ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Скандал навколо нецільового витрачання антипаводкових грошей розгортається на Закарпатті

    26 мая 2024 воскресенье
    45 переглядів

    Мешканці зсувонебезпечних районів області отримують компенсацію від держави, але не переїжджають у нові оселі – живуть і далі під загрозою. Самі люди твердять, що не можуть ані придбати нове житло, ані відремонтувати старе за отримані гроші, адже ціни, за якими компенсацію нараховано, ще 2001 року.Закарпатці отримують від держави гроші на відселення з районів, яким загрожують зсуви, але переселятися не збираються. Ризикуючи життям, вони не покидають напівзруйновані оселі. Працівники контрольно-ревізійного управління звинувачують людей у недотриманні умов надання державної допомоги. А сума чимала – майже три мільйони гривень.

    Лідія ГОРВАТ, начальник відділу контролю у сфері соціального захисту КРУ в Закарпатській області: "Законодавчо не врегульовано таке питання, що саме це відселення повинен хтось контролювати. Є загальний закон, що за використання коштів відповідає розпорядник коштів. У данному випадку розпорядником коштів були голови районних держадміністрацій".

    Змусити людей покинути небезпечні домівки керівники районів не можуть. Переселяються лише ті, хто мають заощадження, бо державних грошей не вистачає. Суму компенсації уряд визначив 6 років тому - 521 гривня за квадратний метр житла. Відтоді ціни на нерухомість і будівельні матеріали зросли щонайменше вчетверо.

    Іван БОБРУШКО, голова Тячівської районної держадміністрації: "Відновлювати його, звичайно, не можна, бо він у зоні тій, перенести чи купити - це нереально. Бо постанова Кабміну і ці розміри були прийняті ще у 2001 році, а зараз у нас 2007".

    Будинок Марії Кріжан розташований в активній зсувонебезпечній зоні вже сім років. Фундамент просів, а щоразу після дощу в оселі з’являються нові тріщини. Минулої весни зсув зруйнував стіну будівлі. Проте отриманих 48 тисяч гривень компенсації вистачає лише на ремонт напівзруйнованого житла.

    Ганна КРІЖАН, мешканка села Бедевля: "Тих грошей, що мені дали, я не можу построїти ні хату. Цемент дорогий, людей наймати треба. Все дорого. Я за ті гроші нічого не можу построїти".

    Наразі на Закарпатті – півтори тисячі активних зсувонебезпечних ділянок. Тут майже 1400 будинків. На відселення треба понад 200 мільйонів гривень. За шість років, відколи діє комплексна протизсувна програма, з держбюджету надійшла лише десята частина необхідної суми. Цього року на переселення та боротьбу із зсувами не виділили жодної копійки, повідомляє ICTV.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору