ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2005 рік.

    02 мая 2024 четверг
    52 переглядів

    Верховна Рада ухвалила бюджет на 2005 рік із прибутком - 85 мільярдів гривень та дефіцитом - майже 9 мільярдів. За такий головний фінансовий документ України проголосувало 339 депутатів. Але Бюджетний комітет парламенту підтримав кошторис у цілому за умови його доопрацювання та зважання на деякі зміни. Голова комітету Порошенко назвав проєкт неякісним, проте змушений пристати на такий, щоби не зірвати виплати надвишок до пенсій та підвищення мінімальної зарплатні на початку року до 262 гривень. На цьому ж наголосив і виконувач обов'язків прем'єра Микола Азаров, який репрезентував проєкт бюджету. Проти такого бюджету було 11-теро народних обранців. У повному складі не голосувала і фракція Юлії Тимошенко.

    Сьогоднішне ухвалення бюджету здивувало відсутністю характерного для таких днів сплеску емоцій. Усі критикували документ, уряд особливо не сперечався. Головний і вбивчий арґумент Кабміну – збільшення в проєкті на наступний рік фінансування соціальних програм, зокрема, пенсій і мінімальних зарплат. Неухвалення такого кошторису ставить хрест на всих добрих починах.

    МИКОЛА АЗАРОВ, перший віце-прем’єр, міністр фінансів: "31 декабря я уже не имею права на єто, поскольку в бюджете на 2004 год не заложено такие расході, а 1 января 2005 года я еще не миею права проводить такие расході, так как бюджет 2005 года еще не принят."

    Виконувач обов'язків прем'єра, міністр фінансів і перший віце-прем'єр клявся, що гроші в Пенсійний фонд знайдуться. Голова профільного комітету пропонував тричі урядовцеві не вірити. Проте, заради пенсіонерів – бюджет схвалити.

    ПЕТРО ПОРОШЕНКО, голова бюджетного комітету ВР: "Якщо закон про держбюджет, поганий закон, до якого більшість фракцій не має жодного відношення, не буде прийнято, то починаючи з 5 січня 11 мільйонів пенсіонерів залишаться без виплаченої пенсії."

    Супротивники бюджету кажуть, що зростання пенсій може відбуватися тільки після збільшення зарплат і відповідно більшої кількости відрахувань до Пенсійного фонду. А цей проєкт ставить воза попереду коня.

    ВІКТОР ПИНЗЕНИК, народний депутат України: "За цей рік ЗП зросла на 27%, а пенсії – на 70. Розрив – троєкратний. Це такий дисбаланс, який вже завалив ПФ, зараз завалить бюджет, а за ним – і всю фінансову систему України".

    Парламентарі кажуть, що формула “поганий бюджет ліпше, ніж ніякого” – це не економічна, а політична риторика. Однак, сьогоднішні 339 голосів “за” називають важким і необхідним компромісом.

    ВОЛОДИМИР МАЙСТРИШИН, позафракційний: "Голосував з великою огидою. Ми прийняли сьогодні подітичний документ, і до економіки він має віддалене відношення. Ми політичним документом вреґульовуєм економічні аспекти нашоьго життя. Але ми повинні були це зробити".

    Проти бюджету було 11-теро народних обранців. Не голосували соціалісти та фракція Юлії Тимошенко.

    АНДРІЙ ШКІЛЬ, фракція БЮТ: "Я не хотів доношувати штани Януковича. Тому що вони мені не підходять."

    Микола Азаров мав задоволений вигляд. Він навіть зробив красномовний і несподіваний реверанс у бік законодавчої гілки.

    МИКОЛА АЗАРОВ, перший віце-прем’єр, міністр фінансів: Правительство глубоко удовлетворено таким голосованием. Єто говорит о том, что наш ВС является действительно ґарантом сейчас стабтльности в стране и ґарантом ее демократического развития.

    Голова профільного комітету каже, що бюжет незбалансований і обіцяє вже до середини лютого вдосконалювати документ до невпізнаваности.

    ОЛЬГА ЧЕРВАКОВА, журналістка: Подарунок від депутатів під новорічну ялинку є унікальним як мінімум з двох причин. Беспрецидентним є голосування комуністів, котрі за роки незсалежности не дали за бюджет жодного голосу. По-друге, депутати отримади новий проект державного кошторису лише 14 грудня, і менш як за 10 днів, з блискавичною швидкістю ухвалили проект одразу в цілому.

    Ольга Червакова, Олег Авилов, програма “Вікна”, СТБ

    ***

    Леонід Кучма привітав уряд з новим бюджетом. Зазначивши, що він - досить складний, найсоціальніший за видатками. Але - аби його виконати - потрібна відповідна економіка. Водночас президент уважає, що цей уряд повинен передати наступному дієздатну економіку.

    ЛЕОНІД КУЧМА, Президент України: "Ми добре розуміємо, що таке стабільність для країни. І слава Богу, що ми всіма діями утримали стабільність. У тому числі уряд і конституційна реформа – вона зняла напругу в суспільстві. Але в сідуючому році всім нашим наступникам треба з цього зробити висновки, щоб на грваблі не наступати так, як ми наступали. Війни треба припинити".

    stb.ua
    Закарпатська область виконала річні показники надходжень до Держбюджету
    Андрій Скіб’як: "Робота митаря — наповнювати коштами бюджет"
    Про діяльність КРУ в Закарпатті протягом року
    З початку року малий бізнес Закарпаття поповнив бюджет майже 35 млн.грн.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору