ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті йде юридична війна за Кушницьку сільраду

    18 мая 2024 суббота
    38 переглядів

    Все більшого резонансу, в тому числі й на сторінках нашої анемічної преси, набувають події, що стосуються Кушницької сільради. Хочемо сказати, користуючись наявною у нас, за версією однієї зі сторін цього конфлікту — ряду депутатів цієї сільради, те, що вони провели вже дві сесії. У результаті кількох сесійних пленарних засідань, достроково були припинені повноваження сільського голови Кушниці Івана Івановича Батрина. Секретарем же сільради обрали Ганну Пальок та наділили її повноваженнями виконувача обов’язків сільського голови. За версією ж іншої сторони цього конфлікту — сільського голови Кушниці І.І.Батрина — вказані пленарні засідання сесій є незаконними, такими, що порушують норми Закону України “Про місцеве самоврядування”, і, отже, прийняті на них рішення є теж незаконними. Тому він був змушений оскаржити їх у суді.Цікавим у цьому конфлікті є те, що в цих судових перипетіях навколо Кушницької сільради сторону депутатів, які начебто достроково припинили повноваження сільського голови І.Батрина, представляє колишній есдек, заслужений юрист України В.Мангур. Як пам’ятаємо, на початку минулого року Василь Мангур на своїй історичній прес-конференції виступив із сенсаційною заявою про те, що вибори міського голови Мукачева, на яких переміг Е.Нусер, були сфальсифікованими, і звинуватив у цій фальсифікації керівництво обласного осередку СДПУ(о), а в причетності до фальсифікації губернатора нашої області І.Різака, працівників правоохоронних структур, прокуратури і навіть судових органів. Після цього В.Мангур і далі притримувався своєї виголошеної версії у процесі судового розгляду кримінальних справ, порушених проти Віктора Дядченка та інших фігурантів цих сумнозвісних виборів. Правдолюб Мангур вийшов з СДПУ(о). А на згаданій прес-конференції зробив припущення щодо обкрадання його квартири (вона була пограбована на початку 2005 року) … “рідною” обласною організацією СДПУ(о). І от цікавим є те, що проти Василя Мангура в цю справу на боці сільського голови Кушниці І.Батрина вступив теж колишній есдек, у недалекому минулому один із головних юристів Закарпатської обласної організації СДПУ(о) Олексій Фозекош, котрий брав участь у великій кількості резонансних справ, пов’язаних з уже згаданими виборами міського голови Мукачева.

    Як ми пам’ятаємо, пан Олексій притримувався протилежної “антимангурівської” точки зору на мукачівські події, мало того — став на захист І.Різака, І.Чубірки, В.Пауля, звинувативши слідчу групу Генпрокуратури, що розслідувала кримінальні справи щодо порушень на мукачівських виборах, в незаконних методах ведення слідства. О.Фозекош твердив, що ці справи не мають жодної судової перспективи.

    В принципі, з точки зору автора, з тої інформації, що я маю, дійсно фактом стосовно мукачівських виборів є те, що там було більше галасу, а що там реально було за лаштунками, думаю, і дотепер не з’ясовано достеменно.

    Як стало відомо, нещодавно О.Фозекош вийшов із рядів СДПУ(о) і очолив обласну організацію політичної партії НТСУ (Народно-трудовий союз України), давши ряд інтерв’ю, в яких зазначив, що не має чисто людського конфлікту з колективом СДПУ(о). Він вважає, що, мовляв, політичний проект — СДПУ(о) — є невдалим через авторитарні методи керівництва партією групи осіб з партійного керівництва, і що він намагатиметься себе реалізувати як політик у лоні НТСУ. Від редакції хочемо зазначити, що після виходу з СДПУ(о) вже про юридичну діяльність Олексія Фозекоша ЗМІ писали у той час, коли він брав участь у резонансному процесі, що стосувався виборів міського голови Сваляви. Він представляв інтереси кандидата на посаду свалявського мера Івана Ланя, голови Свалявського районного осередку СоцПУ, проти відомих свалявських адвокатів панів Вердієва та Турка, котрі представляли інтереси свалявського мера пана Ревтія та Свалявської міської територіальної виборчої комісії. З метою з’ясування обставин цих політично та юридично цікавих подій у Кушниці Іршавського району, ми пробували з’ясувати юридичне підгрунтя цих подій та позиції сторін цього конфлікту у самих осіб, що здійснювали юридичне забезпечення подій, пов’язаних із легітимністю чи не легітимністю перебування на посаді сільського голови Кушниці Івана Батрина. Нам не вдалося зв’язатися з Василем Мангуром, оскільки не знали, чи має він свою юридичну контору, чи працює в якійсь іншій структурі. Про теперішню політичну приналежність В.Мангура нам теж не було відомо. Зате відразу вдалося знайти Олексія Андрійовича Фозекоша в офісі, який розміщений у самому центрі Мукачева, над входом у який висять дві таблички — “Закарпатська обласна організація “Народно-трудовий союз України” та “Мукачівська міськрайонна спілка підприємців”.

    О.Фозекош одразу погодився дати нам свої коментарі відносно того, як він бачить юридичний бік подій, що розгорнулися навколо скромного крісла сільського голови Кушниці та декількох судових справ щодо цієї посади, пов’язаних між собою. Ось що він повідомив:

    — Спочатку почнемо з того, що І.Батрин є законно обраним сільським головою Кушниці, який абсолютно легітимно і законно на цей день здійснює свої повноваження. Стосовно проведених пленарних засідань двох сесій, про які йде мова, — то вони є зовсім незаконними, такими, що порушують норми Закону України “Про місцеве самоврядування”, через що оскаржені в суді. Стосовно заявленого адміністративного позову громадянки Г.Пальок до І.Батрина щодо встановлення наявності компетенції (повноважень) суб’єкта владних повноважень та зобов’язань відповідача вчинити певні дії — то цей позов є зовсім юридично безпідставним з наступних мотивів: по-перше, він грунтується, як на аксіомному, на твердженні, що всі дії по скликанню і проведенню засідання 25.06.2006 року і сесії 14.07.2006 року, у результаті яких Г.І.Пальок стала секретарем сільради і виконуючим обов’язки сільського голови, є законними, хоча вони такими не є, оскільки порушена ціла низка норм Закону України “Про місцеве самоврядування”, зокрема статті 46, 59 і 79. І тому це все оскаржено в суді.

    — Крім того, — продовжував Олексій Андрійович, — ця позовна заява складалася з розрахунку на те, що суд не вникне в усі обставини справи, оскільки до сьогодні, на жаль, немає роз’яснень Пленуму Верховного Суду щодо КАС (Кодексу адміністративних справ) України. Тому позивач, користуючись нетривалою практикою застосування першого КАС України, намагається застосувати норми пункту 3 ст.17, п.6 ст.105 КАС України, які регламентують спільні правовідносини з суб’єктами владних повноважень, що є юридичними особами, для того, щоб по суті через суд встановити юридичний факт компетенції громадянки Г.І.Пальок як секретаря сільради і виконуючої обов’язки сільського голови, тобто намагається через суд легітимізувати позивачку на цих посадах.

    З точки зору О.А.Фозекоша, цей адміністративний позов за формою і змістом не відповідає вимогам, встановленим Законом і тому не міг розглядатися в порядку КАС України, оскільки ч.3 ст.105 КАС України чітко передбачає вимоги, які може містити адміністративний позов. Крім того, оскільки деякі судові справи стосовно Кушницької сільради стосуються діяльності органу місцевого самоврядування і всіх мешканців Кушницької територіальної громади, їх законних прав та інтересів, то О.Фозекош сподівається на об’єктивність Іршавського суду, його неупередженість і фаховий рівень суддів.

    — Тому я глибоко переконаний, — говорить О.Фозекош, — що всі ці справи ми виграємо, хоча я приступив до них не відразу, що трохи ускладнило мені належний фаховий захист інтересів мого довірителя — сільського голови села Кушниця Івана Батрина, але, не зважаючи на це все, юридична доказова база, яка є в нас у наявності, дає підстави твердити, що всі ці справи І.І.Батрином будуть виграні і він надалі залишиться сільським головою Кушниці.

    Редакція тільки від себе хоче зазначити, — і це, можливо, підтверджує розвиток правової системи в нашій державі, — що навіть за посаду сільського голови відбуваються запеклі правові баталії, в яких задіяна маса юридичних технологій і відомі на Закарпатті юристи.

    Василь Зубач.
    Етнічно акцентовано Берегівщина на Закарпатті займається не тільки міжнаціональними, але й партійними справами
    Він йшов під гуркіт канонади...
    Партійці Миколи Песоцького створили в Закарпатті потужну політичну силу
    На Закарпатті посіяні нові партійні зерна...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Тюрма плаче за текими як Батрин - а Фазекош є просто адвокат, і заробляє свої гроші.
    А то що СДПУ(0) цим опікується - то це довга історі, хоча кушницький голова є "поборником" БЮТ.