ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Експерти відзначають необхідність надання Закарпаттю статусу самоврядної території

    20 травня 2024 понеділок
    56 переглядів
    Зміни в Конституцію повинні відкрити шлях до проведення реформи влади

    Вчені, юристи і громадські лідери вважають можливим зміну назви Закарпатського регіону і Конституції України. Такі пропозиції пролунали в рамках науково-практичної конференції "Реформування Конституції України - погляд закарпатців".

    Повідомляється, що участь у заході взяли науковці, судді, експерти, представники профспілок, громадянського суспільства та засобів масової інформації.

    На думку учасників конференції, реформування Конституції України сприятиме перетворенню України в сучасну європейську правову державу.

    Вони зазначили, що зміни в Конституцію повинні відкрити шлях до проведення реформи влади через давно назрілу адміністративно-територіальну реформу та реформування місцевого самоврядування.
    Також повинні бути створені конституційні основи для реформування судової системи, перетворення судів і правосуддя в цих гарантів реалізації і захисту прав людини.

    У ході обговорення особливо була відзначена необхідність забезпечення в ході конституційної реформи прав і свобод жителів окремих регіонів країни.

    Відзначається, що на круглому столі виникла гостра дискусія між науковцями та громадськими діячами про шляхи забезпечення інтересів жителів Закарпаття в процесі реформування Конституції.

    Так, вчені, доктори юридичних наук, професора Ужгородського національного університету Василь Лемак і Михайло Савчиний вважають, багато питань будуть автоматично вирішені при одночасному розширенні прав і повноважень усіх регіонів країни.

    У той же час, на думку голови обласної ветеранської організації Івана Жигана і еколога Михайла Бабидорича, Закарпаття є унікальним краєм не тільки для України, але і в цілому для Європи. Однак криза у державі привів до економічного занепаду краю, руйнування навколишнього середовища, безробіття і зубожіння місцевих жителів, а також масового виїзду останніх на заробітки за кордон.

    Облік особливостей Закарпаття і його інтересів населення на загальнодержавному рівні, безумовно, сприяв би ефективному вирішенню нагальних проблем регіону, відзначили у своїх виступах Микола Буряк і Василь Кузьо, але це поки не знайшло відповідного відображення в Конституції України.

    Можливим вирішенням цього питання, вважають представники громадськості, може стати надання Закарпатському краю статусу спеціальної самоврядної території в складі єдиної України. Таке рішення жителі регіону вже взяли на референдумах ще на зорі української незалежності в 1991 році.

    У документах конференції представлені конкретні пропозиції щодо зміни Конституції України з метою наділення регіону конкретними повноваженнями.

    Вчений-русинист, заслужений учитель України Михайло Алмаші також запропонував внести у ведення спеціальної самоврядної території "Закарпатський край" багато економічні і соціальні питання, в тому числі питання освіти.

    Надання Закарпатському регіоні статусу спеціальної самоврядної території не буде якимось винятком з української практики, як зазначив громадський діяч Дмитро Поп, так як Мінськими угодами вже передбачено надання Україні особливого статусу території Донецької і Луганської областей.

    Експерт Іван Устич особливо відзначив необхідність закріплення в Конституції України норми про те, що відносини між Україною та Закарпаттям будуть будуватися на підставі договору між цими сторонами.

    Запропоновані зміни до Конституції будуть спрямовані як депутатам Верховної Ради і членам Конституційної комісії, так і Президента та Уряду країни.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору