ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: "Малий Березний: Село у межиріччі Ужа та Ублянки"

    01 мая 2024 среда
    60 переглядів

    У мальовничому закарпатському селі Малий Березний відбулась неординарна подія. Старожил села, автор Михайло Цибик разом із видавництвом Валерія Падяка (м.Ужгород) презентували малоберезнянам щойно випущену в світ книгу „Малий Березний: Село у межиріччі Ужа та Ублянки”. Книга добре ілюстрована архівними фотодокументами, кольровими вклейками, що засвідчують сиву давнину і сучасність села, перша згадка за яке датується в письмових джерелах 1427-им роком. Відоме село й тим, що на Чорнечій горі над ним височить Свято-Миколаївський монастир – один із найстарших духовних осередків історичного Закарпаття, а десятиліття тому поруч на державному кордоні відкрито КПП та митницю, що з’єднують нашу державу зі Словаччиною.

    Як розповів “UA-Reporter.com” видавець Валерій Падяк, книга є першим такого роду виданням на Березнянщині й спонукає, як про це говорилося під час презентації, до подібних видань громади інших сіл району, у т.ч. загальнорегіональний проект „Села Березнянщини”, які гальмуються за браком коштів. Тому приємно, що в Малому Березному знайшлися свідомі селяни, які фінансово підтримали це далекоглядне починання. Це – житель села, який не назвав свого прізвища, а сповістив лише те, що він із відомого в селі роду Козаків. Інший спонсор – відомий в русинському світі меценат Стівен Чепа, батько якого родом із с. Малий Березний. Стівен (Степан) живе в Канаді, він – президент потужної фірми „Norstone Financial Corporation” (Торонто) і щорічно надає району інвестиції для культурних програм, серед яких достатньо згадати Міжнародну літературну премію ім. А.Духновича, видання шкільних підручників та допомогу у відкритті русинських недільних шкіл на Березнянщині. До речі, С.Чепа зініціював і видання книги про сусіднє з М.Березним село Убля, яке знаходиться по той бік держкордону.

    Книга про Малий Березний побудована так, щоб на тлі історичних подій, у т. ч. й історії монастиря, подати оповідь про відомих малоберезнян, чиї наснага, творчість, наполеглива праця, старання, рівень духовної культури та виховання дозволили їм зайняти гідне місце у суспільстві, не тільки на рівні району та області, але й у межах держави та за її межами. Літопис села стверджує добре відому тезу про те, що М.Березний – це кузня кадрів району. Тому виникає закономірне запитання: навіщо тоді систематично завозити в район „чуже” районне керівництво?
    В Ужгороді відбулася презентація книга про Федора Потушняка
    Книги дві — ракурс один
    Закарпаття: Приз — річна передплата на журнал "Пізнайко"
    "КЕПА" для дітей від почесного жителя закарпатського села

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Klasne misce. Moja Mama iz Zavosyna. A v m.Bereznyj v shkolu xodyla.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Moje maminka se v c. Malyj Bereznyj narodila. Hledam spojeni na Michala Michaloviče Rusína v Malem Berezném, ulice Gorkij 20.