ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді презентовано історичний нарис "Євреї на Закарпатті"

    25 апреля 2024 четверг
    34 переглядів

    Ужгородське міське Общество А.Духновича, Закарпатський обласний благодійний фонд „Хесед Шпіра” та ужгородське „Видавництво В.Падяка” спільно провели презентацію нового видання – короткого історичного нарису „Євреї на Закарпатті”. Автор книги – відомий канадський академік русинського походження, історик Павел Роберт Маґочій; нині він є головою Світової Ради Русинів.

    На початку зустрічі про здобутки та переспективні плани, проблеми своїх товариств розповіли присутній на вечорі голова обласного Товариства Духновича Михайло Алмашій та заступник директора „Хесед Шпіра” Юрій Ґалперт.

    Кандидат філологічних наук видавець Валерій Падяк наголосив на тому, що презентована книга вийшла масовим тиражем українською та англійською мовами. Видавництво безкоштовно передаcnm видання всім публічним бібліотекам Закарпаття, обласним бібліотекам та бібліотекам вищих навчальних закладів в Україні тощо. Частину тиражу буде передано для просвітницьких потреб фонду „Хесед Шпіра”, а також єврейським організаціям в обласних центрах України. Головне – донести до читача об’єктивну інформацію про добросусідські відносини на Закарпатті впродовж століть русинів та євреїв, як й інших етнічних груп краю. Це особливо важливо сьогодні, коли в державі мають місце системні прояви як антисемітизму, так і русинофобії.

    Учасники високо оцінили роботу автора П.Р.Маґочія, який живе у Торонто і не зміг бути присутнім на презентації. Своїми враженнями від книги та спогадами поділилися відомий ужгородський адвокат Заслужений юрист України Золтан Штерн, ветеран крайової журналістики Карл Лустіґ, колишній в’язень фашистських концтаборів Арон Ґалперт, історик Дмитро Поп та інші.

    Бажаючих бути присутніми на презентації виявилося чимало. І кожен отримав від видавця у подарунок примірник книги. Всі присутні висловили побажання і в подальшому проводити спільні міроприємства Ужгородського міського Общества Духновича та фонду „Хесед Шпіра”.

    Валерій Падяк.
    В Ужгороді відбувся вечір пам’яті Іштвана Удварі
    Русини Закарпаття: До проблем — з розумінням...
    У полі зору Міжнародного комітету славістів — русинська літературна мова
    Закарпаття: "Малий Березний: Село у межиріччі Ужа та Ублянки"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору