ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як безгосподарність влади Ужгорода руйнує людську пам’ять...

    28 апреля 2024 воскресенье
    29 переглядів

    В Ужгороді старі дерева руйнують обеліски на кладовищах. Міська влада каже, що коштів на вирубування старих дерев немає. Ужгородці з огляду на таку ситуацію скаржаться на безгосподарність мерії і думають, чи не скаржитися на це до суду.Ужгородське кладовище «Кальварія» – найстаріше в місті. Вічний сон померлих ужгородців стережуть і, може, найстаріші в Ужгороді дерева. Буревій та сильні вітри часто обламують гілки, а нерідко і виривають з корінням.

    Останній буревій наробив найбільше лиха на старому цвинтарі. Стара й величезна верба вивернулася, впала на пам’ятники й зруйнувала шість із них.

    Один із пошкоджених пам’ятників – на могилі батька ужгородської вчительки Катерини, нині пенсіонерки. Відновити його власним коштом жінка не може. Вона каже, що це занадто дорого: при її пенсії в 600 гривень назбирати щонайменше дві з половиною – три тисячі нереально.

    «Торік, коли я писала заяву до Ужгородського міськвиконкому і попереджувала, що дерево може обвалитися, мені відповіли, що якщо воно впаде під дією стихії, тоді буде відшкодовано всі збитки, які виникнуть внаслідок падіння дерева. Тепер, коли я звернулася, мені сказали, що дерево розпиляють і приберуть, а ось коштів на відшкодування пам’ятника у них немає», – каже пенсіонерка.

    Коштів на вирубування аварійних дерев не вистачає

    Ужгородські чиновники на скарги пані Катерини лише розводять руками. Вони кажуть, що на вирубування сухих і старих дерев на цвинтарях просто немає грошей.

    На цей рік у міському бюджеті з цією метою передбачили всього 15 тисяч гривень. Як розподілити цей мізер на 10 кладовищ, керівництво Комбінату комунальних підприємств, яке в Ужгороді знають не інакше, як ритуальне бюро, не уявляє.

    Адже спилювання лише одного дерева обходиться в середньому в тисячу гривень, каже директор підприємства Анатолій Сухолов: «Насправді проблема з вирізування дерев особливо назріла сьогодні на кладовищі «Кальварія». Кладовище старе, і дерева тут уже від 70 до 100 років мають».

    Цвинтар «Кальварія» уже кілька десятиліть закритий для поховань. Тут спочиває еліта Ужгорода, люди, які колись писали історію міста. Це не в останню чергу вплинуло і на увагу місцевої преси до проблеми нищення кладовища, а відтак і на реакцію влади, каже заступник начальника міського господарства Ужгорода Георгій Марущак.

    «Ми зробили кошторис, за яким потрібно лише на зріз повалених дерев близько 4,5 тисяч гривень. На відновлення зруйнованих пам’ятників-обелісків – близько 7 тисяч гривень. Це питання вирішувалось на рівні заступника міського голови, кошти будуть відшкодовані мешканцям», – обіцяє він.

    А ще в Ужгороді є така традиція: рідні приносять свячену паску й вино на могили до рідних, кладуть усе це на обеліски й згадують померлих. Пані Катерині нинішнього року зробити цього не вдасться…

    Надія Петрів, RadioSvoboda.Ua
    Біди й нещастя мешканців Ужгорода — від байдужості міської влади
    Влада насмітила в Ужгороде на 12 мільйонів, але мер платити збитки не збирається (оновлено)
    Хапати все! В Ужгороді на базарній темі "дехто" добряче нагрів руки...
    Прокуратура "протрезвила" Ужгородскую городскую власть

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору