ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Етнічно акцентовано Берегівщина на Закарпатті займається не тільки міжнаціональними, але й партійними справами

    16 июня 2024 воскресенье
    40 переглядів

    Народно-трудовий союз України (НТСУ) сьогодні посилено реєструється в районах Закарпатської області. Нещодавно “UA-Reporter.com” помістив інтерв’ю з керівником Закарпатської обласної організації НТСУ Олексієм Фозекошем про те, чим є його партійна організація, поговорили щодо проведених нею заходів, спитали, як він бачить перспективи НТСУ. Розмова ця викликала певний резонанс у Закарпатській області, і ми мимоволі змушені продовжити тему про розбудову партійних структур, у тому числі й НТСУ. Адже не за горами вибори Президента, які відновлять справедливість у ставленні до відкинутих на задній план політичних фігур. Наприклад, Івана Різака, Сергія Слободянюка та інших, які потрапили під помаранчеву косу тупих репресій.
    І от у нас з’явилася нагода поспілкуватися з керівником Брегівської міської організації НТСУ Василем Васильовичем ЛЕНДЄЛОМ. Як нам було відомо, В.В.Лендєл є людиною, дуже шанованою на Берегівщині. Він керував багатьма державними структурами, зокрема був директором Берегівських сирзаводу і консервного, працював на керівних посадах у Берегівській РДА. Донедавна очолював Брегівську міську організацію СДПУ(о). Щоб вникнути в глибинні мотиви діяльності НТСУ на Закарпатті, нам цікава, зрештою, не тільки позиція обласного керівника О.Фозекоша, але й лідерів на місцях про те, чому вони примкнули до цієї сили. Бо ж частина з них перейшла з інших серйозних структур — РПУ, „Трудової України”, СДПУ(о) та інших відомих всеукраїнських партій.— Василю Васильовичу, так усе-таки запитання: чому саме НТСУ, адже наскільки мені відомо Берегівська організація СДПУ(о) мала сильні позиції в Берегсазі? Чому ви не перейшли в якусь іншу партійну структуру?

    — Оскільки я вважаю себе інтелігентною, політично виваженою людиною, я не хочу торкатися теми, чому я вийшов із СДПУ(о). Але підстави для цього були, і вони обґрунтовані. Перейти в НТСУ мене спонукав ряд обставин. По-перше, дуже добре знаю Олексія Фозекоша. Як принципову людину, відомого на Закарпатті юриста. Олексій Андрійович користується заслуженою повагою в мешканців краю. Свідченням цього є те, що він декілька разів обирався депутатом Мукачівської міськради. По-друге, для мене в партії надзвичайно важливою є її ідеологія, програмні засади та те, чи вона демократична за внутрішньою своєю природою. Такою ідеологічною соціально орієнтованою є, за суттю своєю, НТСУ. Якщо говорити прямо, НТСУ є соціал-демократичною, навіть соціалістичною партією. Адже, в європейському розумінні цього питання, соціал-демократія і соціалізм майже тотожні. Саме тому одне з основних гасел НТСУ: „Менше держави — більше соціалізму!” Це — дійсно ідеологічна партія, що підтверджується не тільки партійними програмними засадами. Їй дійсно властиві демократичні принципи.

    — Чи є інші обставини переходу в НТСУ?

    — Є... Я — глибоко віруюча людина, а в основі діяльності НТСУ — принципи християнської моралі. Дуже приємно знайомитися з інтернету з теоретичними працями лідера цієї всеукраїнської новоствореної структури Миколи Песоцького. Він у слові своєму є надзвичайно переконливим. І взагалі вважаю, що НТСУ має чітко розроблені ідеологічні засади свого розвитку, концепцію побудови соціально орієнтованої держави. Саме це дає підстави твердити, що НТСУ можливо стане тією партією, яка зможе об’єднати весь лівоцентристський рух на Україні.

    — Чи потрібне таке об’єднання?

    — Доконче необхідне!.. Не зупиняючись на детальній критиці, я все-таки скажу ось що: ті партійні структури, які зараз існують на Україні і претендують бути партіями лівоцентристського спрямування — СПУ, СДПУ(о) тощо, — мають усе-таки суттєві розбіжності між задекларованими політичними програмами та реальною політичною діяльністю, і нерідко вони задля ситуативних політичних інтересів порушують свої ідеологічні та програмні принципи, Я переконаний, що НТСУ зможе уникнути цієї політичної пастки і не повторить таких помилок.

    — Василю, Васильовичу, ви живете в дуже цікавому за етнічною строкатістю районі Закарпаття — Берегівщині. Переважна більшість мешканців — угорці. Чи не здається вам, що досить складно буде, враховуючи цю обставину, працювати на НТСУ тут? Бо ж існують і угорські партійні структури...

    — З останніми в мене чудові відносини. І вони не конкуренти, оскільки балотуються виключно до міської, районної та обласної рад. І, як партії, не беруть участь у виборах до парламенту. Тому знайду спільну мову з представниками угорських партій, і вони проголосують за НТСУ при виборах до парламенту. Це, втім, не значить, що ми не будемо прагнути, щоб наші представники пройшли до місцевих рад. Берегівщина — цікавий район. Але я довгочасно займав керівні посади — то специфіку району, в тому числі й національну, знаю і прагнутиму з групою моїх однодумців на Берегівщині досягнути позитивних результатів у наступних виборах до рад усіх рівнів. Тим більше, що нас підтримує значна частина авторитетних людей в районі як серед інтелігенції, простих мешканців Берегова, так і серед бізнесових структур, які розуміють, що нашому суспільству потрібне домінування соціально орієнтованих програм. Крім того, ті ж бізнесмени розуміють, що тільки в демократичній правовій державі можливе процвітання їх бізнесу, і для цього вони претендують, щоб їх інтереси були представлені і політичними структурами.

    — Дякую, Василю Васильовичу. Думаю, що ми ще повернемося до розмови про НТСУ на території Берегівщини, оскільки цікаво як же далі буде розвиватися ця політична структура в такому етнічно акцентованому районі. Зрештою, це може бути темою не однієї, а декількох розмов.

    Бесіду вів Василь Зубач.
    Він йшов під гуркіт канонади...
    Партійці Миколи Песоцького створили в Закарпатті потужну політичну силу

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору