ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: У рекітській МаЛіЖ — "Смена-8М" Георгія Гонгадзе!

    07 мая 2024 вторник
    45 переглядів

    Пригадується, як у 1997 році, ми готувалися до багатонаціональних миротворчих навчань. У прес-центрі тодішнього Прикарпатського округу, який я очолював кипіла робота – готувалися прес-релізи, проводилися бріфінги і прес-конференції, здійснювалася акредитація зарубіжних та українських журналістів. Саме у той час я познайомився зі львівським телеоператором і журналістом Георгієм Гонгадзе, який звернувся до мене за допомогою – надати йому можливість користуватися факсом, аби своєчасно передавати подієву інформацію.

    Я не відмовив і Гіві, як ми його люб’язно називали, майже увесь день працював у прес-центрі ПрикВО. Звісно „накрутив” на нашому приймально-передавальному апараті не десять, а сотні купонів. Щоправда, запропонував сам розрахуватися за наданий йому зв’язок. Взяти грошу від колеги я відмовився. Тоді Гіві дістав із своєї репортерської сумки новісінький фотоапарат „Смена -8 М”, і запропонував взяти його як презент. Я відмовлявся, переконував його у тому, що маю набагато кращу техніку, а про такий фотоапарат мріяв мати хіба у босоногому дитинстві.

    „От і добре,- промовив Гіві,- поїдете колись до свого села і подаруєте його дітям. За таких умов я погодився – прийняв подарунок і з часом забув про нього.

    Недавно у своїй комірчині пререгядав речі, серед них знайшов фотоапарат„Смена -8 М”, став пригадувати звідки він взявся. І згадав, що майже десять років тому його подарував мені Гіві Гонгадзе.

    Та хто б міг подумати, що сплине чимало років, коли у мальовничому, підполонинському селі Рекіти, що на Міжгірщині відкриється перший дитячий музей літератури і журналістики який нині нараховує сотні рідкісних і унікальних експонатів, а також особисті речі відомих письменників і журналістів.

    Днями я побував у Рекітах, зустрічався з односельчанами і моїми вихованцями- слухачами Малої академії літератури і журналістики, розповідав їм про талановитого журналіста Гіві Гонгадзе, який заснував електронну газету „Українська правда”. А коли передавав директору рекітського музею Раїсі Тарчинець фотоапарат Гіві Гонгадзе у неї на очах появилися сльози.

    „Ми знайдемо для цього експоната,- говорила вона,- найкраще місце і будемо розповідати усім відвідувачам про цю неординарну особистість, домагатися аби якомога швидше закінчилося розслідування про його й досі невідоме зникнення і вбивство.

    Символічно й те, що фотоапарат Гіві Гонгадзе є першим унікальним експонатом, із особистих речей загиблих журналістів. Сподіваємося, що незабаром сюди потраплять нові експонати, зокрема, від близьких та рідних відомого журналіста та громадського діяча, народного депутата України В’ячеслава Чорновола, колишнього редактора газети „Поступ” Олександра Кривенка та багатох інших.

    Одне із головних завдань дитячої музейної оселі полягає у тому, аби її відвідало якомога більше людей, бо правда про наше життя завжди має залишатися з народом.

    Василь ТАРЧИНЕЦЬ, ректор Малої академії літератури і журналістики, заслужений журналіст України, письменник, почесний житель села Рекіти
    Мала академія літератури і журналістики матиме власну оселю
    МаЛіЖ: Книга "Рекітське сузір’я" окрилює юні таланти
    Відділення МаЛіЖ із закарпатських Рекіт відкрилося в Криму
    Слава із закарпатських Рекіт лине на всю Україну...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору