ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті, у краї, що межує з чотирма европейськими країнами ЕС, справжній закупівельний бум.

    06 мая 2024 понедельник
    51 переглядів

    Громадяни Угорщини і Словаччини, представники середнього класу та нижче, віддають перевагу тому, аби придбавати речі в Україні. Поки підприємці підраховують свої прибутки, купівельна спроможність самих закарпатців меншає. Окрім інфляції, через попит ціни піднімають і штучно.
    ВАЛЕНТИНА ДОБРОТА, журналістка: "Центр Ужгорода.Саме ці дорогі крамниці улюблене місце для покупок саред угорців та словаків. Закарпатці тут практично не скуповуються. кажуть дорого, іноземці навпаки дешево".



    Через вступ до Евросоюзу в сусідніх Угорщині та Словаччині, хоч і зросли зарплати, ціни піднялися ще вище. Тепер сімейні закупівлі в Україні – норма. Приміром, на купівлі сезонного одягу для родини із трьох людей можна заощадити до чотирьохсот доларів. І все ж перевагу віддають українським харчам, ціна плюс якість роблять своє. Инколи доходить парадоксів – угорці придбавать угорське в Україні значно дешевше.



    УГОРЦІ: "Щовихідних ми родиною їздимо в Україну – по харчі на тиждень. Моїм дітям дуже подобаються ваші цукерки та солодка вода. (..) У нас платня зросла на якихось два відсотки, а ціни на десятки. У вас практично всі товари значно дешевші, ми тут купували на зиму обігрівачі та одяг. Паливо для машин купуємо винятково в Україні".



    Збільшення тих, хто перетинає кордон на митному посту Ужгороді росте з року в рік. Проте саме з травня тут спостерігають бум.



    ОЛЕКСІЙ ГОЛОД, керівник митного посту “Ужгород”: "Ми порівнювали, що було рік тому і спостерігаємо, що легкових машин практично на 50 відсотків стало більше, а громадян теж стало більшість, тих, хто перетнув митний пост цього року – мільйон".



    Митники кажуть, що за їхніми спостереженнями серед иноземців має попит сталий товар - цигарки, горілка, цукерки, мінеральна вода, мийні засоби, одяг і побутова техніка. За кордоном усе це вдвічі-втричі дорожче. На закарпатських базарах ціни теж росли. Попит дається взнаки.



    ВІТАЛІЙ ШАЛЕНИК, керівник управління зовнішніх зносин та інвестиційної політики Закарпатської облдержадміністрації: "Те що вони скуповуються це є. У нас уже введено регулювання на деякі види продукції – макарони, крупи, щоб ріст не відбувався, зрегулювано торгівельні надбавки".



    І все ж один суттєвий зиск для Закарпаття від сусідства з Евроспілкою – таки є. До регіону европейці інвестують щораз більше. Наступного року навіть планують відкрити два великих підприємства.



    Із Закарпаття Валентина Доброта, Максим Ворон, СТБ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору