ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Українцю Миколі Мушинці присуджено Міжнародну літературну премію "Corona Carpatica"

    22 мая 2024 среда
    55 переглядів

    Міжнародна творча асоціація „Corona Carpatica“ („Карпатська корона”) з осередком в румунському місті Сату-Маре разом з Державним архівом Закарпатської області влаштували в Ужгороді 19-20 березня ц. р. Фестиваль „Kарпатська корона 2006 р.” (Дні української та румунської літератури), в якому брало участь кільканадцять визначних письменників та науковців України, Румунії, Угорщини та Словаччини.Головним пунктом фестивалю було присудження міжнародної літературної премії „Corona Carpatica“, якою щороку нагороджуються кращі карпатознавчі праці в категоріях прози, поезії, літературознавства та образотворчого мистецтва. Лауреатом цієї престижної премії 2006 року став в категорії „літературознавство” професор Микола Мушинка, доктор філологічних наук, академік Національної академії наук України. Диплом і премію йому вручили голова Науково-просвітнього товариства ім. А.Волошина і головний редактор журналу „Карпатський світ” Василь Кухта та голова асоціації „Карпатська корона” – головний редактор румунського літературного часопису „Poesis“ („Поезія”) Ґеорґе Вултуреску – „за визначний внесок в дослідження історії і культури Карпатського регіону”.

    У своїй інавгураційній лекції М. Мушинка розповів про дві групи українських переселенців з Румунії, які від 1947 року компактно живуть на місцях депортованих німців у західній Чехії та південній Моравії. Перша група переселилася із селища Ваґаш біля Великої Тарни (Tarna Mare) в краї Сату-Маре – до п’ятьох сіл Таховського округу (Лесна, Мілірже, Обора, Вишина та Бранка). Друга група – це вихідці із с. Скеюш Темешварського краю. Нині вони живуть в м. Хомутов Північночеського краю та в с. Троскотовіце в південній Моравії. Їх предки переселилися у Скеюш в першій половині 19 ст. із двох руських сіл області Спиша – Камйонки та Орябини. Від 1973 року Микола Мушинка робить інтенсивні історично-етнологічні дослідження серед обидвох груп. Учасникам фестивалю він представив частину ним зібраних матеріалів у двох об’ємних томах.

    Складовою частиною фестивалю була, між іншим і презентація перших двох чисел новозаснованого історико-краєзнавчого та літературно-мистецького часопису „Карпатський світ”, до редколегії якого входить і наш земляк Микола Мушинка. В першому цьогорічному числі часопису Любиця Бабота присвятила йому ювілейну статтю, яку поповнила бібліографією його найважливіших книжкових публікацій (40 назв). Ювіляр подарував редакції часопису комплект досі виданих чисел щомісячника „Український журнал”, який від літа 2005 року виходить у Празі і поширюється на території Чехії, Словаччини та Польщі.

    В рамках фестивалю відбувалася зустріч лауреатів премії „Карпатська корона” з викладачами та студентами історичного факультету Ужгородського національного університету. Микола Мушинка на зустрічі розповів про свої найновіші книжкові публікації: „Музей визвольної боротьби України в Празі та доля його фондів”, видані наприкінці минулого року в Києві (українською мовою) та Празі (українською та чеською мовами). Учасникам зустрічі він представив і щойно видану монографію „Українські говори Словаччини” (автори: Ружена Шішкова, Олесь та Микола Мушинки), яку видав Слов’янський інститут Академії наук Чеської республіки у видавництві „Euroslavica“.

    Літературна премія „Карпатська корона”, як підкреслив лауреат, є достойним відзначенням карпатознавчого доробку М. Мушинки, але й цілого карпатознавства Словаччини. Щиро вітаємо свіжого лауреата „Карпатської корони” Миколи Мушинки з черговим визнанням його діяльності на ділянці дослідження рідної культури і бажаємо йому доброго здоров’я, щоб він зміг завершити всі свої творчі плани та задуми, яких є немала кількість.

    Ярослав Шуркала, Словаччина.[/b
    Русин-українець Микола Мушинка (Словаччина) переконаний: дві гілки стародавнього народу зберегли свою культурну спадщину разом
    Мар’ян Поташ (1918-2006) — мученик за віру і родолюб

    Погляд із Закарпаття: Українська література Словаччини — феномен звитяги й байдужості

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Pan Mushynka-idiota iz velykyma ambitsijamy i maleennnkym chlenom

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Побажаймо панові Миколі міцного здоровя,і щоб ще багато років радував нас своїми прекрасними працями.