ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

ПРОЕКТ FORZA: Досягнення в управлінні лісовими ресурсами Закарпаття

    18 мая 2024 суббота
    37 переглядів

    В Ужгороді в Координаційному офісі проекту FORZA відбулася прес-конференція, головною темою обговорення на якій стало запровадження інноваційних підходів до управління лісовими ресурсами Закарпаття та напрацювання Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA за період II Фази (2006, 2007 рр.)

    Міжнародний радник проекту Хілмар Фіольмі підкреслив, що загальна мета проекту FORZA –це запровадження сталого, багатофункціонального ведення лісового господарства в Карпатському регіоні з наголосом на збереженні довкілля та залученні населення. «Ми працюємо не тільки на Закарпатті, але й активно співпрацюємо із іншими сусідніми областями. Проект вже реалізовує ті заходи і методи, які є обов’язковими і прописані у Карпатській конвенції, а також підтримує розробку документів, які є важливими для збереження лісових ресурсів»,--зазначив Хілмар Фіольмі.

    Юрій Дербаль, координатор сектору лісового господарства/ взаємодії з громадами розповів про успішний приклад розробки Плану Розвитку Водозбору одного із сіл Хустського району—Нижнього Бистрого. План орієнтований передусім на потреби громади села і передбачає багатофункціональне використання потенціалу території. Ще одним із напрямів роботи проекту FORZA є створення електронної бази даних лісового господарства, яку буде презентовано громадськості та фахівцям вже наприкінці року. На сьогодні зібрано чимало інформації для її наповнення і, якщо раніше потрібні дані знайти було нелегко, то новий продукт незабаром стане доступним через вебсайт обласного управління лісового господарства. Крім наведеного, зараз спеціалістами ВО „Укрдержліспроект” також розробляється цифрова модель лісів Закарпаття, що охопить площу лісів, які знаходяться у користуванні державних лісгоспів - 485 тис.га. До кінця 2007 року усі лісгоспи матимуть оцифровані карти та детальну базу даних, що характеризує ліси. Отриманий досвід з наближеного до природи лісівництва, а також використання ГІС у лісовому господарстві намічено впровадити в навчальний процес Закарпатського лісотехнічного коледжу та Національного лісотехнічного університету України. Микола Чернявський, координатор сектору лісового господарства, детальніше зупинився на методах наближеного до природи лісівництва. Він повідомив, що за сприяння проекту майже на усій території Закарпаття закладено 116 пробних площ, де апробуються нові методи та технології ведення лісового господарства. Також розробляються нормативи, які у будуть затверджені у подальшому Державним комітетом лісового господарства. Роботу економічного напрямку проекту презентувала координатор економічного компоненту Радміла Устич. Вона розповіла про співпрацю з підприємствами лісогосподарської галузі, зокрема у напрямку розробки ринково орієнтованих підходів та залучення приватного сектору до виконання лісогосподарських заходів. Проект також надає підтримку місцевим деревообробним підприємствам. І як приклад, Радміла Устич навела одне із закарпатських підприємств, яке на початку року взяло участь у масштабній виставці в м. Нюрнберг (Німеччина), де вдало презентувало продукцію власного виробництва (дерев‘яні іграшки), а також отримало близько 40 бізнес-пропозицій.

    Створення соціального підприємства з переробки дикорослих ягід та грибів, облаштування 80 км Закарпатського туристичного шляху (ЗТШ) в Рахівському районі, відкриття Рахівського туристично-інформаційного центру, міні-проект зі створення показового полонинського господарства, пропагування туристичних можливостей села Костилівка —досягнення проекту за попередній період у соціальному секторі. Детальніше про це розповіла координатор відповідного компоненту Наталія Волошина. Вона повідомила, що на сьогодні відпрацьовується механізм утримання ЗТШ, а облаштована ділянка ЗТШ у Рахівському районі на сьогодні є найбільшою за довжиною та найкращою за якістю виконання робіт в Україні.

    Проект FORZA у своїй роботі застосовує також гендерні підходи. Тобто у заходах проекту враховуються інтереси та потреби як жінок, так і чоловіків, що є особливо актуальним для нашого краю,--повідомила координатор інформаційної кампанії та керівник Гендерного комітету проекту Наталія Кулик. Вже проведено 5 спеціалізованих тренінгів для партнерів FORZA, а також обговорено можливість включення в лекційний курс Закарпатського лісотехнічного коледжу питань з гендерної тематики. Наталія Кулик також поінформувала про перебіг інформаційної кампанії у 2007 р. – це і виїзні прес-тури, цикл радіопередач, видання інформаційних буклетів, вихід тематичної сторінки у газеті «Новини Закарпаття».

    Позитивні напрацювання проекту FORZA підкреслив і заступник начальника обласного управління лісового господарства Іван Печер. Він зазначив, що спільно із партнерами, зокрема управлінням, проект сприяє застосуванню у веденні лісового господарства методів, наближених до природних. І хоча результати такої роботи, зокрема на експериментальних ділянках, є довгоочікуваними, переваги чи недоліки інновацій можна буде побачити вже через 2-5 років.

    Проект, як зазначалось на прес-конференції, спільно з партнерами – Держкомлісгоспом України, ВО „Укрдержліспроект, ”обласним управлінням лісового господарства в Закарпатті, Закарпатським лісотехнічним коледжем, ДП Хустський та Рахівський ДЛГ, громадами пілотних територій, громадськими організаціями, і надалі впроваджуватиме нові підходи у веденні лісового господарства і підтримуватиме заходи, які б у комплексі сприяли збереженню довкілля та розвитку громади Закарпаття.

    Наприкінці прес-конференції було оголошено спеціальний конкурс для журналістів.
    Закарпаття: Підприємці з Румунії мають бажання налагодити у краї власне деревообробне виробництво
    За підтримки проекту FORZA на Закарпатті облаштовано 105 км туристичного шляху
    Чи стане Закарпаття українською "Силіконовою долиною"?
    У закарпатському Рахові говорили про туристичні послуги та формування нових турпропозицій у регіоні

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору