ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: З відходами — по-європейськи!

    18 мая 2024 суббота
    24 переглядів

    У четвер, 28 вересня, у закарпатському м.Виноградово відбулася презентація товариства з обмеженою відповідальністю „АВЕ Виноградово”, заснованого Виноградівською районною радою спільно з фірмою „АВЕ Угорщина”. Займатиметься новостворене підприємство утилізацією, а згодом і переробкою місцевого сміття.За словами голови райради Олега Любімова, переговори з австрійською компанією „АВЕ КФТ” („АВЕ Угорщина” – її дочірня фірма) щодо реалізації такого проекту на території Виноградівщини велися вже протягом двох років. Адже не секрет, що місцеве житлово-комунальне господарство через відсутність належної матеріально-технічної бази та застарілі схеми захоронення відходів на справляються зі своїм завданням. Тому керівництво району знайшло альтернативний вихід – залучення іноземних інвестицій.

    Наразі новостворене підприємство закупило техніку, за допомогою якої сміття збиратимуть і звозитимуть з території міста Виноградова. Незабаром очікується, що угоди про співпрацю з „АВЕ Виноградово” підпише переважна більшість сільрад та підприємств району. Активно робота розпочнеться з нового року, а поки що фірма вже має одного солідного клієнта – місцевий завод „ВЕТ Автомотів”.

    Виконавчий директор „АВЕ Виноградово” Адальберт Жидик каже, що за значно якісніші послуги доведеться й платити більше. Нова угода передбачатиме, що одне дворогосподарство буде сплачувати за вивіз сміття 90 гривень на рік, тоді як нині це коштує 60 гривень.

    Австрійці планують за кілька років побудувати новий полігон для утилізації твердих побутових відходів. Вони стверджують, що сміття звозитимуть виключно з території Виноградівщини. Вартість такого звалища, яке, за словами інвесторів, буде відповідати усім нормам і стандартам ЄС, становитиме близько двадцяти мільйонів гривень. Аналогічний полігон вже функціонує в угорському місті Мішкольц. Сюди відходи потраплятимуть посортовані. Так звана селективна утилізація передбачає розділення на різні види сміття. Адже велику частину відходів можна буде використати повторно. Якщо плани „АВЕ” реалізуються сповна, то компанія побудує завод з переробки цих відходів на вторинну сировину (папір, скло та поліетилен), повідомила Наталія Галь, прес-служба Закарпатської облдержадміністрації.
    Іноземці фотографують в Ужгороді ...купи сміття, яке вже 5 днів ніхто не вивозить!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору