ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Одна з найдавніших пам’яток України Горянська ротонда в Ужгороді гине від холоду та вологи

    27 апреля 2024 суббота
    74 переглядів

    Хоча релігійна споруда ХІ століття є унікальною і занесеною в реєстр ЮНЕСКО, її спіткала доля звичайної сільської церкви. Місцева громада рятує храм, як може, але відреставрувати і зберегти фрески XII-XIV сторіч, виконані давніми італійськими майстрами, людям не до снаги.

    Звідси пішло життя в Ужгороді. Після Софії Київської це - друга за давністю пам’ятка християнства. Ротонду збудували в ХІ столітті. За радянської доби церкву закрили через те, що посеред відправи в неї ударила блискавка. Тоді померло шестеро душ. Колишній працівник радянської міліції, дід Дмитро закопав двох людей у землю і так урятував їх.

    Дмитро ЮСКОВИЧ, житель с.Горяни: "Загребли гарно, красно заметали так до голови землею. Начав той чоловік кліпати-кліпати, я йому водички, витяг язика, прийшов до себе, ми його узяли, повели додому".

    На одній із бань написано - 1991. Так місцеві люди вшанували відкриття церкви за незалежности. Тоді покрили стіни сучасним тиньком, а італійські фрески вже почав розмальовувати якийсь місцевий художник. За власні гроші люди встановили громіздку систему опалення, інакше б ротонда зовсім замерзла. Така модернізація збиває туристів з пантелику.

    Йосип ВЕРЕШ, священик: "Перше враження зазвичай таке негативне, бо люди підходять, очікують щось старинне, і перше, що вони бачать, це таку сучасну штукатурку..."

    Та коли б тоді сільська громада не взялася за церкву, сьогодні ротонди могло вже не бути. Всередині вогко і стародавні фрески, які простояли сім століть, обсипаються. Перед виборами колишня влада Ужгорода подарувала ротонді чотири лавиці. Після виборів нинішня - новий дах. Скільки потрібно на реставрацію найціннішого - фресок, точно не знають. Кажуть, що сюди часто навідуються фахівці. Один з них говорив про 2 мільйони гривень.

    Леся КЕШЕЛЯ, Галина ЛАРІОНОВА, програма "Вікна", СТБ.
    На відновлення первісної покрівлі Горянської ротонди в Ужгороді витратять 40 тисяч гривень

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Часи минають - нічого не змінюється. А потім будемо кричати що то все "Совєтська" влада, коли склад зробили. Та ми нічим не ліпші. А фрескам між іншим потрібний постійний мікроклімат.