ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Євген ЖУПАН: "Любити свій край і шанувати національний корінь — хіба це сепаратизм?"

    21 июня 2024 пятница
    101 переглядів

    Обласна газета "Новини Закарпаття" постійно друкує думки відомих і авторитетних у краї людей різних професій і політичних уподобань. Сьогодні "гарячою" подією є Указ Президента України про розпуск парламенту. Наш співбесідник на цю та інші теми — депутат Закарпатської обласної ради, голова Народної ради русинов Закарпаття, заслужений лікар України Євген ЖУПАН.

    — Як ви, Євгене Євгеновичу, ставитеся до політичних подій останнього часу в Україні, зокрема до Указу Президента про розпуск парламенту і дострокові вибори?

    — Нечіткість і неврегульованість деяких положень Конституції України, спроби обмежити повноваження глави держави, продажність частини політиків-депутатів, нехтування волею виборців і ще цілий ряд причин, як на мою думку, спонукали Президента до таких дій. До цього були його неодноразові спроби до діалогу між різними гілками влади, пошуки компромісів, взаємоприйнятних рішень. Коли вже постала реальна загроза дизба-лансу у владі, перестала поважатись воля виборців, Віктор Ющенко і видав цей указ. А як же інакше, коли зневажається воля народу, конституційно визнаного "носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні". ("Конституція України", ст. 5. — Авт).

    — А чому, на вашу думку, так поступають наші парламентарії?..

    — Думаю, тут є декілька причин. Постараюся навіть не сказати, а показати їхню суть. Декілька років тому я мав нагоду бути в Данії. Так ось там, наприклад, рядовий лікар має більшу платню, ніж депутат парламенту. А в нас що виходить? Зарплатня депутата Верховної Ради в десятки разів перевищує зарплату лікаря вищої категорії. Якщо в демократичних країнах в парламентарії йдуть люди, котрі хочуть приймати закони для поліпшення суспільного життя, то у нас не завжди так. У нас можуть пройти і з метою поліпшення свого матеріального становища, і для лобіювання власного бізнесу, і, як ми тепер бачимо, заради посад. Причина, як на мене, ще і у недосконалості формування виборчих списків. Якщо і надалі від одної або декількох осіб буде залежати їхнє формування, то можливі всілякі сюрпризи.

    — ...І вічне запитання: що робити?

    — Треба брати приклад з держав, де вже давно відпрацьовані механізми формування партійних списків, коли той чи інший кандидат проходить своєрідне чистилище, беручи участь у так званих відбіркових турах в партійних організаціях і доводячи іншим партійцям свої переваги перед іншими щодо поваги серед громадян, досягнень у передвиборчих програмах і популярності. Крім того, ці люди мусять бути високоосвіченими, і що особливо важливо — високоморальними.

    Не секрет, що в демократичному суспільстві, якщо депутата запідозрили в чомусь недозволеному, нехай навіть у плані моралі, то він добровільно подає у відставку, щоб не ганьбити себе і своїх близьких. У нас це не завжди так. Тобто, я хочу з цього зробити такий висновок: доки у парламентарії будуть іти заради наживи, а не заради служіння суспільству, доти проблеми у нас не будуть нормально вирішуватись. Я вважаю, що коли вже тебе включили у виборчий список тієї чи іншої партії, яка здобула довіру виборців, і ти обраний депутатом, то й маєш служити тій партії або блоку і підкорятись рішенням більшості, а якщо не згоден — напиши заяву і поступись місцем іншому, а не зраджуй.

    — Який вихід із ситуації, що склалася тепер, вважаєте об'єктивно правильним?

    — Як на мене, було би справедливо провести дострокові парламентські вибори. Щоб народ сказав своє слово довіри. Ці вибори змогли б також показати, що перебіжчики від однієї політичної сили до іншої не матимуть перспективи в майбутньому, що обрані депутати мають поважати вибір громадян України. Думаю також, час врегулювати й збалансувати неузгодженості Конституції та законів України для збереження балансу розподілу влади.

    — Євгене Євгеновичу, ви — депутат обласної ради вже чотирьох скликань підряд. Якої думки про теперішній її склад?

    — У цілому депутатський корпус облради — це шановні, відомі в області й за її межами люди, які дбають першочергово за інтереси Закарпаття і закарпатців. Наша обласна рада, вважаю, є прикладом у тому, як можуть знаходити спільну мову і виходити на взаємоприйнятні рішення різні політичні сили.

    — Ви є одним з лідерів русинського руху, голова НРР Закарпаття. Нещодавно обласна рада прийняла рішення про визнання національності "русин" на території нашої області. Воно викликало спротив на Закарпатті і за його межами. Минулої суботи з критикою обрушилася навіть одна з центральних газет...

    — Нагадую, на території Чехословаччини, у склад котрої входила Подкарпатська Русь, тобто теперішня Закарпатська область, русини становили абсолютну більшість наших краян. Після війни сталінський тоталітарний режим ліквідував нашу національність. Починаючи з 1992 року, обласна рада вже чотири рази визнавала русинів за окрему національність і зверталась до вищих керівників держави з пропозиціями про врегулювання даної проблеми. На жаль, до сьогодні Україна залишається країною, де русини не мають офіційного визнання. Прийняте 7 березня цього року депутатами обласної ради рішення про визнання національності "русин" на території Закарпаття свідчить тільки про поступ демократичних процесів у нашому краї і в державі.

    Координаційна рада русинських організацій Закарпаття, що недавно утворена і в склад котрої входять практично всі русинські організації області, відкидає заяви антирусинськи налаштованих осіб та організацій щодо екстремізму, сепаратизму русинів і заявляє: русини поважають Конституцію і закони України, разом з громадянами інших національностей сприяють становленню в ній демократичного і процвітаючого суспільства!!!

    Тепер щодо заяви чотирьох обласних партосередків правого спрямування, в якій засуджується рішення обласної ради з русинського питання. Двоє із чотирьох підписантів недавно працювали на керівних посадах в облдержадміністрації і тоді ніяких протестів щодо русинів у них не виникало. Не виникало ніяких протестів у цих партійців і тоді, коли абсолютна більшість русинів і русинських активістів захищали демократію в Мукачеві, правду на Майдані в Києві. А тепер вони, а також деякі професори університету, що сиділи, як миші, тихенько в кризові дні помаранчевої революції, чомусь стали навішувати ярлики русинам, розпалюючи міжнаціональну неприязнь. Русини відкидають будь-які інсинуації, що ведуть до розбрату і напруженості в міжнаціональних відносинах. Галасливі антирусинські заяви політичних аутсайдерів, переконаний, мають за мету привернути до них увагу, бо, як показали останні вибори, ці сили в нашому краї авторитету не мають.

    — За 16 років поїздок на засідання депутатських комісій, на сесії обласної ради, у вас, Євгене Євгеновичу, не виникло бажання переселитися в Ужгород?

    — Ні. Мукачево моє рідне місто. Я бачу його чистим, впорядкованим, а тому затишним і красивим. У цьому плані Ужгород програє Мукачеву.

    — А якою ви бачите Україну і Закарпаття в недалекому майбутньому?

    — Я все-таки сподіваюся, що воля народу буде реалізована, що Україна піде демократичним шляхом розвитку і що вона поступово буде інтегруватись у європейську спільноту. А закарпатці, як мудрі люди, будуть будувати свій рідний дім, свою Україну, любити свій край і шанувати всіх, хто прийшов з миром і любов'ю, незалежно від національності.

    Інтерв'ю вела Надія ТЕГЗА, "Новини Закарпаття".
    Євген Жупан: "Визнання русинів не суперечить ні законам України, ні її Конституції"
    Русинство: настав час "Ч"?
    Іван ПЕТРОВЦІЙ: Як попри невизнання, так і попри визнання — я Русин був, єсмь і буду!
    Закарпаття: ОФІЦІЙНО про визнання національності "РУСИН"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Как заявил П.Симоненко: "Оранжевые хотят заставить нас жить не по законам, и даже не по понятиям, а по указаниям из-за границы. "правые из УНП впредь не баловаться,,,.. а строить Украину с украинским лицом. Украинская правиця в составе УНП, НРУ, ВО "Свобода" Олега Тягныбока, УРП "Собор" Анатолия Матвиенка, КУН Алексея Ивченка, Республиканской христианской партии (РХП) Николая Поровского и Партии возрождения села Ивана Томича.
    Мнение польских панов что границы их родины "от можа до можа и до Кийова" причинойпольско-украинского конфликта средины 20 века является уничтожение "украинскими националистами" польского населения Волыни. То же галичане хотят сделать с русинами и в Закарпатье

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "..то же галичане хотят сделать с русинами и в Закарпатье" - то твоя власна провокація, Аноніме, щоб розпалити міжнаціональну ворожнечу і туди направити дискусію. Видно твої уловки здалеку! Галичанам твої послуги адвоката мало потрібні!
    Спочатку скажи, як ти сам відносишся до русинів?
    Що, боїшся?:)
    Гавкаєш по "указанию властей"?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вельмишановний колего ,нам добре відомо хто і за якф заслуги ти отримав звання заслуженого лікаря України і це втой час коли ти виступав з заявами які вели до сепаратизму ,розколу держави Україна.Ти навіть невизнавав такої держави як Україна,навіть змінив релігійні почуття -схилившись до російського патріархату ,а не до українського,хоч в свій час ми тебе бачили в Гр.Католицькому храмі разом з ветеринарним лікарем.Нас страшно дивує як ти - людина яка виступала разом з Різаком зявивсь в депутатських списках від Нашої України?Абсурд! Чи це короткозорість тієї партії яка тебе туди записала?Ти стале говориш ,що ми не ті що за перевалом - ви якась інша нація топчеш при цьому всяку історію.Так Російський емігрант Духнович який прожив в Словакії був вихований в літературі російській а духові народу серед якого він жив.Його батько був тихо бо боявсь російського царя,що й там його достане.
    Так в наших дідів і прадідів було записано Русин,але така запис була і у Франка і у тих які живуть за перевалом і Духнович теж писав що ми ті самі як і ті що живуть за перевалом.Про це вказує й Павлович та і інші наші будителі.Але вам вигідно колись мадярський а тепер російський підтекст тримати.Тому то і виступають тут такі як П.Симоненко і йому подібні.Пригадуєте навіть бувші комуністичні обласні секретарі в послідню добу почали ратувати за Русинство бо це їм було вигідно.А тепер коли комуністи бачать ,що в парламнт вони не попадуть ,то хаплються за вас адже ви їм тепер повинні віддати те що позичали.Ні шановний колего не ту політику ти гнеш яку потребує наш Закарпатський люд.Просто люди тебе незнають,а дивляться у списки...а лікар но та хай буде - колись так вибирали.А потім ти швидко став нашоукраїнцем який в своїй хаті ніж на брата точить

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Выборы в парламент Шотландии впервые за последние 50 лет выиграли националисты, которые обещают до 2010г. провести референдум об отделении от Великобритании. Шотландская национальная партия (ШНП) займет 47 из 129 мест в парламенте Шотландии, лейбористы - 46 мест. Консерваторы получили 17 мест, либеральные демократы - 16, зеленые - 2 места, передает Би-би-си.
    "Шотландия изменилась к лучшему, и навсегда", - заявил лидер Шотландской национальной партии Алекс Сэлмонд. Впрочем, для того, чтобы сформировать правящую коалицию, А.Сэлмонду придется вести переговоры с другими партиями.

    В Англии, по результатам подсчета бюллетеней в 299 из 312 округов, лейбористы потеряли 468 мест и контроль над 8 местными советами. Консерваторы при этом записали в свой актив 870 мест и контроль над 38 советами.

    Комментируя результаты выборов, премьер Тони Блэр сказал, что не считает плохие результаты лейбористов трагедией. По его словам, падение популярности правящей партии, когда половина срока ее правления позади, является обычным явлением. В 2004г. результаты лейбористов на выборах в местные органы власти были еще хуже, чем сейчас, однако партии Т.Блэра удалось выиграть парламентскую кампанию и снова сформировать правительство.

    3 мая жители Великобритании избрали местные органы власти, а также региональные парламенты в Шотландии и Уэльсе.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Лікарйові споза Перевалу

    "Так в наших дідів і прадідів було записано Русин,але така запис була і у Франка і у тих які живуть за перевалом..."
    ### Франко мав німецькі коріння и так з частиною Галичської інтелігенції одслуговував Аустро-Угорській імперіі, яка від початку ХІХ віку була анти-російською и анти-славянською. Українство Галиччини було штучно витворене Аустро-Угорщиною, як противагу против політики Царської Росії. Ця Аустро-Угорська політика кулміновала Талергофом, геноцидом Русинів Лемковини в рокох 1914-1918, яке потім служило як взірець Гітлерові для Голокосту и Сталінові для Голодомору.

    "...Так Російський емігрант Духнович який прожив в Словакії..." ### Тоді Словакіі не було в року 1803, коли Духнович родився в русинськом селі Тополя, в Шарішській жупі. Тоді було Угорське королівство, яке складалося из жуп.

    "...і Духнович теж писав що ми ті самі як і ті що живуть за перевалом." ###Лікар, Ви фалзіфікуєте. Таке Духнович не писав!. Духнович писав, що "... там за горами не чужі...". Духнович ніколи так не говорив, як Словаки и Чехи говорили "...братья Словаці..братья Чеші.." яке Ви можете найти в гімнох Чехословаччини. И так Ви можете спостерігати самі, що Словаки являються Словаками а Чехи Чехами. Чого Ви так сліпий коли бачите Русинів?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Лікарйові споза Перевалу:
    "...Пригадуєте навіть бувші комуністичні обласні секретарі в послідню добу почали ратувати за Русинство бо це їм було вигідно." ###
    А Ви, Украйинськi "патрiоти" - нацiоналiсти маєте амнезiю, що: "Політіка одшмарёваня
    факту, же Русины суть самостатнов націоналностёв, была сформулована в Москві Комінтернов у 1924 роцї, была насаджена Комуністічній партії (большевіків) Україны
    в 1925 роцї і прията на вызброїня Комуністічнов партіёв Підкарпатьской Руси (Закарпатя) у 1926 роцї. В 1945 роцї, по припоїню Закарпатя до Совєтьского союзу, тота політіка была заведжена і ту (на Закарпатi [Подкарпатська Русь]).

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Лікарю. Кідь так ипен лічите, ги орієтуєте ся в нашуй історії, та то велика біда... Можно, же зато так много українцюв и руських по загатарних клінікох? Моралний образ вашого колеґи ипен такый, ги має быти в українського депутута... Што са чудуєте? Ко винен, што сякі люде правлять державов? Годно быти, же "титульна нація"? Котра йде путём аморалізації? Не треба обливати помоями прорусинського депутата. Вун каже правду. Чом, мені заказуєте тримати властну націоналность, се є суть вопроса. За йсе ми повічте. Бо-м такый недоразвитый, ги вы? Не чудно Вам, ож так много людей реагувуть на русинську тематику? Вшиткі плачені з Москви, вадь Будапешта? Се Вы так щиро думаєте? Не одказуйте представителюм маленького народа у честі и совісті. Прошу Вас, пане дохторе.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Одну хвилинку!З яких пір автор репліки ("Лікар")вважає себе виразником єдиної політики, "яку потребує наш закарпатський люд"? А тепер детально зупинюся на цьому коментарі.
    Коли у 15 рядках одної репліки хтось робить 50 граматичних помилок, це ще не дає повне уявлення про особу, але, як мінімум, є серйозною підставою сумніватися у тому, що автор тих рядків дійсно є лікарем, як "скромно" вказано у одному з коментарів до інтерв'ю з Євгеном Жупаном. По своєму рівню ця репліка "лікаря" скоріше схожа на репліку сусіда або недоброзичливця пана Жупана. Вона є скоріше відволіканням уваги від суті проблеми і переходом на особисті нападки проти Євгена Жупана.
    Якщо людина справді лікар, то вона не тільки пише грамотно, але і розуміє, що всі люди - різні, живуть по-різному, цікавляться
    різними речами і по-різному реагують на різні події. І тому лікар Євген Жупан має повну свободу вибирати або міняти свої життєвві і релігійні погляди,вибирати, чим займатися, яку мати зарплату, і у яку церкву ходити, до якої партії належати, у якому місті і у якому будинку жити,- навіть якщо комусь дуже не подобається, що Євген Жупан - русин, або що він - Заслужений лікар України.І тут ми знову повертаємося до відомої теми.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    (продовження)
    ..Граючи у свої ігри, суспільство допускає парадоксальні речі. З одного боку, воно дозволяє Закарпатській облраді визнання русинів як нацменшини, з другого боку тихою сапою запускається ідея, що це рішення є помилковим, що всі русини гідні ярлика "сепаратисти", що вони мало не злочинці, і просто неосвічені і нечесні люди. І абсурдність того, що зараз відбувається навколо проблеми русинства настільки очевидна, що її ніхто не помічає. Невже влада дійсно впевнена, що вона може переконати русинів, що національності "русин" не існує, коли русини визнані у світі, наряду з набагато малочисленнішими народами, коли у європейськиї містах є при університетах кафедри РУСИНСЬКОЇ мови, коли русини - корінний народ Підкарпаття і вони - на своїй землі, а не у гостях? Нехай влада відповість, чому вона боїться визнати русинів окремим народом і як вона відноситься до видання Ніредьгазького університету, де написано:

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    (продовжую)"ПУДКАРПАТСЬКІ РУСИНИ - ЖИВЫЙ НАРОД ЕВРОПЫ, ЦІЛКОМ КОНКРЕТНЫЙ, ДОМАК РЕАЛНЫЙ, ТУТИШНИЙ І У ЄВРОПІ ДАВНО ЗАКОРІНЕНИЙ, МАЮЧИЙ СВОЮ ДОЦЯТ КОНКРЕТНУ І ОКРЕМІШНУ ІСТОРІЮ, ХАРАКТЕР, СВІТОНИКАННЯ, ЯЗЫК И КУЛТУРУ, І СПОЗНАЮЧИЙ СВОЮ ОТЦЮЗНИНУ НЕ ИНДЕ, ГИ НА ЮЖНИХ ОБОЧАХ КАРПАТ"!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Це власті маєть відповідати русинам, чому вони порушують статтю 11 Закону "Про національні меншини в Україні", в якому сказано:
    "Громадяни України мають право ВІЛЬНО обирати національність або відмовлятися від національності. Примушення громадян у будь-якій формі до відмови від своєї національності заборонено"
    Виходячи з цього, кожна людина має право на свободу вибору. Так, як хтось має право відчувати себе українцем, так і русини мають право відчувати себе русинами. Кожний українець має право вибирати собі любу релігію, секту, яка дозволена законом (навіть кришнаїтом можна бути!), вибирати любу партію і самостійно вирішувати свої проблеми. Русини теж мають право бути русинами, вибирати собі релігію, партію, боротися за її інтереси в рамкаї існуючого законодавства.
    Кожний має свободу вірити у те, у що хоче вірити!
    Прихильник погляду, що національність "русин" не існує, завжди буде шукати любі дані і докази, які підтверджують його правоту. Така людина не може бути об'єктивною, бо об'єктивність вимагає бути незалежним і неупередженим.
    Якщо я визнаю себе русинкою, і має для цього важливі підстави, то це важлива частина моїх переконань, і я не збираюся відмовлятися від цього!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Лемку:
    Мене приємно здивувало, що Вам відома книжка "Няговська постілла" ("Няговские поучения"), найдревніший зразок русинської письменності. Ви дійсно вірно помітили раніше, що, читаючи цей твір, однозначно видно, що русинська мова і 500 років тому була такою ж, як сьогодні.
    Ви - мовознавець?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Цитата з "Няговської постілли":
    "Сяк рюк му Христос: "На сюм познавут вас люде, аж есте мои ученици, кидь маете любов межи собов"
    "Аж бим мав виру, што бих гори перевертав, а любови не маю -ништо ем, ниякого ми хосна. "..Не чалуй, плати, кому ись довжен, чини добро кому чим бируеш, не будь ненавистний ид каждому, сесе и сироты, и бетижни, и вороги твои люби як сам себе. Не гадай украсти ани маргу, ани пинязи другого, не помагай ани злодиюм и розбойникум, ани не будь им газда, не жадай нич другого неправдов, но люби Господа Бога твоего уд усего сердца и уд сил твоих, ги сам себе"..(стор.19)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Цитата з "Няговської постілли":
    Айно, возлюблени христиане!Котрі чотыри слова приказаня Божия: первое, што би сме не имали инакшого Бога над него, а другое что би сме честовали отца ай матир свою. Пятое нинешнее, што би сме не били никого ни оружием, ни злим язиком, аж е тото слово злое и гневливое, ци зависть, ненависть, прокляття, осмих, а ци клевета. Чом заказуе Господь Бог аби сме ближняго своего не убивали руков ани порадов злов, тай ни гадков ани словом. Христос ясно хотів указати рекучи сяк: "кто коли рече свому брату: дурняче, такый угоден судови ци огню пекелному."
    Зашто уповив Господь аж ко хоче узяти сукман, дай му и сорочку, аж голоден воруг твой, та нагодуй го, напуй го чим, чинячи угля горячое, штобе сме не мали богув инших.."

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пісня: "Тихо сам с собою/Левою рукою/Я веду бесе-е-е-ду-у..."

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дякуву Русинці за цітованя "Няґувськуй постілли" и сочувствуву юй, ож має контактовати з такима "дописователями", ги сей послідній... Сіґінятко, кто за што, а оно за своє...
    Шкода, же-м не найшов у Ужгороді сю книгу. А за неї мож почитати у других вуданях, напримір, Ласлова Дежё. Мам надію, ож ся обявить даґде, можно же у віртуалі?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русины аж так довго в аутократичных и тоталітарных сістемах не жили, де господствовала тайна охрана ак ЧК (НКВД), и зато та пісня од пана "русинам" з 07.05.07 (12:39) є в першом шорі для росіян и украйинцув. Думаву ош каждый образованный русин мав бо мати історію русинув од Лучкая з року 1830 и "Няговские поучения" з 500 річнов історіёв. Дякуву честованным, пани Русинка и пан Лемко за цінні коментари. Я іх усе уважно перечитаву а дакторі ай выдрукуву и держу в мойій бібліотеці.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Опятись Янку уліз из темов про аутократию и тоталітаризм и великими знаніями історії. Айбо опять не в тему. Кілько тя мож учити? Се пак ми уповіч, же русини при яків аутократіі жили? Назву та роки. И абись си одклав у бібліотечку знань и більше свою профанацію в исторії не указував, рівно ниська є 67 рокув, як Презідіум Вєрховного Совєта СССР запровадив генеральські званія в Красній Арміі. Се до того, што ти там з таким апломбом писав про Сталіна та його боязнь и введення генеральських званій у 1941 році.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пан Анонім так йсте то Вы боли тот "русинам" 07.05.07 (12:39). Подля языка и релігіі русини суть восточно-славянська нація. Айбо як єдина из восточнославянув має 20-ручный опыт з розвынутов демокраціёв, од року 1919 до 1939 в Чехословацькуй Масариковуй републиці. Як дуже добре знаэте, украйинці мали опыт з царями и гетьманами, котрі як мінімум боли аутократи, а од року 1919 до 1991 з диктатуров пролетаріата, зо страной Леніна и Сталіна. Дуже много о демокраціі говорити не можете аны за Украйинських президентув Кравчука и Кучми. Завто "Пісня": "Тихо сам с собою/Левою рукою/Я веду бесе-е-е-ду-у..." бола актуальна особенно для украйинцюв, бо кідь йсте голосніше заспівали, так починаючи од часув ЧК аж по КГБ вшитко слухало.
    Не до теми є Ваш коментарь. Маєте проблеми діференцовати уніформи Красной Арміі за Троцького и за часув Сталіна? Не чудуву ся, бо дотипирь не видите Сталінську Анті-русинську політику на Украйині!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    1."Русинам" то був не я! Тут мімо!
    2.У твоїй писанині написано "Русины аж так довго в аутократичных и тоталітарных сістемах не жили" Питання КОНКРЕТЕ. В якій КОНКРЕТНІЙ аутократичній системі жили русини. Конкретно. Назва, роки.
    3. Не маю проблеми з історією. НІКОЛИ не підганяю історію під своє бачення тих чи інших історичних чи суспільних подій. Ти на рік змінив дату введення генеральських звань тільки щоб підперти своє бачення історичних подій. Як це називається? ШУЛЕРСТВО.
    4. Для довідки. Ярий антикомуніст. Добре знаю історію СРСР. Однак брехню не пишу, навіть коли дискутую з комуністами.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Честований Янку, честований Лемку!
    Дякую Вам за цінні і цікаві коментарі. "Няговську постіллу" мож прочитати у Санкт-Петербурзі у Центральній бібліотеці. Прошу Вас ігнорувати повністю замські репліки Аноніма. Від Аноніма (стиль Ви упізнаєте) пише молодий студент ужгородського університету, Андрій Любка з Виноградова, психічно неурівноважений хлопчина з тяжким вродженим дефектом психіки. Андрій Любка відомий у Україні тільки тим, що пробував підкупити викладача пані Оксану Тиховську, щоби вона поставила одобрі оцінки студентам з її предмету. Не знаючи, що пані Тиховська не взяла гроші, Андрій Любка наслав на неї увечері обшук міліції, все було знято на відеокамеру. Про це писала одна з закарпатських газет. Те, що адміністрація сайта не викидає провокативні репліки психічно неурівноваженого Андрія Любки, свідчить про те, що ці його репліки потрібні редакції і певним службам безпеки. Нещасний навіть не може писати нормальною людською мовою коментар,але це зрозуміло при його психічній неурівноваженості. Все, що він пише - то є ціна його самого. Так що нема потреби серйозно відноситися до молодого хлопчини з психічним дефектом, тим більше, що певні люди використовують його, як маріонетку, у своїх інтересах. Своєї хвороби не усвідомлює, тому його і використовують для напруження емоційної атмосфери на форумах.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Честований Янку, честований Лемко, чи є можливість обмінятися деякими кнжками по історії русинства з Вами? Пропоную обмінюватися листами, буду рада, якщо зможу Вам переслати кілька книжок і старовинних русинських рукописів з мого сімейного архіву (з 1756 року), цих рукописів нема у бібліотеках.Моя адреса [email protected]
    Ваш стиль письма я упізнаю, (Янку, можете писати мені на державній мові Вашої країни, я вільно спілкуюся і на ній теж), а листи посторонні будуть мною зразу видалені.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Лемку:
    Мене цікавить книжка Ласло Деже, мені вона раніше була невідома. В основному мені відома творчість Іштвана Удварі, і з цікавістю читала статті Капраля, Керчі.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дорогие читатели этого сайта!

    Когда уважающий себя человек слышит о манипуляции сознанием, он думает, что его-то уж точно не провести. Однако дело обстоит не так просто. Собственно, манипуляция сознанием в современных СМИ – это элемент современной психологической войны, это - скрытое воздействие на сознание любого человека с целью заставить его неосознанно действовать в интересах манипулятора.

    Политическая манипуляция – это комплекс скрытых приемов воздействия на сознание людей, в результате которого массы готовы рассматривать в качестве истины только утверждения, которые нужны правящей верхушке власти, независимо от того, ложное это утверждение или верное на самом деле.

    Самый распространенный пример ПОЛИТИЧЕСКОЙ манипуляции – это культивирование в прессе время от времени образа врага, чтобы отвлечь население от недовольства властью и от насущных проблем в стране. Этот прием отражает общее и тайное желание властей или правящей элиты иметь народ или население, которые вели бы себя во всех сферах жизни так, как выгодно, удобно и приятно именно лицам, в руках которых сосредоточена реальная власть. Поэтому появление время от времени антирусинских статтей – как раз такой прием, задача которого объявить кого-то врагом и обвинить его во всех проблемах в стране, отвлекая внимание от истинных виновников проблем в стране. Цель – добиться, чтобы читатель воскликнул: «Ах, вот оно что! Вот кто виноват на самом деле!»

    Второй прием ПОЛИТИЧЕСКОЙ манипуляции – грубое воздействие силой слова на эмоции читателей, используя грубость, агрессию, оскорбление, обзывание, обращение к взрослому и уважаемому человеку на «ты», хамское поведение. Для этого используются психически неуравновешенные люди, чаще всего психопаты, если реплики таких людей не удаляются администрацией, то это нужно прежде всего администрации сайта или властям. Психопаты – патологические лжецы, лгут хладнокровно и спокойно, и всегда отвергают обвинения во лжи, даже если их поймали на месте преступления. У них нет никаких понятий о совести, стыде, раскаянии. Это – хищники общества, у них нет привязанности и любви ни к кому, даже к семье или родителям, все эмоции – только на публику, с определенной целью – выбрать себе слабые жертвы, вывести их из себя любой ценой, подзарядиться при этом энергией, как вампир, и уничтожить морально. Но психопаты бессильны против силы спокойствия и силы юмора. Все люди обладают разной эмоциональной чувствительностью, поэтому психопат бессилен против сильной личности. Главное – спокойствие. Ведь только мы сами можем позволить себе эмоционально возмутиться и переживать, если не знаем, с кем имеем дело. Манипулятивные приемы надо разоблачать, показывать, как они действуют на читателей. Читатели со стороны очень хорошо замечают, как действует манипулятивный прием. А когда мы знаем, что перед нами манипулятор или психически неуравновешенный человек, то нет смысла тратить силы и энергию напрасно. Ум и знания надо беречь для общения с умными и уравновешенными читателями.
    Анализируйте ситуацию. Если Вы получаете агрессивный и грубый ответ, задайте вопрос: «А кому это выгодно»? Этот вопрос всегда должен иметь ответ: «Это выгодно мне» или «Это выгодно моим близким». Если Вы получаете другой ответ, то это означает, что Вы находитесь в ситуации, когда Вами могут манипулировать. Если мнение других людей очень сильно отличается от Вашего мнения, то или Вы, или Ваш собеседник – жертва манипуляции со стороны.
    Третий прием ПОЛИТИЧЕСКОЙ манипуляции: использование авторитетных личностей в качестве автора статьи. Толпа верит больше любой чепухе, если ее скажет известный артист, известный политик, известный журналист. Смело ломайте привычные стереотипы манипуляции, разоблачайте манипуляторов и грязные манипуляции, используя спокойные интонации и убедительные доказательства! Ведь политикам, стоящим у власти, всегда легко найти за деньги человека, готового написать все, что этим властям угодно в их защиту.
    Все технологии скрытой манипуляции - это тайное знание, и власти тормозят распространение знаний о защите от манипуляций среди населения.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Уважаемый Гость!
    А если некоторых украинцев и представителей украинских властей тошнит от русинского народа, то это беременность чем?:)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Конечно, манипуляции в прессе будут продолжаться, но это будет дорого стоить и будет нелегким делом, если население уже будет защищено информацией о том, как делаются основные манипуляции в СМИ.
    Главная задача для манипулятора – действовать очень незаметно, чтобы жертва не успела защититься или освободиться от внушения. Лягушка, которую бросили в кипяток, выпрыгивает из него, хотя и с травмами. А если лягушку бросить не в кипяток, а сначала только в приятную теплую воду, то она будет плавать с удовольствием и не заметит, что вода постепенно становится все горячее, и в конце-концов сварится, не думая даже о спасении или защите. Так действует и техника различных приемов воздействия на человеческое сознание.