не руйнйють, а сміття залишається. І тому студентам і учням замість того, щоб вести розкопки, приходиться прибирати це сміття. Треба хоча б символічну плату ввести як у музей наприклад 5 грн, так і живі гроші будуть для потреб археологів, і мусорити менше будуть