ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Василь Куничко: "Заробляти і не сплачувати податок – таку негативну практику деяких підприємців нерідко доводиться долати податківцям"

    03 мая 2024 пятница
    37 переглядів

    Василь Куничко – головний державний податковий ревізор-інспектор ДПА у Закарпатській області. У його компетенції - питання сплати податків фізичними особами, котрі займаються підприємницькою діяльністю. За словами Василя Васильовича, таких підприємців на території області 49,5 тисяч, з яких близько 46 тисяч добросовісно сплачують податки.

    - Само по собі напрошується запитання, а куди поділися 3,5 тисячі платників податків?

    - Це, як правило, ті підприємці, котрі зареєструвалися, але ще не розпочали діяльність, або вже проходять процес ліквідації. У те число входять і ті бізнесмени, котрі ухиляються від сплати податків.

    - Яким чином вдається виявляти недобросовісних підприємців і змушувати їх виконувати перед державою один із головних обов’язків?

    - Звичайно, нам би зовсім не хотілося займатися такими непопулярними питаннями. Ідеальною була б ситуація, коли всі вони усвідомили б істину, що кожен з них, сплачуючи податки, забезпечує батькам та й собі безбідну старість, дітям - безкоштовне навчання, якісне лікування і тому подібне. На жаль, можу констатувати, що ще не всі підприємці стали відповідальними платниками податків. Тому на обласному рівні ми аналізуємо ситуацію, тенденції, що мають місце в районах. А вже податкові інспекції, які володіють конкретною інформацією про платників, відповідно до поданої звітності та проведених ними платежів, встановлюють, наскільки в повному обсязі та своєчасно вони це роблять. У разі виявлення порушень, застосовують передбачені законодавством санкції.

    - Якщо підприємець занижує обсяги підприємницької діяльності?

    - Існують прості і надійні способи встановити, наскільки подана ним звітність відповідає дійсності, тобто провести обстеження місця здійснення діяльності та хронометраж. Коли на місці діяльності бачиш у підприємця один верстат, то, зрозуміло, що він не використовує найману працю. Але ж коли працює пилорама, а в цеху - декілька верстатів, то виникають великі сумніви щодо достовірості звіту, якщо у графі про кількість найнятих працівників значиться нуль. Аналогічна ситуація, наприклад, і по деяких закладах торгівлі, громадського харчування. Буфет чи магазин працює по 14-16 годин без вихідних, а обслуговує його одна людина. Чи можна в це повірити? До таких підприємців податківці пильно приглядаються і, як правило, встановлюють, що останній подавав необ’єктивну звітність. А це тягне за собою штрафні санкції. Можу сказати, що загальна кількість найманих працівників у платників єдиного податку збільшується, однак середня їхня кількість на 100 підприємців становить тільки 67 осіб. В окремих податкових інспекціях ця цифра ще нижча.

    - Зараз активно розвивається індивідуальне будівництво, в якому задіяна велика кількість високооплачуваних спеціалістів. Чи сплачують вони податок з доходів?

    - Це одна з тих проблем, яку податківцям потрібно вирішувати спільно з органами місцевої влади і місцевого самоврядування. Не секрет, що наші будівельники вже вдома заробляють більше, як їхні колеги-заробітчани за кордоном. На сьогоднішній день квадратний метр кладки плитки коштує від 7 до 10 умовних одиниць, паркету – 8 - 15 у.о., побілочні та оздоблювальні роботи “під євро” від 4 до 7 доларів, встановлення однієї точки опалення 20 – 30 у.о.

    Хочу сказати, що складність у вирішенні даної проблеми полягає в тому, що замовник вважає залучення будівельників таким шляхом дешевшим способом. А виконавці робіт – що таким чином вони зароблять більше. Тому угоди не оформляються. В той же час деякі з них стоять на обліку як безробітні і їм виплачується ще й допомога з податків, сплачених сумлінними платниками.

    - Має місце достатньо поширена практика торгівлі товарами першої необхідності (широкого вжитку – хліб, цукор, крупи, олія, пиво і інше) так називаємими «надомниками», які не зареєстровані підприємцями і відповідно ніякі податки не сплачують. Ця практика особливо поширена в сільській місцевості. А скільки громадян в містах нині займається ремонтом автомобілів, та здачєю житла в оренду без жодної реєстрації та несплати податків?

    — Щоб позбавитися такого явища, потрібні зусилля не тільки податківців, але й органів місцевого самоврядування. Взагалі з початку року податківцями виявлено 948 найманих осіб, трудові відношення з якими не були оформлені згідно діючого законодавства. Вжитими заходами із виплачених їм доходів було сплачено податків на суму майже 90 тис.грн.

    - Які найбільш характерні порушення виявляють податківці?

    - Перевірки на місцях засвідчують, що деякі підприємці заробітну плату найманим працівникам офіційно виплачують нижче мінімального рівня, а то й взагалі не відображають виплату у відомостях. Схеми мінімізації виплачених доходів – найрізноманітніші. Це і відсутність трудових угод з працівниками, і запровадження стажування, і встановлення неповного робочого тижня або погодинної оплати праці, і т.п. Внаслідок таких махінацій до бюджету перераховуються мізерні суми. Дехто намагається не подавати звітність. Згідно з даними автоматизованої інформаційної системи за 2005 рік, із 19223 підприємців, які працювали на спрощеній системі, 123 подали річні звіти з нульовими значеннями обсягів виручки.

    У частини платників єдиного податку та податку з доходів фізичних осіб від підприємницької діяльності, які використовують загальну систему оподаткування, з’явилася спокуса сплачувати їх не в повному обсязі, що приводить до недоїмки таких платежів. На 1 вересня їхня заборгованість становить відповідно 798,6 тисячі єдиного податку та 948,2 тисячі гривень податку з доходів фізичних осіб. Хотів би нагадати боржникам, що за несвоєчасну сплату податків їх чекають адміністративні та фінансові санкції, передбачені законодавством. Хто це зрозумів, той уже зробив з цього належний висновок. Лише за 20 днів серпня недоїмка по єдиному податку була погашена на 72 тис.грн.

    По суб’єктах господарської діяльності - фізичних особах, які торгують на ринках, ситуація теж не краща. Тут на 100 підприємців припадає тільки 10 найманих працівників - реалізаторів товарів. Крім того, середньообласний показник сплати фіксованого податку за 2005 рік становив шість місяців. Виходить, що півроку підприємці на ринках не торгували. Звичайно, об’єктивний аналіз додає роботи податківцям, однак, як засвідчує досвід, проблеми, в першу чергу, підприємці створюють самі собі. Тому рекомендую, з такими речами не жартувати. Уже в цьому році до багатьох із них вжиті адмінзаходи за порушення і ситуація почала кардинально змінюватися.

    - Наскільки тісною є співпраця податківців з іншими структурами виконавчої влади щодо легалізації найманих працівників?

    - Для прикладу Центри зайнятості у районах надають інформацію райміськДПІ про угоди, які уклали підприємці, і таким чином контролюється сплата податку з доходів найманих працівників, сплата єдиного податку. Позитивний результат дає співпраця з санітарно-епідеміологічними станціями, інспекціями по праці, пожежними службами, які проводять перевірки на ринках, в закладах торгівлі та громадського харчування. Під час перевірок виявляються “нелегальні” наймані працівники, яких згодом офіційно оформляють на роботу. В такий спосіб до постійного оподаткування нинішнього року залучено більше 550 громадян.

    Інтерв’ю вів Іван Лукаш, ДПА в Закарпатській області
    Громадська рада при Закарпатській ДПА обговорила стан обслуговування платників податків
    Гумореска про податки і видатки
    Ужгородські податківці прикрили мінеральний "фонтан"
    Податкові міліціонери Закарпаття виявили 81 злочин у сфері оподаткування

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору