ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Головний "литвин" Закарпаття остаточно поставив великий і жирний хрест на своїй "народній" кар’єрі...

    30 апреля 2024 вторник
    56 переглядів

    Блок Юлії Тимошенко в реаліях поствиборчої України став ключовим гравцем українського політикуму. Це факт. І, не зважаючи на те, що на закарпатських теренах він поступився „Нашій Україні”, суті справи це не міняє. Тим більше, що, скажімо, в контексті Ужгорода перемога БЮТу виглядить більш переконливо. Інша річ, що вміти розпорядитися перемогою – завдання не легше, аніж здобути її. Тим більше, що лаври переможця не дають спокою багатьом.

    У поразки завжди один батько, у перемоги їх – багато. Саме в цьому і полягає суть тої кризи, в якій після виборів опинився закарпатський БЮТ.

    Початок проблемам було закладено ще до виборів, коли тодішнє керівництво закарпатської „Батьківщини”, остерігаючись зростаючого впливу на свою партію збоку очолюваної Віктором Балогою закарпатської „Нашої України”, без бою віддало реальну владу в БЮТі підприємцеві Олександру Кеменяшу і колишньому головному „яблучнику” Бродського на Закарпатті Андрієві Сербайлу. Власне вони, в розрахунку на силові „торги” з „Нашою Україною”, на другий день після проголошення результатів виборів розпочали в закарпатському БЮТі практику „полювання на відьом”, витісняючи з „Батьківщини” старих послідовних партійців. Насамперед „новобютівці” спробували видавити зі списку вже обраних депутатів облради цілий ряд членів „Батьківщини”, які тяжіли до безумовної коаліції з „НУ”. З юридичних міркувань тоді це не вдалося. А тому наступним формальним приводом для виключення було використано той формальний факт, що до коаліції „НУ”, соціалістів, двох угорських партій і частини БЮТу в облраді увійшла і фракція Партії регіонів.

    Те, що цей привід був справді формальним, а насправді ж мова йде не про прозору політику, а банальні бізнесово-кланові ігри, доводить тісна співпраця очолюваної Андрієм Сербайлом фракції БЮТу в облраді з фракцією „Народна” (Народний блок Литвина). Вона відбувається не зважаючи на оприлюднену 26 квітня директиву, підписану Юлією Тимошенко, Романом Безсмертним і Йосипом Вінським, де місцевим організаціям БЮТу наказано утриматися від будь-якої співпраці не тільки з Регіонами, але й – не менш категорично – з представниками Блоку Литвина.

    Абсолютно логічно, що на таку співпрацю йде Сергій Ратушняк, нинішній мер Ужгорода, який очолює обласну організацію „нефартового” Народного блоку Литвина. Іншого виходу в нього просто немає. А тому, одразу ж після завершення парламентських виборів, Ратушняк зробив спробу перескочити в бютівські ряди, і, більше того, перепідпорядкувати закарпатський БЮТ власним інтересам. Як стало зрозуміло, Юлія Тимошенко на ці спроби політика, що відзначився різко кон’юнктурницьким підходом до питань політичної самоідентифікації і належав до числа найбільших політичних перебіжчиків парламенту попереднього скликання, відповіла однозначним „ні”. Якийсь час після цього Сергій Ратушняк перебував у політичній прострації. Але в короткому часі зміг опанувати себе і вжити додаткових заходів по здобуттю нового політичного підгрунтя.

    Те що, головний „литвин” Закарпаття остаточно поставив великий і жирний хрест на своїй „народній” кар’єрі і вирішив вкотре змінити політичні орієнтири, стало зрозуміло вже з того, що відповідні фракції в Закарпатській облраді і Ужгородській міськраді отримали імена просто „Народні”, а не за повною назвою своєї політичної сили, як це було у випадку всіх інших фракцій. У післявиборчому інтерв’ю закарпатському тижневику „Неділя” Ратушняк піддав нищівній критиці свого недавнього політичного боса, звинувативши його в тому, що Народний блок Литвина не подолав тривідсотковий бар’єр на виборах до парламенту і здобув мінімальний вплив на Закарпатті. У цьому ж інтерв’ю Ратушняк відніс цю політичну силу до розряду „маргінесу”. Спробою вийти за межі цього маргінального поля ( в яке, слід зазначити, ніхто Ратушняка за руку не заводив) для цього політика і мала б стати можливість блокування з Блоком Юлії Тимошенко.

    ” Київський „дядько”, а точніше – „тітка”, закарпатським бізнесменам від БЮТу, мабуть, не указ. А тому, не зважаючи на неоднозначну лінію, доведену зверху, вони роблять „внизу” свій власний політичний бізнес.

    Наслідком цієї грубої, недалекоглядної і однозначно кон’юнктурної діяльності вже став фактичний розкол БЮТівської структури на Закарпатті і виникнення в Закарпатській облраді двох фракцій – власне БЮТу і „Батьківщини”. В Київ і мас-медійний простір Андрій Сербайло відрапортував про „очищення” партійних рядів від „розкольників” і „зрадників”. Забувши, щоправда, що ініціатором розколу і зрадником бютівських ідеалів, насправді, якщо розібратися, є не виключені з „Батьківщини” за його ініціативою люди, а він сам і близькі до нього особи.

    При цьому, нинішній очільник обласної „Батьківщини”, схоже, навіть не усвідомлює справжню небезпеку, що її представляють для БЮТу такі його віртуальні політичні забави. Бо тоді як Юлія Тимошенко вміло грає на народних настроях, закарпатський „яблучний Спас” вперто їх ігнорує. І заграється все далі і далі, очевидно „непомічаючи”, що мутні розборки в БЮТі вже наклали свій негативний відбиток на сприйнятті цієї організації на Закарпатті.

    Більше того, не винісши жодних уроків з програшу на обласному рівні, де БЮТ мав усі шанси у повному складі зблокуватися з „Нашою Україною”, СПУ і угорцями, і отримати реальний вплив на ситуацію через конкретні владні посади, „новобютівці” вирішили наступити на ті самі граблі на рівні обласного центру. Позавчорашнє силове ПРИЗНАЧЕННЯ на обласному бюро керівником ужгородської „Батьківщини” молодого і недосвідченого Павла Федаки, який входить до фракції Блоку Тимошенко в міськраді, але ніколи не був членом „Батьківщини”, яскраве тому свідчення. Бо ні для кого не є секретом, що саме цю особу Сергій Ратушняк бачить у кріслі секретаря міськради як найвідданішого свого прихильника. Більше того, ті, хто орієнтуються в кулуарах ужгородської політики, знають, що ще місяць тому Ратушняк звільнив відповідний кабінет у міськраді, і, не чекаючи на „формальності”, запропонував Павлові Федаці зайняти його.

    Якщо нетерплячку Ратушняка, який завис в політичному вакуумі, в цьому сенсі можна пояснити, то поспішність керівництва БЮТу не вкладається в рамки ані політичної доцільності, ані в межі традиційної для цієї політичної структури гри з електоральними масами.

    Прямому, відвертому блокуванню бізнесменів-„необютівців” з бізнесменами-„литвинівцями” на рівні обласного центру Закарпаття, що більш скидається на примітивну спробу сатисфакції після власної ж поразки на обласному рівні, перешкоджає цілий ряд чинників. І, насамперед, „помаранчево-коаліційна” риторика, що стала візитівкою БЮТу на етапі формування парламентської коаліції. У буквальному вимірі вона трансформувалася в уже згадану директиву Тимошенко-Безсмертного-Вінського, яка прамо забороняє місцевим організаціям БЮТу блокуватися з „народниками” і „регіоналами”. На місцевому ж рівні руки Сербайлові і Ратушнякові зв’язала пропозиція „Нашої України”, „Пори” та СПУ сформувати в міськраді демократичну коаліцію. Оскільки на цей заклик потенційних колег по „помаранчевій” коаліції місцевий БЮТ довго не реагував (не долучаючись, відповідно, до розробки проекту коаліційної угоди), „НУ”, „Пора” і СПУ 9 травня передали керівнику фракції БЮТ у міськраді В.Цірику вже парафований ними варіант угоди. При чому, в цьому документі чітко зазначено, що сторони погоджуються з тим, що секретарем міськради має бути обрано представника БЮТ – сили, яка набрала на виборах найбільше голосів.

    Не відповісти згодою на цю пропозицію для БЮТу означало б, по перше, відкрити справжні наміри свого керівництва щодо банального, спільного з Ратушняком, „дерибану” Ужгорода. По друге, закарпатський БЮТ був би остаточно здискредитований в очах „помаранчевої” частини виборців. По-третє, організація неминуче постане перед проблемою нового розколу – цього разу на рівні обласного центру. Адже, слід передбачати, таке грубе втручання в справи міського осередку з боку обласного керівництва багатьом щирим бютівцям виявиться не до вподоби. Так само як і намагання зблокуватися з ідеологічними опонентами.

    Власне, на реальному рівні такі блокування і попередній розкол уже окреслилися: спільне голосування по тіньовому розподілу 1 мільйона гривень на минулотижневій сесії міської ради „народників”, „регіоналів” і „бізнесової” частини фракції БЮТу переконують в цьому недвозначно.

    Але це лише перший дзвінок. Сербайло і Ратушняк чудово розуміють, що легалізувати коаліцію, а значить – більшість, у такому форматі було б для БЮТу рівнозначним політичному самогубству. А тому, як стверджує джерело всередині самого БЮТу, підготовлено новий сценарій „підминання” БЮТу під інтереси Ратушняка. За цією інформацією, „Народні” фракції в обласній і міській радах готові в повному складі „влитися” у відповідні фракції БЮТ. Якщо на обласному рівні серйозних плюсів таке перфарбування не додасть і лише остаточно оформить уже задіяний механізм співпраці, то на рівні Ужгорода воно, на думку його ініціаторів, дасть шанс Сербайлові з Ратушняком переступити „заборонну” межу, чітко окреслену Юлією Тимошенко, і сформувати хоча й хистку, відносну, „антинародну”, а все ж більшість.

    Однозначно, така тактика принесе можливі дивіденди тільки керівній верхівці БЮТу і Ратушняку. Що дасть вона БЮТові в цілому і бютівцям зокрема? Швидше всього, увесь вищеокреслений комплекс проблем, плюс розмивання членства в організації „народними” чужаками, більшість яких, до того ж, ще не встигла відмитися в очах ужгородців від членства в Партії регіонів, в яку свого часу їх, вслід за своїми політичними метаннями, необережно завів Ратушняк. З наступним продовженням „полювання на відьом”.

    Тим більше сумнівно вся ця оборудка виглядить саме на тлі пропозиції „Нашої України”, „Пори” і СПУ про формування стійкої – 36 із 51 – і демократичної коаліційної більшості у міськраді. Яка дасть можливість представницькій гілці ужгородської влади реально, відкрито і відповідно до побажань та інтересів ужгородців впливати на формування ужгородської політики і соціально-економічних процесів у місті. Незалежно від відомої непрогнозованості нинішнього ужгородського мера і його непереборної здатності не визнавати нікого ПОРЯД з собою, а тільки – ПІД.

    Чи вдасться закарпатському БЮТові подолати ці проблеми і пройти нелегку, але, схоже, неминучу процедуру справжнього очищення, запитання, безумовно, до самих бютівців.

    Емблемою БЮТу є серце. І дослухатися в цій ситуації, однозначно, варто тільки його.

    Віктор Лендєл, "Закарпаття онлайн".
    Закарпатським "народникам" Литвин уже не потрібен!..
    Надзвичайна сесія Ужгородської міської ради задовільнила "апетити" мера Ратушняка та заявила про створення політичного "симбіозу" із БЮТ, Народного блоку Литвина та Партії регіонів
    Закарпатье - Ратушняк "руками" блока Тимошенко хочет отменить I сессию облсовета

    Сергій Ратушняк: Стара пісня про головне!..

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Всё по существу: БЮТ мог быть у власти, но, из-за аппетитов и политической неграмотности Камыша и Сербайла, потерял её. В Ужгороде ситуация та же.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Справді не розумно падати під непрогнозованого Ратушняка якшо є можливість стояти над ним і не вимащуватися разом з ним через його глупу поведінку повторно Ратушняк мером не буде. а БЮТ має думати не лише про короткотермінову перспективу

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не дуже люблю лізти в політику. Але почитайте інтервю новопризначеного (Сербайлом)"керівника" ужгородського БЮТу і оголошення в РІО: оголошено "перереєстрацію" ужгородського БЮТу ("полювання на відьом" почалося), а Федака закликає створювати "коаліцію" з литвинівцями (під егідою "народного" мера). Правильно написав автор цього матеріалу. Юля, ау-у-у!..

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Щодо Сербайла, то цілком логічним є те, що простий хлопець з села, який все життя продавав матраци і подеколи намагався влізти у владний човен то Компартії то НДП то СДПУо нарешті став в.о. і одразу продався оскільки незнає чи надовго він у керма.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Диба, ти вже не просто примітивний. Ти -- смішний )))
    На відміну від тебе, справжні БЮТівці ніколи не будуть в коаліції з Цапом. А що таке ПОРА та "соціаліст" Фогель? Оголошена тобою коаліція -- антинародна банда.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кирило Мефодійовичу Шпеник! Ти обмежений безмозглий смолаш а не політик, якщо не вмієш відокремити свої особисті інтереси Підприємця Шпеника. Який купив місце в БЮТі, а до цього стелився під есдеків з Погореловим(ми памятаємо все місто в бігбордах Януковича). Який не поділив з Цапом спільне корито з якого обоє жрали, це ваші особисті проблеми!!! Так ось, на щастя я впевнений що БЮТ це не тільки "барига" Шпеник!!! Серйозні політичні сили ніколи в такому гівні не колупаються!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Скоріше за все Кирило це не Шпеник.Це хтось типу Бобкова або Ванжурика думає що великий комбінатор намагається внести свари, щоб не дай боже бютівці не ввійшли в коаліцію, та не лишили цих ЯНУЧАРІВ з носом.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "Справжні" БЮТівці, такі як Лукша, Бадида та інші будуть в коаліції тільки з литвинівцями і регіоналами, проти яких Юля! Як було на недавній сесії!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кириле! Якщо Диба такий смішний, то чого ти так пінишся, ратиця? Чи не тому, що якщо в Рати нічого не вийде з коаліцією, тобі за твої гадісні потуги не заплатять? І взагалі: чого ратиці вмішуються у стосунки "Нашої України" і БЮТу? Може НУ і БЮТ якось і без сопливих розберуться?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сори, не потрібно тобі брехати. Твоя брехня для всіх зрозуміла. Таких вумняків ми вже багато бачили.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Про що ви балакаете! БЮТ- це не "БАТЬКІВЩИНА" ,хто Лукша при всіх владах гнучкий аби у корита,інші бізнес мени та бізнес леді.Всі пригнули в БЮТ.Хто такі? Без принципів,без совісті,але з грошми.Навідь Солонтай Саша скурвився! Раті біддакуе.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Чого ви так про Павлика?Він симпатичний хлопчина! Буде сидіти напроти Сергія Миколайовича-хочь з кимось можна поспілкуватись ато всі про гроші та дерібан.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не тратьте сили хлопці.Всеодно треба шукати кінець.Ужгородці цього чекають.Вже знов нема газу.води.світла.не працюють світлофори,підіймають тарифи,а дороги зруйновані та сміття як було так і е.Рекомендую братись за роботу і пом"ятати,що ужгородці обирали партіі,а не персоналіі місцеві.Своіми некоректними діями не ганьбить Ваших лідерів.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    цілковито підтримую.Досить балакати почніть працювати, а не обсмоктувати і заздрити один одному.Нам ще до цивілізованої політики, як до неба раки.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Важко зрозуміти, що насправді може ділити справжніх бютівців зі справжніми нашоукраїнцями. І ті, і другі спільно боролися за свободу і демократію в Україні, Закарпатті та Ужгороді. Якщо керівники облорганізацій не будуть лізти в справи ужгородських осередків,зокрема Сербайло не керуватиме діями фракції БЮТ,сидячи біля них на сесії, як це було нещодавно, я переконаний - все буде о’кей.А випадкових людей в обох фракціях вистачає. В НУ це Цап і Шубчинська, в БЮТі - Лукша, Бадида і ще дехто. Якщо шукати "бліх" - порозуміння ніколи не буде. Шукати треба не відмінності, а те, що об’єднує...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Рата с Сербайлом бьют БЮТ по голове, а эти "политики" даже не понимают, что их вот так, по одному, повышибают. Каждый думает: меня пронесёт. Не пронесёт, ребятки. Для этого надо знать Рату: он не доверяет никому, кроме себя. И даже если сегодня кому-то что-то обещает, то только по той простой причине, что сам подвешен в воздухе. Завтра окрепнет, и уберёт всех ненадёжных(с его точки зрения). Своими (и то с оговоркой)он считает только тех, кто шел с ним на выборы. БЮТ может стать для него своим только в том случае, если он возьмёт там власть. В его понимании "взять власть" - это взять за горло. Чтобы никто не пикнул. Вы можете себе представить, чтобы тот же Бобков мог перечить Рате, даже если на то есть серьёзные основания? Или Гойс? Нравится получать объедки с барского стола? Вперёд! Хотите, чтобы Рата просил у вас, а не вы у него думайте. Вообще-то думать надо всегда, а не от случая к случаю...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Що може об"єднувати? Коли вже пішов перерозподіл сфер впливу навідь.Антал та сербайло розставляють кадри,а Ратушняк мріе про минуле.