ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородські "змагання" щодо майбутнього прапору Закарпаття, або Синьо-біло-червоний — це прапор слов’янської єдності?

    01 мая 2024 среда
    207 переглядів

    В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стало обговорення питання про затвердження обласною радою прапора Закарпаття.

    Як відомо, остаточне рішення щодо прапора краю депутати облради повинні прийняти на сесії 27 грудня цього року. Наразі Закарпаття залишається єдиною областю, у якої немає свого стягу. У зв’язку з цим восени минулого року облрада оголосила конкурс на найкращий проект прапора області. Наразі є два варіанти, які найбільш обговорюються: синьо-жовтий та триколірний — синьо-біло-червоний.

    У прес-клубі варіанти прапора, що викликали жваву дискусію у краї прокоментували лідери національно-культурних товариств та науковці Закарпаття, прихильники другого варіанту.

    Прапор повинен задовольняти всі національні меншини краю, — вважає заслужений учитель України Михайло Алмашій, член Всесвітнього союзу русинів. «Синій, білий, червоний — наші традиційні кольори, що зустрічаються у символіці представників усіх народів, які живуть в області: росіян, угорців, словак, вірменів та інших». М. Алмашій також стверджує, що «історично на Закарпатті переважав червоний, а не синьо-жовтий колір, який натомість прийшов з Австрії».

    Депутат обласної ради Євген Жупан зазначив, що Народна рада русинів Закарпаття подала першою і єдиною макет прапора, тому термін конкурсу продовжили. У результаті надійшло 50 проектів, з яких вибрали 2. «За синьо-жовтий стяг колективу Художнього інституту проголосувала більшість експертів, але серед них багато антирусинів», — заявив Є. Жупан. Він також повідомив, що декілька областей України мають прапор у червоно-біло-синіх тонах. «Нам не треба «пришивати» проросійськість. Чому не кажуть, що ми французи? Це ж кольори не лише Росії, а й Франції, і багатьох інших держав», — сказав депутат. Ідею підтримали голова Ужгородського товариства словаків Іван Латко та представник товариства чехів Закарпаття Ольга Буксар.

    Член-кореспондент Української академії геральдики Олексій Філіппов вказав на помилки у трактуванні закарпатської геральдики. Науковець провів паралель між 20-ми роками і сьогоденнями, коли так само точилися дискусії і, зокрема, зауважив: «Ведмідь на гербі Закарпаття — це компроміс між русинами-українофілами і русинами-москвофілами, а не «охоронець Карпат».

    Іван Мигович, екс-депутат Верховної Ради, перший секретар обкому Компартії України зауважив, що в області є багато інших проблем, актуальніших за конфронтаційне питання прапора і порадив відкласти це питання узагалі. І. Мигович тлумачить русинський варіант прапора як компроміс, оскільки він містить герб з синьо-жовтим тлом. «Треба задуматися, чи інший варіант відображає етнічну структуру краю та чи сприяє консолідації всіх закарпатців», — сказав Іван Мигович.

    Синьо-біло-червоний — це прапор слов’янської єдності, сказав голова правління ТОВ «Знання», заслужений працівник культури України Михайло Шарга. Доповідач також пригадав, що у весільному обряді на Закарпатті здавна використовувалась червоно-біла корогва на фоні синіх стін, повідомили з Ужгородського прес-клубу.
    Два проекти обласного прапору — русинський і український — запропоновано на чергову сесію Закарпатської обласної ради
    Прапор Закарпатської області має стати символом єднання...
    ТРАДИЦІЇ КРАЙОВОГО ПРАПОРА ЗАКАРПАТТЯ
    Закарпаття: Свій угорський прапор жителі Берегова таємно зберігали понад 60 років

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    каму шо а я апять первый!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ну-у, йохоний бабай! Знов про баку гроші... Та скільки можна! Все одно прапор Закарпаття буде українським — синьо-жовтим. І ніяк інакше!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Oj solodki moji hiby-spesialisti na ushytko: blakitno-zhovtyj "kolir" nashi slavni Vikrajinci mavut ne iz Avstriji, no iz Shvecii a odtovdy, jak zradnik (!!!)Mazepa pojakshavsja iz Shvedami ishchi pered tym, jak dustav od carja Petra reminjom na huzicju pod Poltavoju.
    A tomu panovi-ekspertovi na heraldiku i na herb iz medvidjom: tam ne sinjo-zhovtyj cvit, no zolotyj i sribernyj (bo libonj vudki by dakotri "doslidniki" nazvali nashu zimlju, zhe je to Sribna zemlja.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    русины терпеливо и хладнокровно ждут результатов голосования. ВСЕХ ПРОГОЛОСОВАВШИХ ПРОТИВ ТРИКОЛОРА ЖДУТ БОЛЬШИЕ ПРОБЛЕМЫ.УЖЕ НИ У КОГО НЕ ВОЗНИКАЕТ СОМНЕНИЯ ОТНОСИТЕЛЬНО БУДУЩЕГО? ЕСЛИ КАКОЙ ТО ДЕПУТАТ ХОЧЕТ ПРОБЛЕМ ОН ИХ ПОЛУЧИТ...И НА СЕМЬ ПОКОЛЕНИЙ СВОИХ ПОТОМКОВ!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    русини бісяться, бо їх є всього пару чоловік (5-6)і вони вимирають. а прапор буде українським, бо підлиза Балога боїться реакції Ющенка.
    так шо жупан - в дупі!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    булше русины не будут нич казати, они начинаут робити! Буйтеся антирусины...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Как "русские" любят "подкарпацких русинов", свидетельствует совсем свежее объявление в русскоязычной газете в Чехии "Информ Прага": Сдадим комнату чистоплотной, положительной паре за 6 000 Кс или парню за 4 500 Кс. Выходцев из Закарпатья не беспокоить, рядом метро Розтылы. 10/12/2007 Обращаться : 731 521 106 732 831 753

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Barane - pry chomu tuj "русские" i "подкарпацкиe русины"?Meni sho mackali,sho ukry - oden hren!Pryjshljaky!
    I na jih ljubov meni nas...y!Ponjav?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Неужели кому-то действительно нравится этот жёлтый маразм? Партии Ленина уже нет и не надо отдавать честь кому бы то ни было. Какая проблема, если флаг Украины будет жёлто-голубым, а флаг русин трёхцветным? Трёхцветный на картинке элементарно ъстетичней и красивей - зачем пришивать политику? Эта желтизна напоминает тупую шутку о Никитичной и Маврыкиной. 'Никитична, а чего у тебя такое лицо жёлтое?'. 'Да моча в голову стукнула'. 'А чего синий глаз?'. 'А ты что, думаешь горшок мимо пролетел?'. Тряхцветный флаг у большинства европейских стран и нет никаких причин отказать ему в Подкарпатье. Он просто красив.