ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді розігрується новий сценарій "підминання" БЮТу під інтереси "колабораціоніста" Ратушняка?

    30 апреля 2024 вторник
    66 переглядів

    Блок Юлії Тимошенко в реаліях поствиборної України став ключовим гравцем українського політикуму. Це факт. І незважаючи на те, що на закарпатських теренах він поступився «Нашій Україні», суті справи це не змінює.
    Тим більше, що в контексті Ужгорода перемога БЮТу виглядає більш переконливо. Інша річ, вміти розпорядитися перемогою – завдання не легше аніж її здобути. Особливо з огляду на те, що лаври переможця не дають спокою багатьом. Як кажуть, у поразки завжди один батько, а у перемоги – багато. Саме в цьому і полягає суть тої кризи, в якій після виборів опинився закарпатський БЮТ.

    Початок проблемам було закладено ще до виборів, коли тодішнє керівництво закарпатської «Батьківщини», остерігаючись зростаючого впливу на партію з боку закарпатської «Нашої України», очолюваної Віктором Балогою, без бою віддало реальну владу в БЮТі підприємцеві Олександру Кеменяшу і колишньому головному «яблучнику» Бродського на Закарпатті Андрієві Сербайлу. Власне, вони в розрахунку на «силові торги» з «Нашою Україною», на другий день після проголошення результатів виборів розпочали в закарпатському БЮТі практику «полювання на відьом», витісняючи з «Батьківщини» старих послідовних партійців. Насамперед «новобютівці» спробували видавити зі списку вже обраних депутатів облради – цілу низку членів «Батьківщини», які тяжіли до безумовної коаліції з «НУ». Через юридичні перепони тоді це не вдалося.

    Наступним формальним приводом для виключення було використано той факт, що до коаліції «НУ», соціалістів, двох угорських партій і частини БЮТу в облраді увійшла і фракція Партії регіонів. Те, що цей привід був справді формальним, а насправді ж мова йде не про прозору політику, а банальні бізнесово-кланові ігри, доводить тісна співпраця очолюваної Андрієм Сербайлом фракції БЮТу в облраді з фракцією «Народна» (Народний блок Литвина). Вона відбувається, незважаючи на оприлюднену 26 квітня директиву, підписану Юлією Тимошенко, Романом Безсмертним і Йосипом Вінським, де місцевим організаціям БЮТу наказано утриматися від будь-якої співпраці не тільки з Регіонами, але й – не менш категорично – з представниками Блоку Литвина.

    Абсолютно логічно, що на таку співпрацю йде Сергій Ратушняк, нинішній мер Ужгорода, який очолює обласну організацію «нефартового» Народного блоку Литвина. Іншого виходу в нього просто немає. Понад те, одразу після парламентських виборів Ратушняк зробив спробу перескочити в бютівські ряди ї перепідпорядкувати закарпатський БЮТ власним інтересам. Згодом стало зрозуміло, що Юлія Тимошенко на ці спроби Ратушняка, політика, що відзначився різко кон’юнктурним підходом до політичної самоідентифікації і належав до числа найбільших політичних перебіжчиків парламенту попереднього скликання, відповіла однозначним «ні». Відтак, якийсь час після цього Сергій Ратушняк перебував у політичній прострації. Але в короткому часі зміг опанувати себе і вжити додаткових заходів для здобуттю нового політичного підгрунтя.

    Те що, головний «литвин» Закарпаття остаточно поставив великий і жирний хрест на своїй «народній» кар’єрі і вирішив вкотре змінити політичні орієнтири, стало зрозуміло вже з того, що відповідні фракції в Закарпатській облраді і Ужгородській міськраді отримали усічені імена «Народні», а не за повною назвою своєї політичної сили, як назвалися всі інші фракції. Далі, у післявиборному інтерв’ю закарпатському тижневику «Неділя» Ратушняк піддав нищівній критиці свого недавнього політичного боса, звинувативши його в тому, що Народний блок Литвина не подолав тривідсотковий бар’єр на виборах до парламенту і здобув мінімальний вплив на Закарпатті. У цьому ж інтерв’ю Ратушняк зачислив цю політичну силу до розряду «маргінесу». Спробою вийти за межі цього маргінального поля (в яке, слід зазначити, ніхто Ратушняка за руку не заводив) для нього мало б стати блокування з Блоком Юлії Тимошенко.

    «У городі – бузина, а в Києві – дядько...»Київський дядько», а точніше – «тітка», закарпатським бізнесменам від БЮТу, мабуть, не указ. А тому, незважаючи на чітку директиву зверху, вони внизу роблять свій власний політичний бізнес.Наслідком цієї грубої, недалекоглядної і однозначно кон’юнктурної діяльності вже став фактичний розкол БЮТівської структури на Закарпатті і виникнення в облраді двох фракцій – власне БЮТу і «Батьківщини». В Київ і мас-медіа Андрій Сербайло відрапортував про «очищення» партійних рядів від «розкольників» і «зрадників». Забувши, щоправда, що ініціатором розколу насправді є не виключені з «Батьківщини» за його ініціативою люди, а саме він і близькі до нього особи. При цьому нинішній чільник обласної «Батьківщини», схоже, навіть не усвідомлює справжню небезпеку, що її представляють для БЮТу такі його віртуальні політичні забави. Бо коли Юлія Тимошенко вміло грає на народних настроях, закарпатський «яблучний Спас» вперто їх ігнорує. І заграється все далі і далі, очевидно, не помічаючи, що каламутні з’ясування стосунків в БЮТі вже наклали свій негативний відбиток на сприйнятті цієї організації на Закарпатті.

    Більше того, не здобувши жодної науки з програшу на обласному рівні, де БЮТ мав усі шанси у повному складі зблокуватися з «Нашою Україною», СПУ і угорцями та отримати реальний вплив на ситуацію через конкретні владні посади, «новобютівці» вирішили наступити на ті самі граблі на рівні обласного центру. Силове призначення на обласному бюро керівником ужгородської «Батьківщини» молодого і недосвідченого Павла Федаки, який входить до фракції Блоку Тимошенко в міськраді, але ніколи не був членом «Батьківщини», яскраве тому свідчення. Бо ні для кого не є секретом, що саме цю особу Сергій Ратушняк бачить у кріслі секретаря міськради як найвідданішого свого прихильника. Більше того, ті, хто орієнтуються в кулуарах ужгородської політики, знають, що ще місяць тому Ратушняк звільнив відповідний кабінет у міськраді, і, не чекаючи на «формальності», запропонував Павлові Федаці зайняти його.

    Якщо нетерплячку Ратушняка, який завис в політичному вакуумі, в цьому сенсі можна якось пояснити, то поспішність керівництва БЮТу не вкладається в рамки ані політичної доцільності, ані традиційної для цієї політичної структури гри з електоральними масами.

    Прямому, відвертому блокуванню бізнесменів-«необютівців» з бізнесменами-«литвинівцями» на рівні обласного центру – що більш скидається на примітивну спробу сатисфакції після власної ж поразки на обласному рівні, перешкоджає ціла низка чинників. Насамперед «помаранчево-коаліційна» риторика, що стала візитівкою БЮТу на етапі формування парламентської коаліції. У буквальному вимірі вона трансформувалася в уже згадану директиву Тимошенко-Безсмертного-Вінського, яка прамо забороняє місцевим організаціям БЮТу блокуватися з «народниками» і «регіоналами». На місцевому ж рівні руки Сербайлові і Ратушнякові зв’язала пропозиція «Нашої України», «Пори» та СПУ сформувати в міськраді демократичну коаліцію. Оскільки на цей заклик потенційних колег по «помаранчевій» коаліції місцевий БЮТ довго не реагував (не долучаючись, відповідно, до розробки проекту коаліційної угоди), «НУ», «Пора» і СПУ 9 травня передали керівнику фракції БЮТ у міськраді В.Цірику вже парафований ними варіант угоди. При чому, в цьому документі чітко зазначено, що сторони погоджуються з тим, що секретарем міськради має бути обрано представника БЮТ – сили, яка набрала на виборах найбільше голосів.

    Не відповісти згодою на цю пропозицію для БЮТу означало б, по перше, відкрити справжні наміри свого керівництва щодо банального, спільного з Ратушняком, поділу Ужгорода. По друге, закарпатський БЮТ був би остаточно здискредитований в очах «помаранчевої» частини виборців. По-третє, організація неминуче постане перед проблемою нового розколу – цього разу на рівні обласного центру. Адже слід передбачати, що таке грубе втручання в справи міського осередку з боку обласного керівництва багатьом щирим бютівцям виявиться не до вподоби. Так само як і намагання зблокуватися з ідеологічними опонентами. Власне, таке блокування і попередній розкол уже окреслилися: спільне голосування щодо розподілу 1 мільйона гривень на сесії міської ради – «народників», «регіоналів» і бізнесової частини фракції БЮТу переконують в цьому недвозначно.

    Але це лише перший дзвінок. Сербайло і Ратушняк чудово розуміють, що легалізувати коаліцію, а значить – більшість, у такому форматі було б для БЮТу рівнозначним політичному самогубству. А тому, як стверджує джерело всередині самого БЮТу, підготовлено новий сценарій «підминання» БЮТу під інтереси Ратушняка. За цією інформацією, «Народні» фракції в обласній і міській радах готові в повному складі «влитися» у відповідні фракції БЮТ. Якщо на обласному рівні серйозних плюсів таке перефарбування не додасть і лише остаточно оформить уже задіяний механізм співпраці, то на рівні Ужгорода воно, на думку його ініціаторів, дасть шанс Сербайлові з Ратушняком переступити «заборонну» межу, чітко окреслену Юлією Тимошенко, і сформувати хоча й хистку, відносно «непомаранчеву», а все ж більшість.

    Однозначно, така тактика принесе можливі дивіденди тільки керівній верхівці БЮТу і Ратушняку. Що дасть вона БЮТу? Швидше за все, – увесь вищеокреслений комплекс проблем, плюс – розмивання членства в організації «народними» чужаками, більшість з яких, ще не встигла «відмитися» в очах ужгородців від членства в Партії регіонів, в яку в унісон своїм політичним метанням їх свого часу необережно завів сам Ратушняк. З продовженням «полювання на відьом», жертвами якого ставатимуть все нові і нові (а, точніше, старі) члени "Батьківщини".

    Особливо сумнівною вся ця оборудка виглядає саме на тлі пропозиції «Нашої України», «Пори» і СПУ про формування стійкої – 36 із 51 – демократичної коаліційної більшості у міськраді, яка дала б можливість представницькій гілці ужгородської влади реально, відкрито і відповідно до побажань та інтересів ужгородців впливати на формування ужгородської політики і соціально-економічних процесів у місті. Напротивагу відомій непрогнозованості нинішнього ужгородського мера і його непереборної здатності не визнавати нікого ПОРЯД із собою, а тільки – ПІД.

    На завершення ще раз наголосимо: саме нове керівництво БЮТу через власну недосвідченість чи власні бізнесові інтереси втягнуло цю політичну силу в помилкову схему штучного протистояння з "Нашою Україною". Тобто, майже у війну, не потрібну ні одним, ні іншим. І саме тому, заангажувавшись у чужі ігри, рядові члени БЮТу і "Нашої України", які ще вчора боролися пліч-о-пліч, за спільні ідеали, по інерції, запущеній зверху, дивляться нині один на одного через призму політичного прицілу. Хоча насправді їх не ділить нічого. Чи вдасться закарпатському БЮТові подолати ці проблеми і пройти нелегку, але, схоже, неминучу процедуру справжнього очищення, запитання, безумовно, до самих бютівців...

    Закарпатським "народникам" Литвин уже не потрібен!..
    Головний "литвин" Закарпаття остаточно поставив великий і жирний хрест на своїй "народній" кар’єрі...
    Надзвичайна сесія Ужгородської міської ради задовільнила "апетити" мера Ратушняка та заявила про створення політичного "симбіозу" із БЮТ, Народного блоку Литвина та Партії регіонів
    Сергій Ратушняк: Стара пісня про головне!..

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Павло Чучка
    29.05.06
    Чому Ви ідейно розійшлися з Віктором Балогою і стали близьким до Ратушняка, який колись був Вашим опонентом? – В один момент переді мною і Ратушняком постало завдання взяти владу мажоритарно. Йому — у місті, а мені — в селі. Я вже більше року не належу до команди Балоги, бо я ідейний помаранчевий. А нинішня адміністрація це – бізнес-помаранчевий проект. А Ратушняк був також неугодний як політик, який не контролювався бізнес-проектом Барва. У нас однакові мотивації. Окрім того, на виборах я працював з газетою Ратушняка РІО. Отож маємо неписану угоду про ненапад, оскільки я використав його мас-медійний ресурс. Я прийняв для себе рішення не йти на мера тому, що туди пішов Ратушняк. Сьогодні мати лише голоси Майдану замало. Він має свої плани щодо міста, я маю свої плани з селом. Смітник на території села Барвінок – наша спільна велика проблема. Міські маршрутки їздять моєю територією, мої люди працюють у місті. Нам є, у чому співпрацювати. Ратушняк обтесався у Києв

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Безумовно ситуація в державі на різнихрівнях влади буде погіршуватись.Ті політичні сили,які підпрягуться під одіозних лідурів при владі можуть опинитись на краю болота.А містах тим більше.Фінансова неспроможність місцевих бюджетів поформулах/згідно законодавства/ не дасть вирішити жодного питання до кінця.Тому вирішувати депутатам: чи бути в опозиціі до голови,чи навпаки йти з ним разом-в прірву політичного небуття.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Так вам,ужгородці і треба-якого бургомістра залужили-такого і маєте!
    Спитайте у Рати-йому на вас на.рати!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    УКРАЙИНЦI-АЗIАТИ З УКРАЙИНС"КОГО ДИКОГО ПОЛЯ!!! ЯДЗАКI - Японcький Завод э з високов культуров роботи. Культура роботи в Японських заводах э висша, як в Нiмецьких заводах. Украйинцям зо Збойницьков Козацьков Культуров такi заводи де э порядок, висока отповiдалнусть за роботу и високойe качество виготовленних продуктов нипудходить, и зато Японський завод Ядзакi выходить з територii Украйини. Украйинцям - козацьким азiатам, лем бордак, катастрофи як Чернобиль и отповидалнусть за их Украйинськi бордацькi хиби и за iх культуру збойства можуть россiяни, Западна Еуропа, США и цiлий свiт. Лем они (Украйинцi-азiати) нигда НЕ несуть за нич на свiтi винни!!! Автор: ІванКо “Ядзакі” покидає Закарпаття /19.05.2006/18:06/ Автор: ІванКо Керівництво японського концерну “Ядзакі”, який у жовні 2002 року почав працювати на території Спеціальної економічної зони (СЕЗ) Закарпаття поблизу Ужгорода, вирішило згорнути виробництво. Про це у середу на прес-конференції повідомив голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші. — “Ядзакі” вирішили згорнути виробництво через відміну пільг і нестабільність у країні, — каже О. Гаваші, — їхні сподівання, що протягом короткого періоду буде відновлено пільги для тих інвесторів, які працюють у рамках СЕЗ, не справдилися. За словами О. Гаваші, вже є домовленість про те, що побудований “Ядзакі” завод викупить інший інвестор, який працює в області, — фірма “Джебіл”. За домовленістю, “Джебіл” зберігає всі робочі місця. Гаваші також повідомив, що коли в Україні ситуація стабілізується, концерн “Ядзакі” готовий сюди повернутися. До слова, ТОВ «Ядзакі-Україна» з початку реалізації інвестиційного проекту залучило інвестицій на понад 32 млн. доларів США. На підприємстві працює близько двох тисяч робітників. Завод спеціалізується на виробництві джгутів для автомобілів «Ягуар» та «Опель».

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Прочитав маячню "ІванКо". Висновок. Управлінню охорони здоров*я ОДА слід провести в м. Берегово розширене засідання колегії ОДА з питаннь проблем психіатричної допомого населенню.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім,
    Ни надармо Украйина додала свiту таких Бiльшовицьких - Азiатiв як Хрущёв, Щербицький, Подгорний, Брежнев, котрi мали лем йeдну одповiдь пре диситентiв - Дурдом, и Iмперiя-Зла ся розпала. На критику Украйинського Aзiатства - одповiдь э зас лем Дурдом и Украйина буде цвiсти як СССР.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    навіть побіжний перегляд статті говорить про намагання створення протистояння в міській раді. політичні гасла щодо коаліцій і формату співпраці зрозумілі у Верховній Раді, да приймаються Закони, а в Ужгороді потрібно всім об"єднатися, засукати рукава і працювати спільно. Ужгородцям набридла політика і словоблуддя, обіцянок доста було від попереднього мера і результат - відсоток, отриманий ним на виборах. Панове, дайте вже спокій людям і почніть конструктивно працювати!!!Досить тицяти пальцями у БЮТ, НУ, регіони та інших, не відволікайтеся на дрібниці і не зіштовхуйте лобами. А БЮТу моя порада - зконцетрована в одних руках влада це палиця о двох кінцях: вкравши в людей - вдвічі сильніше отримаєте по голові через 5 років, позаяк і відповідальність за всі дії максимальна