ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Закарпатье дети в садиках смогут общаться на своем родном языке

    27 апреля 2024 суббота
    99 переглядів
    Родители сами выберут, на каком языке общаться ребенку в детском саду

    Кабинет министров подал в Верховную Раду поправки к закону «О дошкольном образовании». Предлагается предоставить возможность родителям самим выбирать, на каком языке будут общаться воспитатели с ребенком.

    Законом не предусматривается императив, то есть родители не обязаны, а могут участвовать в выборе языка. Причем речь идет не только о русском языке. Например, в Закарпатье родители, возможно, изъявят желание обучать своих детей на венгерском или румынском, в Донецке — на русском и т. д.

    В Европе, да и во всем мире, даже не обсуждается вопрос на право дошкольного воспитания на родном языке, это само собой разумеется.

    Дмитрий Табачник, министр образования, сообщил, что Закон заработает сразу после подписания его президентом.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Закон, пропонований горе-міністром Табачником- нерозумна і антидержавна утопія, яка лишщ внесе хаос і непотрібні міжетнічні конфлікти.Населення Закарпаття - поліетнічне, хай в родинах вдома у кожній хаті звучить їх рідна мова, але в садку кожен вихователь не може з різними дітьми спілкуватися на різних мовах - це абсурд !!! ДЕРЖАВНА МОВА НЕОБХІДНА І УГОРСЬКИМ, І РОСІЙСЬКИМ,І РУМУНСЬКИМ ДІТЯМ ДЛЯ ЇХ МАЙБУТНЬОГО ЖИТТЯ В УКРАЇНІ. НЕ ПЕРЕТВОРЮЙМО ДЕРЖАВНУ ОСВІТУ НА НОВІТНЮ "ВАВІЛОНСЬКУ ВЕЖУ" !

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вы КК свидомит монополизировали терминологию РУСИН. Вы врёте и молчите о том, что белорусов и большую часть русских тоже называли РУСИНАМИ. Закарпатских русин до настоящего времени называют в немецкой, венгерской и английской литературе РУТЕНАМИ, а вас украинцев рутенами НЕ НАЗЫВАЮТ. Кроме того, что русины жыли 1000 лет на юг од гор Карпат совсем изолированы исторически от украинцев и в процесе национальном и державном развитии не участвовали в совменстном развитии белорусов, украинцев и русских.
    Кроме того, послание и християнские традиции св. братьев Кирила и Мефодия русины в Центральной Европе удержали с 863-го года до 988 года практически сами, без участия, украинцев и русских свыше сто лет потому, что Святоплук князь Великой Моравы выгнал из Моравы, Западной Словакии, Западной Венгрии учеников св. Кирила и Мефодия в 885 году, после смерти св. Мефодия. Предки словаков и русин Великой Моравы латинизировались, а русины на окраинах Великой Моравы, восточная Словакия, Закарпатье, Северна Румыния продолжали Християнские традиции св. Кирила и Мефодия, а украинцы и русские стали официально християнами только с 988 года (Хрещение Руси).
    Укр-националисты хотять вымазать 100 лет Християнских традиций св. Кирила и Мефодия из истории Европейско цивилизации только потому, чтобы могли продолжать анти-русинскую Сталинскую политику.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Крещение Киевской Руси (Украины) имеет отношение только к украинцам. Никаких россиян там небыло. Это выдуманный народ, который не имеет никакого отношения к государству Русь-Украина. Теперь касательно выбора языка, детям жить в Украине, где государственный УКРАИНСКИЙ, пусть учат какой хотят их родители, но государственный обязаны знать. Я представляю, если зная только венгерский или любой другой язык, думаю такие люди дальше чем свои детские сады никуда не пойдут.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Да вы господин 228 об этом договоритесь с белорусами и русскими, насколько Хрещение Руси является только украинским или нет. Это ваши дела, а не наши русинские. Но вы на Украине ваши морды азиатских большевиков не суйте в наши Християнские традиции, которые произошли о сто лет раньше ваших. Варварски, не уничтожайте их вашими Сталинскими "Воссоединениями".

    Кроме того, вы господин 228 венгров не путайте с русинами. Русинские дети не имеют никаких проблем изучать государственные языки. Даже такой экзотический язык, как венгерский, сумели изучить в прошлом, а в 20-х годах в Мукачеве русинские дети даже на языке йидиш договаривались с еврейскими детьми. А о венгерские дети вы не безпокойтесь. Венгрия как государство имеет сейчас плохую экономию, но всё-тяки гораздо лучшую чем Украина. Если вы будете продолжать вашу розбудову так как за последних 20 лет и в экономическом развитии будете 5-тыми среди самыми НЕ развитыми экономиями мира, "нияка мова" в детских садикох вам не поможет.

    На каком языке дети в детских садикох во Швейцарии в немецких кантонах разговаривают?
    Свис Дич, язык который от немецкого литературного (Гох Дойч) отличается приблизительно так, как русинский от украинского. Немцы из Германии Свис Дич не понимают или понимают плохо, как украинцы русинский язык. Швейцария имеет какие-то проблемы с Гох Дойч? Вы слыхали об этом?

    Швейцария не имеет проблемы ни с языками ни с экономией потому, что это государство возникло демократически с низу, природным цивилизованным путём, а Украина как государство возникло силой Русских царей, большевицких комисаров и украинских национаслистов. И по-этому УКРАИНА является ШТУЧНЫМ государством, а не ШВЕЙЦАРИЯ. Но для быдла это наоборот.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Бездарна справа сперечатися з вонячим польським націоналістом. Смійтеся хлопці з придурків галицьких націоналістів, більшої уваги вони незаслуговують.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти не путай бидло тупе поляків і галичан. Галичани гівнюки-не сперечаюсь-а до поляків вам русинам немитим ще дуже далеко. Подивися дурню на наш ринок-70 процентів товарів легкої промисловисті з Польщі. Хер би ти сосав китайський чи турецький без Польщі...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    це все шо ти можеш сказати?!?!?!))) Коли людина обмежена у вихованні, інтелектуальному і розумовуму розвитку тоді вона переходить на особистіть і з її уст посинають іти образливі слова....Жаль, шо тут ніхто не може підтвердити свою думку фактами і ні з ким не можна провести нормальний діалог((((

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Погоджуюся з небайдужим ужгородцем - неможливо вести предметну дискусію на ту чи іншу тему, якщо опонент замість діалогу обирає образливі, а то і навіть нецензурні вирази - для людини низького освітнього та інтелектуального рівня інших аргументів у голові бракує - от і починає ображати інших, замість того, щоб висловитися по суті питання.На інших сайтах коменти якось контролюються, щоб не допускати хамства і матюків.А тут все летить в одну купу. .....

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Факта хоче свідомий. Туй суть:
    1.В 1924 році Сталінська антирусинська політика більшовики "внедрялі в жизнь" через КОМІНТЕРНУ.
    2.В 1925 році на конгресі Більшовиків (коммуністів) України в Харькові провозгласили в резолюціі, што національність русин, руснак, угро-русин итд. є конзервативна, заостал (буржоазна) національність и ушиткі русини будуть українцями.
    3.Термінологію "більш сучасну" українці на місто русини зачали употребляти в пресі як перші комуністичні новини Правда по інштрукціях Комінтерни на Подкарпатськой Русі в конці 1920-х роках.
    4. В 1945 році по"Віковічном Возєднані" (анексіі) Подкарпатской Русі (Закарпаття) к Радянській Україні адміністративно ушитких русинів переписали на українців. Русини йшли спати як русини, а коли ся зобудили на другий динь уж боли українцями.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Слухай сюда, я проти русинів не маю нич проти. Но кіть ты маєш хоть мало мозгы в голові допетраш, шо Закарпаття не годно бути окремов державов, хоть ты ся всри, хоться посери, хоть дуба головов ходи!!!Кіть Закарпаття відділиться від УКРАЇНИ (не дай Бог) довго саме-незалежне не побуде!!! На нас мадяри уже тепер позирають, як на кусок м'яса, кіть не мадяри то словаки, кіть не словаки то ромуни. Самим нам нихто не дасть быти (перевырено исторійов)!!! А тепер знай, шо в Україні ты, без різниці, ци ты русин, ци мацкаль, ци мадяр, ци украънець - - - ты туй чоловік і ти туй себе чуствуєш як дома. Но знай шо в Мадярщині мадяри тебе нигда не приймуть за свого ти будеш там другосортним чоловіком, в Чехії і Словакії будеш ЦИГАНОМ, ЧУРАКОМ, РУСЬКИМ ІВАНОМ хоть ким лиш не нормальним чоловіком!!! Як розказують старші люди, шо коли жили під мадярами то мусіли говорити по-мадярський, бо мадяри так казали: - Який хліб їж? Мадярський? тоді і говори по мадярський!!! Так куда ви "русини" так рветеся???? Чим вам так погано в Україні??? Чим вас тут так ущимляють???

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти проти русинам не маєш нич. Так іх треба офіціально визнати Київом так, як суть другі меншини визнані на Україні. А пак можеш писковати які суть мадяри чи словаки. А до типирь самостійники лем пискуєте и за 20 років так йсте розбудовали самостіну Україну ош йсте 5-ті од заду в економіці.
    В ЕУ Люксенбургу ся жиє прекрасно, а є менша числом людей и територійов як Закарпаття.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    туй-пуй-муй отозвался)))ха-ха)))

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Скільки є людей - стільки є поглядів на історію і на розвиток людства. Хто такі русини і звідки вони пішли обговорюється на багатьох сайтах і змісту нема копіювати сюда то все (на вікіпедії глянути можна в разі потреби, звичайно якщо ти дійсно хоч вияснити для себе то а не просто піднімати тут сварку). На будь-який факт можна дивитись дво-, трьобоко або ще більше точок зору.

    Ніхто з упевненістю не може сказати що русини то окремий народ, так же само ніхто не може сказати що русини то українці. Закарпаття відєдналось від інших українських земель ще в часи коли не існувало поділу в східних словян на росіян, українців і білорусів. Тому так же само як українці стали окремою національністю - можна припустити що і русини (карпатороси, і т.д. синонімім багато) утворили окрему національність. В Закарпатті як хтось йшов на заробітки в східну Україну (на буряки і т.д) то казали - йдемо на Украйну - тобто вони розмежовували себе від іншої частини. Коли хтось приїзжає з інших областей то кажуть на них - ненаші або українці, або росіяни. Це теж показує що українцями вони себе не відчувають. Чим гірше економічне становище Закарпаття порівняно з іншими країнами-суідами - тим більше русинська теорія матиме прихильників. І рано чи пізно то все може споводувати неприємні речі (націоналізм до добра ніколи не приводить а тіки до громадянських воєн і конфліктів). Головне бути людиною і не ображати нікого хто має іншу точку зору, вважає себе іншим народом, розмовляє на іншій мові. А діти - чим більше мов вони знатимуть тим краще для них) Якщо батьки хочуть їх вчити на китайській в садку - будь-ласка (китайців 1/6 з усіх людей на землі).

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Якшо ви такі великі русини, то дайте мені відповідь на такі питання:
    1. З якого часу жителів теперішнього Закарпаття почали називати русинами?
    2. Звідки походить слово русин?(корінь цього слова)
    3. Чому саме нас Закарпатців називають саме русинами. А не словаками, угорцями, румунами, поляками, сербами, хорватами, словенцями...а - РУСИНАМИ. Впринципі ми себе також так називали до того часу, як були в складі інших країн ( не руських)
    Дєрзате;)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Все ,начався "галицькый" срач в стилі "дибанутої бригады" - "подкарпатськых русину ніколи не було,нема,і ніколи не буде,є українці які забыли що они українці(?),треба їх повернути межи українці".А хто в ролі поводирів?Офіцінський з Радехова,стрийське чмо - Олег Диба а так далі.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Нема ніякого срачу, то я тобі кажу))))
    Я просто задав елементарні питання на яке думав отримати достойну відповідь без усяких емоцій...і шо почув --- а нічого-нічогісенько((( З цього виходить, що ви великі "русини", а самі і не знаєте хто такі русини))))

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Про русинов забыли как то.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В Англії спілкуються по-ангійськи з часів Шейкспіра. На Закарпатті, тільки з часів "Віковічного Возєднання" з 1945 року на приказ вождя Сталіна. Ви одсуджуєте Сталінський Голодомор, але Сталінський етноцид як способ українізації вам є добрий. Гнилу душу маєте Бандеро-НЕ байдужий УЖГОРОДЕЦЬ! Люди на Закарпатті мають право мати свою душу, а не вашу гнилу бандерівську душу.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    З часів Шекспіра??? А до того як розмовляли? На кельтській чи на германській чи по нормандський говорили??? А англійська звідки взялася??? Шекспір придумав??? Шекспір лише обкультурив, обтесав мову англійського народу. Так же само зробив і Котляревський в Україні і Пушкін в Росії і т.д. і т.п. А якшо ви такий "знающий", то скажіть будь ласка, як можна робити українізацію в той же час знищити біля 25 млн. УКРАЇНЦІВ???? І взагалі звідки такі факти, що Сталін робив УКРАЇНІЗАЦІЮ???))))))) Це - НОНСЕС, НОООНСЕЕС!!! Таке аж смішно читати, смішно писати таке))) Це теж саме, шо сказати: - Гітлер робив з європейців ЄВРЕЇВ))) в таке повірить лише повністю отупіла людина...Мені дуже жаль, що "русини" дійшли до такої нісенітниці((((

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    О-го-го,Котляревський в Україні=Шекспір в Англії який лем обтесав англійску мову. Ай кидь Котляревський нигда не дописав свою Енеіду, зато с тов неотесанов мовов обтесав вам мозги и наробив з вас бидла брехучі.

    Ай кидь за кажде людске життя є шкода, бо не мош то винагородити, в Сталінськом Голодоморі на Україні умерло около 3 міліонів людей, а не 25 міліонів. То суть ваші українські стахановські числа. Зато вождь Сталін накрав вам територій, чужі землі які нигда не боли українські в таких розмірох, што ай на 50 міліонів людей є много. Недаром ви українці співали йсте вождьові:"Хай живе на віки гоя-гой, батько Сталін гоя-гой!!!"

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Українізацію сталін робив на Закарпатті щоб прибрати ласий шматок для совка в центрі європи. Головой ап стенку полячня воняча, шось не любиться? - на...уй за перевал і там воняйте з свойов українов що від слова украсти. Бідусьте нам сюди принесли - хабарництво, стукачество, дерибан земель, лісів, мінеральних джерел і.т.д. треба вас копкати в гузицю обисьте тікали за перевал на свою любиму Укр(їну)асти.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Шоб ти знав під контролем Сталіна було пів-Європи аж до Берліну і для того щоб заполучити крихітне Закарпаття він не дуже потребував українізувати нашу область, це був тоталітарний режим, який все вирішував силою. На прикладі знаємо, як була ліквідована наша Мукачівська Греко-Католицька Єпархія і майже все духовенство, яке відмовилося переходити в кагебістичну РПЦ МП. Кажеш шо українці пренесли біду нам ( я корінний житель Закарпаття, як і всі мої предки)...Хочеш сказати шо до 1945 року наші люди були ідеальні, а у всіх наших бідах виноваті УКРАНЦІ... То походу і укранці тебе навчили так "красиво" і "культурно" виражатися;) Українці виноваті у наших бідах? українці винні у тому що Ужгород грязний, неухожений і убитий город?...А ти поїдь в "українські міста" Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Житомир і багато ін. міст України і ти не будеш бачити такої картини, як в Ужгороді, Хусті, Сваляві і майже всіх містах Закарпаття(крім Мукачева). Всюди чисто, акуратно, культурні люди...Так шо то дуже некрасиво і не культурно скидувати "свої гріхи" і проблеми на інших.Як кажуть на блатному жаргоні - так роблять КРИСИ!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти, НЕ байдужий УЖГОРОДЕЦЬ, мав бось знати аспонь дашто о ІІ світовій війні. СССР на чолі з вождьом Сталіном одсудив Мунхенський діктат и окупацію Чехословаччини Гітлеровов Германійов и почас войни дуже голосно и офіціально СССР провозглашало, што Чехословаччина має ся востановити в довойнових границях. То значить Чехія, Моравія, Словакія и Подкарпатська Русь (типирішня Закарпаття). Но коли Красна Армія прийшла на Пудкарпаття, так СССР ізминив свою політику о восстановленіі Чехословакіі и Подкарпатской Русі в довойнових границях, бо главнокомандующі СССР обнаружили, што з Мукачева, Берегова, Ужгорода советскє танки дуже легко посилати до Будапешта, Братислави, Кошиць, што ай зробили в 1956 році и 1968 році.
    А українізація и "Віковічне Воссоедіненіе" бов способ ай украсти сийс кусок землі и оправдати зміну політики о востановленіі Чехословаччини в довойнових границях.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Непискуй, непискуй свідомий!!!
    Львів (Лемберг) будовали українці? Чернівці будовали українці? Каменецк-Подольск будовали українці? итд. Сисі міста на західній Україні боли будованни поляками и австрійцями. До 1940 року менше як 10% жителів Львіва були українці, векшина були поляки и євреї. До жужого залісти, што уже є вибудоване а с тим ся хвалити то знавуть робити українці и криси.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Тупий йсте ви, Не байдужий УЖГОРОДЕЦЬ! Таку державу як є Шейцарія особенно украйинцям ніколи не вдасться побудовати а Швейцарія як держава примірно фунгує уже дакілько століть, а Україна як держава, чи вижиє иштьи 20 років, то є великий вопрос.

    Інтерпретацію робите абсурдно в традіціях свідомих українців. В США корінним жителям індіянам (апачі, ірокези , гопі итд.) в дітских садикох говорять на материнськом язику и докунця держава то піддержує.

    Не путайте корінних жителів с пришляками!!! Не лем в Констітуції демократичних держав ай ООН є закони на охорону и розвиток культури меншин. Українозація на Закарпатті зачала по 1945 році на приказ вождя Сталіна. Мали бо йсте го ай ославляти, не лем кричати на нього за ГОЛОДОМОР.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    По-перше: НІХТО НЕ ГОВОРИВ, ПРО ШВЕЙЦАРІЮ ПОГАНОГО - НІХТО!!!!!! І НІХТО НЕ ЗАПЕРЧУВАВ ТОГО ФАКТУ, ЩО ШВЕЙЦАРІЯ Є ОДНА З НАЙБАГАТШИК КРАЇН СВІТУ І З ОДНОЮ З КРАЩИХ ЕКОНОМІК СВІТУ!!!(спецально пишу великими літерами, так може будете краще суть ловити, а не перекривлювати мої слова). Я лише навів приклад, чому в Швейцарії є 3 державні мови!!!
    По-друге: США є країна з англо-саксонським устроєм країни і НІЯКІ індіанці немають нічого спільного з державотворенням цьої країни і формуванням цього народу!!! Всі хто більш-менш цікавиться історією і досліджував хоть якісь факти - знає що ІНДІАНЦІ БУЛИ ЗНИЩЕНІ МАЙЖЕ "ПІД КОРІНЬ" європейськими колонізаторами. І то є ФАКТ;)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Всі хто більш-менш цікавиться історією і досліджував хоть якісь факти - знає що ІНДІАНЦІ БУЛИ ЗНИЩЕНІ МАЙЖЕ "ПІД КОРІНЬ" європейськими колонізаторами. І то є ФАКТ;)

    Доповніть НЕ байдужий УЖГОРОДЕЦЬ ваші факти, ош Індіянці 90% померло на інфекційні хвороти, бо не мали імунітет витворенний проти многим мікробом як колонізатори-європейці, як наприклад проти морбілі, чи туберкульозу.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кстати, в Швейцарии 4 государственных языка, а не три...Кроме немецкого, итальянского и французского есть еще и рето-романский)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Щирому ужгородцю - ти зовсім тупий або прикидуєшся?Як можна в нашому "Вавілоні" - Закарпатті - всіх переломити через коліно і заставити перейти на "мову"?І взагалі - Україна многонаціональна країна,такі силові дії як примусова українізація нічого як протидію цьому не можуть визвати.І не треба п...ти про Словакію - угорська меншина там має всі права.Проїдь у Комарно,Штурово а т.д,там крім угорської іншу мову не почуєш.Бо там живе угорська меншини,там діють угорські театри,там навчання ведеться на угорській мові.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    З початку навчись нормально спілкуватися, а вести розмову кацапсько-московським тоном, по-друге: ніхто не говорив, що угорцям у Словаччині заборонено створювати свої театри, або мати свої школи, читай уважно!!! АЛЕ я ще раз повторюю для "особо одарьонних"!!! У ВСІХ ГРОМАДСЬКИХ УСТАНОВАХ ТИ МАЄШ РОЗМОВЛЯТИ НА СЛОВАЦЬКІЙ МОВІ!!! Сперечатися не буду більше на цю тему, Я ТОБІ НАВІВ РЕАЛЬНІ ФАКТИ!!!!!
    А на рахунок "Закарпаття-Вавилону" поїдь в США, Францію або в будь-яку демократичну країну і говори їм про те що ти хочеш шоб твої діти в дитячому садку спілкувалися на своїй рідній мові, тобі просто культурно скажуть: -Якшо тобі щось не подобається, тебе в цій країні ніхто не тримає!!! В Росії тобі скажуть: - Иди на х*й хохол, ще й дюндєлю получиш, теж саме й в Угорщині, Словаччині, Чехії і всіх нормальних країнах. Чи ти думаєш, шо лише Україна і Закарпаття є многонаціональні?!?!?!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Брешеш, НЕ байдужий УЖГОРОДЕЦЬ! Там де 20% жителюв (міста, села) на Словакії употребляє свуй материнський язик (мадярський, русинський итд) так в урядох употреблявуть ай язик меншин то значить мадярський, русинський итд.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "Одарьонному свідомому" в селі населеному угорцями діти в садочку хай спілкуються на рідній мові.
    Термін "державна мова" видумали хворі на голову націоналісти.Це можливо у моно-національних державах - Данії,Німеччині.У Швейцарії діловодство дозволено вести на 4 мовах.Від цього Швейцарія менш демократични ніж Україна?В Фінляндії друга мова - шведська.А шведів там менша 1%.
    Майоріта в демократичній державі толерує права міноріти.Лиш хворі на голову українські націоналісти це не розуміють.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Всі приводять в приклад Швейцарію, але це тупізм!!! Такого народа, як швейцарці ніколи не було і не буде!!! Це штучна нація, яка складається з 3 народів тому там і є 3 державні мови))) Теж саме і з Боснією, такої національності як боснієць ніколи не було, хто був у Боснії той знає, що в народ Боснії складається з 2 національностей хорватів, які живуть в південно-західній частині країни і сербів які живуть на північному-сході, а ще є 3-я частина населення - це мусульмани(або як вони себе називають -боснійці), які в основному живуть в центрі країни... А якшо ти почав говорити про моно-національну державу то таких держав уже практично нема!!! У Німуччині лише Турків 3 млн. не говорячи уже про поляків, чехіів і багато ін. національностей. В Україні 78% - це УКРАЇНЦІ!!! То чому 78% повинні підлаштовуватися під 22%??? Я мовчу про те, що ми живемо на Українській Землі. Я б на твому місті про угорські села взагалі мовчав!!!Бо коли з угорських сіл приїзджає молодь вчитися в Ужгород то навіть елементарних слів на українській мові сказати не можуть!!!! Про яку українізацію можна тут говорити??? Теж саме стосується і ромунів і росіян в криму!!! Ти бачив фіна, який не знає говорити по-фінськи, чи англійця, який не знає англійську і так можна навести безліч прикладів. І ні в фінляндії нхто не говорить про фінізацію, ні в німеччині ніхто не говорить про онімеччення, лиш у нашій ДЕМОКРАТИЧНІЙ країні всі говорять про українізацію....якої НЕМА і НЕ БУЛО!!! Українці лише захищають себе і свою культуру на своїй же землі!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Уявіть собі таку ситуацію, що в англієць в Англії розмовляє на англійській мові і за це його називають фашистом і націоналістом......Таке важко представити, такого в нормальній країні бути не може. А у нас це нормальне явище... Людина,яка розмовляє українською мовою, на сході Україні або в криму, автоматично стає фашистом і націоналістом!!! Це - дурдом!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В Англії спілкуються по-ангійськи з часів Шейспіра. На Закарпатті, тільки з часів "Віковічного Возєднання" з 1945 року на приказ вождя Сталіна. Ви одсуджуєте Сталінський Голодомор, але Сталінський етноцид як способ українізації вам є добрий. Гнилу душу маєте Бандеро-НЕ байдужий УЖГОРОДЕЦЬ! Люди на Закарпатті мають право мати свою душу, а не вашу гнилу бандерівську душу.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "П'ятий місяць уже над вільним містом поруч з переможним Германським прапором майорить наш рідний жовто-блакитний український прапор як символ нового життя, нового відродження нашої неньки-батьківщини. Але на великий жаль і сором до всіх нас українців ще й досі залишається де-не-де ганебна більшовицька спадщина. З великим соромом до всіх нас та з цілком зрозумілим гнівом українського людства трапляється чути по деяких установах, навіть у районових управах, розмови російською мовою з боку урядовців, які нібито соромляться своєї рідної мови. Сором за це тим, хто стає вільним громадянином звільненої батьківщини. Ганьба і не місце з нами тим, хто цурається своєї рідної мови. Ми не припустимо, цього не мусить бути. Тому наказую категорично заборонити далі будь кому з урядовців розмову російською мовою в службовий час в установі"
    обербургомістр Харкова - Олексій Іванович Крамаренко ,заступник Л. Е. Кублицький-Піотих.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    мда.... тепер в Закарпатті будуть не дитячі садки, а Вавилон якиїсь((((( Що роблять з Україною???? В словацькому місті Жиліна, де переважна більшість населення угорці, після проголошення незалежної Словаччини, в магазинах і в усіх громадських місцях було ЗАБОРОНЕНО розмовляти на будь-якій мові крім словацької!!! і це діє до тепер, тому що у Словаччині державна мова є-- словацька!!! Це так би мовити був захист словацької мови і словаків в першу чергу від мадяризації. Кожна країна захищає і відстоює в першу чергу свою мову, культуру і свої традиції! Це є правильно і логічно. А у нас влада своє, не те що не відстоює і не розвиває, а навпаки - НИЩИТЬ!!! А чуже будує(((( Все з ніг на голову. І більша частина країна підтримує таку владу.........

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не байдужий...Моя жена- словачка, хочет Вам передать, что Вы- "кокот"...если твердите, что в Жилине большинство населения венггры...Попросите, чтобы Вам вернули деньги за обучение, долбодятел...)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Передайте своїй жоні "словачці" шо чоловік у неї кокот;) вона походу така словачка, шо лише слово кокот і знає))))
    і ще я тобі скажу, шо нормальні люди за учобу не платять, за учобу башляють лиш такі чураки, як ти!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти, не лем бімбо кокот ай чурак замурованний! Коли в Штурові отворілі Мадярський універсітет ім. Шельє-го? Не за Дзуріндовей адміністрації?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Послушайте, кретин, езжай в Жилину, узнай, сколько там живет венгров, потом сядь к компу, а потом напиши, что ты там узнал. У вас на Украине такое образование, что за него и платить жалко, если вообще какое-то есть, а ты этому яркое потверждение.
    Или же ты исключение из общих правил))

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "П'ятий місяць уже над вільним містом поруч з переможним Германським прапором майорить наш рідний жовто-блакитний український прапор як символ нового життя, нового відродження нашої неньки-батьківщини. Але на великий жаль і сором до всіх нас українців ще й досі залишається де-не-де ганебна більшовицька спадщина. З великим соромом до всіх нас та з цілком зрозумілим гнівом українського людства трапляється чути по деяких установах, навіть у районових управах, розмови російською мовою з боку урядовців, які нібито соромляться своєї рідної мови. Сором за це тим, хто стає вільним громадянином звільненої батьківщини. Ганьба і не місце з нами тим, хто цурається своєї рідної мови. Ми не припустимо, цього не мусить бути. Тому наказую категорично заборонити далі будь кому з урядовців розмову російською мовою в службовий час в установі"
    обербургомістр Харкова - Олексій Іванович Крамаренко ,заступник Л. Е. Кублицький-Піотих.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не трещите "патриоты" украины и закарпатья)) совсем скоро Газпром и Путин купит вас с потрохами, посмотрим как тогда будете петь здесь)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В першу чергу дитина має добре знати мову країни в якій живе,а крім неї може знати ще хоч 30 мов,а то потім ні говорити ні писати-як теля,і такі батьки потім очікують,що у дитини буде хороша робота....

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В першу чергу дитина має знати рідну, батьківську мову.А потім всі інші.В тому числі і "державні".та що я вам пояснюю - ви вірогідно з "титульних" відморозків,а з такими не договоритися

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ех ви, запроданці срані!!!! Закарпаття належить до України і буде належати, а вас рагулів потрібно виселити на Сибір.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ты чмо бандерувське. настоящый житель славного вароша Мукачева ныгда бы так ны вказав.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    От ти і є рагуль.Бо лиш тупий рагуль хоче заставити многонаціональне Закарпаття говорити на "мові" і тільки на ній.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русскому языку статус государственного!! веннгерский, словацкий и украинский запретить в Закарпатской области!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    VI ZABILI PIARI SHO V ZAKARPATTI A TOCHNISHE NA PODKARPATSKI RUSI KROME VENGRIV I RUMUNIE E GOLOVNIM JAZIKOM RUSINSKIY PROTO VAM BALAMUTI BANDEROVSKI NETREBA ZABUVATI I U VERXOVNIY RADI TOSHE!!!!!!!