ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Сумнозвісні угорські промислові відходи "Премікс" вивозять на утилізацію на Кіровоградщину

    05 травня 2024 неділя
    59 переглядів

    Промислові відходи, таємно завезені на Закарпаття з угорського концерну ”Елтекс”, утилізовують у Кіровограді. На це уряд України виділив 1,8 млн грн.

    "Премікс" вивозять на утилізацію на Кіровоградщину

    Появу ”преміксу” в Україні пов’язують із добре відомою в Береговому особистістю — Іштваном Гайдошем. До березня 2006-го він був народним депутатом від СДПУ(о), а з весни очолює магістрат.

    Спочатку хімікати пересипали до контейнерів у селі Велика Бакта. Саме бактянці першими заговорили про ”премікс”. Майже у самому центрі села, неподалік від свердловини з питною водою та водонапірною вежею, лежала найбільша партія відходів — близько 200 т. Небезпечну речовину вже запакували в бочки у селах Боржава та Мужієво.

    Кримінальну справу щодо імпорту ”преміксу” прокуратура Закарпатської області порушила навесні 2005-го. Прокурор області Юрій Бенца, 51 рік, заявив, що особисто читав листа із результатами дослідження цього порошку. Невідомій речовині присвоїли перший, найвищий, клас небезпеки. Місяць тому справу передали до обласного управління СБУ, яке дозволило вивозити відходи на утилізацію. Шістнадцять вагонів із ”преміксом” простоюють на колії у Боржаві.

    На Берегівщині лежать півтори тисячі мішків із сумішшю по 600 кг. Їхньою утилізацією займаються працівники запорізького науково-виробничого об’єднання ”Динаміка”.

    Із державним інспектором Боржаво-Тисянського відділу екологічного контролю Юрієм Бандуровичем, 45 років, заїжджаємо на територію колишнього меблевого комбінату в Береговому.

    Колись тут виготовили меблі для кабінетів Горбачова та Щербицького. Комбінат стоїть напівзруйнований. У дворику видно кілька десятків синіх і жовтих жерстяних бочок. Чути гул вантажівки. До робітників проходимо по товстому шару бурої речовини. Еколог каже, що це і є ”премікс”. Робітники в гумових захисних костюмах, рукавицях і розпилювачах на обличчях пакують темно-сірий розсипчастий порошок до прозорих мішків і складають у 200-літрові бочки.

    МІСЦЕВІ ЛЮДИ КРАДУТЬ БОЧКАМИ

    — Наша фірма виграла тендер, — розповідає 25-річний Руслан Магарламов. — Закупили близько шести тисяч жерстяних бочок. Вже два тижні працюємо в районі.

    Цікавлюся, чи не боязко перебувати поруч із небезпечними хімікатами.

    — Начальство досліджувало ”премікс” на токсичність. Тут є важкі метали. Але я працював і не з такими ядами — гербіцидами, пестицидами, — стенає плечима робітник.

    Другий пункт збору ”преміксу” — закинутий склад поблизу ромського табору. Юрій Бандурович розповідає, що через скандал із відходами власник будівлі не заявив про себе й досі. Небезпечна речовина лежить у великих лантухах просто неба. Частина мішків подерті, бурий порошок висипався. У контейнери ”премікс” перевантажують восьмеро робітників.

    — Працюємо вже чотири дні, — знімає брудні рукавиці 21-річний Олександр Сарсенгалієв. — Денна норма збирання на одну людину складає двадцять бочок. Добре, доки снігу немає, бо як піде — усе позамітає. А з понеділка ще й морози обіцяють.

    Робітників поселили у спортивному комплексі ”Закарпаття” на околиці Берегового. Хлопці кажуть, що харчуються тричі на день. У їхньому раціоні є молоко, кефір, ряжанка, банани, апельсини, сік. Неподалік від бази розташовані два термальні басейни. Можна щовечора поплавати. Щоправда, працюють люди без вихідних.

    — Проблема в тому, що місцеві люди крадуть бочки, — скаржиться еколог Юрій Бандурович. — Ось у Мужіївському кар’єрі недавно був випадок: ”премікс” висипали на землю, а діжки селяни забрали. Думаю, зберігають у них зерно.

    ЛЮДИ СКАРЖАТЬСЯ НА ГОЛОВНИЙ БІЛЬ І КАШЕЛЬ

    Упродовж 1999–2005 рр. із Угорщини на Закарпаття таємно завезли 1400 т ”преміксу”. Речовину декларували як теплостійкий наповнювач для виробництва шин. Експортував її відомий у Європі концерн ”Елтекс”. Із українського боку відходи приймала спеціально створена фірма ”Озон”.

    Інститут гігієни та медичної екології ім. Марзаєва дійшов висновку, що ”премікс” — це леткі сполуки, що містять небезпечні для здоров’я людей оксиди важких металів. Порошок складається із 35 видів хімічних речовин. Сполуки свинцю, міді, хрому, нікелю потребують особливого методу утилізації.

    ”Премікс” негативно впливає на дітей, осіб похилого віку, вагітних. Його нищівна дія може проявитися через 5–10 років. Нещодавні медичні дослідження на Берегівщині засвідчили, що рівень захворюваності у селі Велика Бакта зріс у три-чотири рази, а серед дітей — на 21%. На рівні району — у 2,6 разу. Місцеві жителі скаржаться на частий головний біль і астматичний кашель.

    UA-Reporter.com з посиланням на "Газету по-українськи"
    Закарпаття: Заборгованість за простій вагонів з «Преміксом» перед залізницею сягає 5,5 млн грн.
    Чи почув Генпрокурор України Президента України Віктора Ющенка у справі закарпатсько-угорського "Преміксу"?
    Небезпечний угорський "Премікс" на Закарпатті контейнеризують ще до Нового року?
    Закарпаття: Угорський "Премікс", складований в вагонах, нікуди не вивозили?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Перед новорiчними святами iздив в Угорщину за подарунками своiй родинi. Завозив в Украiну також i для свого собаки один мiшок собачого корму " Педiгре " - 15 кг. На автопереходi " Тиса" украiнський митник хотiв помiстити наше авто на штрафмайданчик iз-за того що не було сертифiката на цей мiшок корму. Ось якi cумлiннi у нас митники коли йдеться про здоровя собаки. Та не може бути щоб бравi козаки пропустили на нашу територiю таку величезну кiлькiсть шкiдливоi для людей речовини !

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Кто и зачем поджёг химические отходы на Закарпатье?

    Теме завоза на Закарпатье химически опасных отходов из Венгрии посвящено немало публикаций, правда ни одна из них не раскрывает толком кто и почему совершил эту диверсию против Украины. Причём чувствуется, что авторы статей (например «Балогу ближе к Богу» «Украины криминальной») знают значительно больше, чем говорят, но боятся. Кого или чего?

    Правда проще и страшнее, чем это может показаться «проницательным читателям».
    Судите сами:

    Известная уже всей стране закарпатская преступная группировка во главе с Гисемом В.В. (председатель правления «Закрпатсадвинпрома», по-совместительству депутат облсовета), опираясь на нынешнего прокурора области, а тогда Мукачевского прокурора миллионера Бенцу Ю.Ю., нынешнего кума и секретаря „Бога”, а в ту пору известного авторитета, бизнесмена и политика Балогу В.И., борца с коррупцией из СБУ (бівшего зампреда СБУ) Герасимовича И.А. и его кума Похилько А.И. (оттуда же), решила в очередной раз подзаработать. Заработки у этих ребят разные – незаконная приватизация (Ужгородский коньячный завод, завод «Патент», Береговский совхоз-завод…), рейдерство (Плосковский завод минеральных вод, АПГ «Закарпатский сад»), нелегальная иммиграция, контрабанда…

    Но денег много не бывает… И вот эти коренные закарпатцы решили облагодетельствовать родной край, славящийся экологической чистотой путём завоза ТЫСЯЧ тонн отравленных и химически опасных отходов, которые сбрасывали «просто неба». Да уж, загубив виноделие, перерабатывающую промышленность края, вырубив леса, открыв «для своих» границы, мафия, казалось бы, уже ничего не могла придумать для процветания области… Не тут-то было!

    Доказательства? - Плз!

    После шумого скандала, прокурор Бенца арестовал в качестве вещественных доказательств найденные журналистами остатки тысячетонной свалки, которую указанные выше люди уже было почти сокрыли. И где же этот страж закона хранил особо опасные для людей и природы Закарпатья отходы и ценнейшие вещественные доказательства? На военном охраняемом химскладе? – Не угадали! В специально оборудованном бомбоубежище? – Опять нет! - На стации Боржава Береговского района без охраны, под открытым небом!

    И конечно же они «самопроизвольно» загорелись! Интересно, пустил ли себе Бенца пулю в лоб, как подобает обделавшемуся принародно генералу? Нет, от побежал докладывать киевской «крыше», что пожар засекли, и придётся его тушить…

    А крыша кто? Виктор Шокин – вечный собиратель дани с закарпатской и не только мафии… Игорь Дрижчаный – кум Герасимовича, Александр Мороз с Василием Цушко – честнейшие политики имени «оранжевой коалиции»,Валентина Семенюк – пламенный борец с незаконной приватизацией, Роман Бессмертный – пожиратель гисемовских подачек. О куме Балоги ни слова!

    А вы спрашиваете, кого или чего боятся авторы статей! Да если ребята тысячами травят людей, что им отровать башку несчастному журанлюге? Крыша поддержит! Вспомните Гонгадзе, убийство которого шесть лет подряд «успешно раскрывают» Герасимович с Шокиным!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    НЕ может быть, чтоб через границу пропустили такое количество Премикса? -- пишет какой-то Куси... А то, что пропускають тоннами наркоту за бабло -- может быть??? Не один начальник таможни полетел. И не один еще полетит. Потому, что все происходит при них! сунут в рот несколько тисяч баксов и молчит потому что.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Оранжевая диктатура-целый роман МУ-МУ закарпатских глухонемых журналистов!
    Завезли балоганты в Закарпатье 4300 тонн страшнейших ядохимикатов и распаковали по районам. В ближайшее время быть большой беде, особенно венгерсокму населению, которых успокоили ющенковцы строительством школы для венгров за три милионы за счёт Киева! А будут ли в школе здоровые дети?
    Ясно одно, Ющенко знает о катастрофе в Закарпатье, но молчит также как Горбачёв за Чернобыль!Раз уж он заражён, пускай и жители будут заражёнными.
    Такой страшной власти в Закарпатье не помнят, чтобы за 15 лет "Независмой" вырезать Карпаты и привели в негодность треть закарпатской равнинной земли!
    Внимание! МУТАНТЫ ПРИ ВЛАСТИ!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Демонстрация классического поведения временщиков , решающих краткосрочные задачи личного обогащения и сохранения у власти за счет разорения края и здоровья будущих поколений. И самое гнусное в этой истории то, что главные участники преступления- дорвавшиеся до власти путем услужливости и лакейства, представители "коренного населения"...+

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    "...а з початку була Міжвідомча державна комісія, створена розпорядженням Бджоляра від 14 червня 2005 р. № 1092”. Не вдалось... Як в прислів’ї, "не литьём, так катаньем"...
    Вся небезпека криється, навіть не в цих злощасних 797 тонн "Преміксу", який ввезли під виглядом продукції/сировини та знаходиться на території області, а в Указі Бджоляра України від 20 грудня 2006 р. № 1104 "Про рішення РНБО від 17 листопада 2006 року "Про заходи щодо вдосконалення діяльності органів державної влади під час здійснення операцій з конфіскованим майном і безхазяйними відходами", відповідно до якого знищення (утилізація) неякісної та небезпечної продукції повинно здійснюватися на підприємствах України за кошти державного бюджету, а не повертатися власникові. По суті Бджоляр офіціально об’явив Україну смітником і узаконив бізнес з його ввезення, вирішивши продіоксинити народ України (нагородити хлоракною) за те, що його притравили “любі друзі”.
    При цьому власні небезпечні відходи та неякісна продукція через завантаженість виробничих потужностей видаляються (- тимуться) на полігони, сміттєзвалища та лісосмугам (“Вблизи автотрассы Киев-Харьков нашли 2 тонны ядохимикатов” http://www.2000.net.ua/proisshestviya/vukraine/116480707.html).
    “Бандитам тюрми”. Справедливо! За злочин закарпатських човників відповідатимуть керівники і населення Кіровоградської області, а їх переробку оплатить все населення України. І це лише заради того, що закрити кримінальні справи за фактами незаконного ввезення під виглядом продукції/вторинної сировини небезпечних відходів... Щоб захистити “любих друзів”,
    Свиней йому пасти разом зі “своєю Естер” в с. Хоружівці, а не керувати народом України..., але що ви хочете, починав він свою кар’єру з кидалова колгоспів (банкрутства банку “Україна”), в НБУ за його участю “стырили” 700 млн. дол. США, взятих під гарантії Уряду...
    Боже! Почуй молитву народу України. Спаси Україну, народ і дітей наших від тобою вибраного народу та їх прихвостнів, які сприймають нас за бидло і скот, а країни світу поділяють “на Ізраїль” і “не ізраїль”... Амінь!