ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Фільм про закарпатського єпископа Івана Маргітича отримав Гран-прі Всеукраїнського фестивалю

    22 мая 2024 среда
    40 переглядів

    На Донеччині пройшов десятий фестиваль теле- та радіопрограм “Калинові острови”. Цікавий він тим, що участь у конкурсі беруть тільки професіонали, які працюють у державних телерадіокомпаніях. Серед 30 конкурсних робіт гран-прі завоював художньо-документальний фільм “Коли цвітуть дерева”, представлений Закарпатської державною телерадіокомпанією. Фільм розповідає про долю єпископа греко-католицької церкви Івана Маргітича, якому довелося зазнати репресій і від угорського режиму, і від совєтського. Але він не зламався, і довгі роки служив у підпіллі. За словами автора фільму — відомого письменника Дмитра Кешелі, робота над картиною тривала два роки. Використані архівні матеріали, унікальні кадри 20-х, 30-х, 50-х років, які розповідають про долю греко-католицької церкви на Закарпатті. Відбулося з десяток зустрічей з нині вже покійним єпископом Іваном Маргітичем.

    Фільм “Коли цвітуть дерева” унікальний ще й тим, що на Закарпатті вкрай рідко знімається документальне кіно. І перемога у престижному всеукраїнському конкурсі приверне увагу до багатющого місцевого матеріалу.

    Презентація фільму відбудеться у п’ятницю, 28 жовтня, о 15.30 в Ужгородській греко-католицькій духовній академії імені Теодора Ромжі за участі владики Мілана Шашіка, творчої групи та близьких єпископа Івана Маргітича.

    Олександр ГАВРОШ, Ужгород.
    У понеділок в Ужгороді пройде архієрейська Літургія за упокой новопреставленого Папи Римського Іоана Павла II

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору