ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як виглядали найкращі курорти Закарпаття у XIX-ХХ столітті (УНІКАЛЬНІ ФОТО)

    06 травня 2024 понеділок
    314 переглядів
    Славнозвісний санаторій «Карпати» у 1959 році

    Закарпатські санаторії й бальнеологічні курорти мають давню історію й у час свого розквіту були відомі не менше, ніж сучасні санаторії й курорти, які постали на їхньому місці. Деякі з цих закладів не пізнати після перебудови й сучасних розширень. Дещо, звісно, й зникло назавжди під впливом модних тенденцій у руках власників. Тож сьогодні пропонуємо вам мандрівку до місць відпочинку на Закарпатті кінця ХІХ - початку ХХ століття.

    Фото опублікувала спільнота у Фейсбуці Transcarpathian Heritage.

    Так виглядав у 1900 році бальнеологічний курорт «Синяк», розташований в селі Синяк (поблизу Чинадієва) Мукачівського району. Вперше місцеві мінеральні джерела згадуються у XVIII столітті. Як курорт, «Синяк» відомий з 1832 року, коли тут було побудовано перші лікувальні купелі.


    sinyak_0.jpg


    А це - два фото пансіонату Розенталя із мінеральними купальнями та віллою «Port Artur» в селі Тисаборкут комітату Марамарош (нині село Кваси Рахівського району). Кінець XIX століття:


    roz.jpg


    roz2.jpg


    Вілла «Порт Артур» в селі Тисаборкут комітату Марамарош (нині село Кваси Рахівського району). 1908 рік


    villa.jpg


    Готель «Sport» на Ужоцькому перевалі. Поштівка 1940 року


    sport.jpg


    Також на перевалі був Туристичний буфет «Bouda na Sibiři» («Будка в Сибіру») на Ужоцькому перевалі. Фото кінця 1920-их років. Буфет побудуваний у другій половині 1920-их років підприємцем Йозефом Їрасько (чеськ. Josef Jirásko), який також був власником готелю «Tajga» в селі Волосянка Великоберезнянського району.


    bufet.jpg


    Сучасна турбаза «Едельвейс» у Ясіня - це колишній готель «Budapest». Таким він був у 1943 році:


    yasi.jpg


    Купальні на базі джерела мінеральних вод та палац Рудольфа в селі Неліпино поблизу Сваляви. Поштівка початку XX століття.


    posh.jpg


    А це - купальні в Кобилецькій Поляні та будинок Штефанії. 1911 рік


    kup.jpg


    Вишково наприкінці ХІХ століття вже мало свої рекламні листівки. Перші згадки про мінеральні джерела на південно-східних околицях села Вишково відомі ще з 1753 року.
    У 1818 році на базі вуглекислих гідрокарбонатних залізистих мінеральних вод була створена одна з найстарійших та найвідоміших купалень Марамароського комітату — «Várhegy fürdő» («Замкова купель»), або просто «Viski-fürdő». Інколи її називали «Viskvárhegy Gyórgyfürdő». Так виглядали лікувальні купальні під замковою горою поблизу села Вишково анприкінці ХІХ століття:


    vish.jpg


    Відомий сьогодні санаторій "Карпати" неподалік Мукачева був відомим і на початку ХХ століття. Будівля є палацом Шенборна в урочищі Береґвар поблизу села Карпати Мукачівського району. Палац побудований графом Ервіном Фрідріхом Шенборн-Бухгеймом у 1890-1895 роках. Так він виглядав наприкінці XIX століття:


    karp.jpg


    karp3.jpg


    Саме це штучне озеро є озером справжнього та єдиного на Закарпатті парку Шенборна. Так воно виглядало у 1913 році:


    oz.jpg


    Це вигляд у 1959 році (на той вже час — санаторій «Карпати»):


    karp4.jpg


    А таким був Палац Шенборнів вже у 1967 році:


    pal.jpg


    ДИВІТЬСЯ І ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Унікальні старовинні фото центру Ужгорода... розповідь про торгівлю у крамничках за часів Чехословаччини (ФОТО)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору