ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У багатьох випадках громадяни самі виводять антикорупціонерів на слід порушників у податкових погонах

    18 мая 2024 суббота
    69 переглядів

    Регіональний відділ по боротьбі з корупцією в органах державної податкової служби ДПА у Закарпатській області - специфічний підрозділ. Його завдання попереджувати та виявляти факти корупційних дій серед податківців області. Наш співрозмовник – в.о. начальника цього відділу Микола Михайлович Цап.

    - Миколо Михайловичу, читачам буде цікаво знати, чому саме в органах податкової служби створений такий підрозділ?

    - Підрозділи, які виконують завдання аналогічні нашому, існують в міліції, на митниці, СБУ. В інших державних структурах виявленням корупційних дій займається УБОЗ та відповідний спецпідрозділ СБУ. Якщо говорити про сферу нашої діяльності, то існування регіонального відділення продиктовано в першу чергу тим, що на податківцях за їхні дії лежить велика суспільна відповідальність. Зверніть увагу, будь-який випадок, пов’язаний з неправомірними діями податківця, набирає серйозного розголосу у засобах масової інформації. І це не випадково, податківці мають відношення до такої сфери діяльності, яка може спокусити декого до корупційних дій. Щоб запобігти таким проявам, а в деяких випадках і виявити корупціонерів, створено підрозділ.

    - Наскільки допомагає вам громадськість у викриті правопорушень?

    - Скажу, що в багатьох випадках саме громадяни наводять нас на слід правопорушників-податківців. У нашому відділі встановлений телефон довіри ( 3-52-70), який є досить ефективним джерелом такої інформації. Крім того, жодна скарга громадян та інших платників податків на дії працівників не проходить без уваги нашого підрозділу.

    - Для того, щоб не було жодних “впливів” під час розслідування фактів корупції, для працівників відділу необхідний відповідний захист...

    - До останнього часу начальник відділу призначався головою ДПА України, працівники – головою ДПА в області. Тепер, згідно з новим положенням, головою ДПА України призначаються і керівник підрозділу, і всі його працівники. Таким чином, на ефективність та об’єктивність слідчих дій може впливати тільки професіоналізм працівника, а не якісь зовнішні чинники. Потрібно сказати й про те, що на керівників податкової адміністрації та інспекцій покладається відповідальність за реагування на факти порушень. Тому всі ми зацікавлені в координації дій, адже таким чином і попереджувати, і виявляти злочини набагато легше.

    - Сьогодні багато порушень кваліфікуються як корупційні. Де та грань, яка відділяє халатність від корупції?

    - За сім місяців нинішнього року складено сім адміністративних протоколів про порушення вимог Закону України “Про боротьбу з корупцією”. Наприклад, співробітником Мукачівської ОДПІ було видано приватному підприємцю довідку про отриманий дохід для пред’явлення в банк з метою отримання кредиту. Згідно з нею підприємець за другий квартал одержав дохід у сумі 90 тисяч гривень, тоді як за даними податкової звітності він становив тільки 40 тисяч гривень. Мукачівський міжрайонний суд визнав податківця винним і притягнув до адміністративної відповідальності, оштрафувавши його. Досить поширеними є порушення, коли співробітник ОДПС при підготовці та прийнятті рішення про застосування фінансових санкцій надає підприємцю незаконну перевагу - не складає акт за не подачу звітності. Якщо не доказано, що податківець за такі дії отримав “винагороду”, то йому, як правило, таке порушення обійдеться штрафом. Якщо було б доказано, що податківець за таку “послугу” отримав хабара, його б не тільки звільнили з органів ДПС, але й, не виключено, потрапив би під статтю про кримінальну відповідальність.

    - Чи є факти порушення кримінальних справ проти податківців?

    - З початку року за матеріалами нашого відділу прокуратурою порушено сім кримінальних справ. Зокрема, співробітники податкової міліції, щоб покращити показники з виявлення та реалізації в дохід держави безгосподарного майна, вилучили на одному з підприємств у Хусті ніби-то безгосподарний автомобіль, який фактично належав товариству з обмеженою відповідальністю. Вони завідомо склали неправдиві документи про відсутність власника, які надіслали у податкову інспекцію для прийняття рішення про визнання автомобіля безгосподарним та реалізацію його в дохід держави, чим зробили спробу завдати товариству матеріальні збитки на суму понад 35 тисяч гривень. Прокуратурою області порушено також кримінальну справу за фактом зловживання співробітниками Мукачівської ОДПІ службовим становищем при проведенні бюджетного відшкодування податку на додану вартість одному із приватних підприємств на суму понад 212 тисяч гривень.

    - Останнім часом у ЗМІ з”явилася інформація про резонансннй факт завищення бюджетного відшкодування, що мав місце у Свалявській МДПІ...

    - До речі, підставою для порушення кримінальної справи стали матеріали службового розслідування, яке провели працівники нашого відділу. Тепер прокуратура області проводить досудове слідство.

    - Одним із пріоритетних напрямків роботи податкової служби визначено боротьбу з корупцією. Які методи впливу, на вашу думку, слід залучити, щоб викорінити це явище із діяльності податкових органів?

    - На рівень боротьби з корупцією великою мірою впливає ефективність роботи, яка проводиться начальниками та їхніми заступниками в підпорядкованих їм структурах. Там, де вони займаються “профілактикою” серед підлеглих, а у разі виявлення фактів корупції не приховують їх, а дають їм належну оцінку, то, зрозуміло, менше правопорушників.

    Але прояви корупції не подолати без активної протидії цьому явищу з боку громадськості, самих платників податків. Якщо вони самі не штовхатимуть працівників податкової служби на порушення законодавства, а “сигналізуватимуть” про найменші наміри вимоги хабара або надання послуг, то спільним зусиллями це негативне явище буде подолане.

    ДПА в Закарпатській області
    Як податківці боряться з корупцією на Закарпатті
    Закарпаття: Боротьба з хабарництвом по-хустськи
    Закарпатське ДПА: Проти корупції — разом!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору