ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Угорські дні в Україні 2008

    26 апреля 2024 пятница
    63 переглядів

    Від початку тижня Демократична спілка угорців України спільно з Національним універ­ситетом «Києво–Мо­гилянська академія» про­водять культурні заходи під загальною назвою «Угорські дні в Україні 2008». Стартувала ця естафета у Львові зустріччю з угорською діаспорою міста і концертом українських музикантів угорського походження.

    У вівторок відбулося офіційне відкриття в стінах «Могилянки», а сьогодні президент Угорської Республіки Ласло Шойом покладе вінки до пам’ятника проходженню угорських племен біля Києва, що неподалік від Аскольдової могили у столиці.

    2008 рік для угорців двічі «круглий»: 15 березня вони святкують 160–річчя революції і визвольної війни 1848—49 років, також цьогоріч виповнюється 550 років із часу коронації Матяша І — короля правління, із приходом якого почався угорський ренесанс. «Цьогорічні заходи ми проводимо під знаком цих двох подій. Їм присвячені й книжки, в тому числі закарпатського видавництва «Інтермікс», які ми презентуємо під час всіх заходів. На жаль, через особисті обставини організаторів до нас не приїхали книги видавництва українців Угорщини», — розповів «УМ» Тібор Вашш, співорганізатор «угорських днів» і заступник директора національного заповідника «Києво–Печерська лавра». На території цього заповідника вчора відбувся форум інтелігенції діаспорських угорців. У лаврській галереї «НЕФ» відкрилася виставка закарпатських угорських художників Ласло Мадяра, Яноша Реті та Іштвана Молнара, а в Культурно–мистецькому центрі НаУКМА — виставка малярів із Будапешта. Сьогодні, окрім офіційного покладання квітів, у Музеї книги в Лаврі буде вечір угорської музики: Юлія Франц гратиме на фортепіано класичні твори угорських композиторів, виступатимуть також київський квартет «Франческа» та ансамбль народного танцю із закарпатського села Дерцен.

    Далі, з короткою зупинкою в Івано–Франківську, «Угорські дні» попрямують до осідку українських угорців — на Закарпаття, де й відбудуться завершальні заходи.

    "Маразм крєпчал...", або Дещо про львівську політику
    Націоналісти пікетували президента за сепаратизм у Закарпатті(оновлено)
    Львівська обрада проти відкриття 15 березня на Верецькому перевалі пам'ятника на честь створення Великої Угорщини(оновлено)
    Президент Венгрии отложил визит на Украину

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    І як виглядають на фоні цих заходів львівські націоналістичні бредні?