ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На территории Закарпатья идет химическая война?

    03 мая 2024 пятница
    41 переглядів

    Обещания вывезти за пределы области так называемый «Премикс» не выполняют. Теперь есть выводы двух институтов, оглашенные Генпрокуратурой, об опасности вещества. Однако представители МЧС и экологи говорят: у них нет этих официальных данных. Поэтому до сих пор не известно, узнают ли хоть когда-то жители Закарпатья, чем они дышали последние 6 лет. Шифр-надпись на вагоне не отвечает его содержимому. Внутри почти 50 тонн так называемого «Премикса». На железнодорожной станции в Боржаве таких вагонов 16. В них почти 800 тонн химических отходов. Начальник станции от интервью отказывается, перед камерой садится на велосипед и отъезжает в неизвестном направлении, передает телеканал "НТН".

    Более сговорчивые работники станции. Они говорят: неизвестное вещество бесплатно уже месяц простаивает в Боржаве. Иван Шаркади, работник железнодорожной станции: «Когда грузят, оно видно испаряется, то чувствуется тогда в носу так немного щиплет и во рту очень сушит. Чувствуется, что что-то. Но, вроде, говорят, что оно, в общем, не химическое оно». МЧСники работают с так называемым «Премиксом», как с опасными химическими отходами. Спасатели отгружают вещество в спецкостюмах. Хотя, говорят, сейчас достоверно не известно, что это такое – «Премикс».

    Николай Переломов, руководитель группы спасателей: «На данное время все вопросы по вывозу «Премикса» из Закарпатья, вагоны, значит, все решать через Генеральную прокуратуру. Только с разрешения Генеральной прокуратуры, при определении места его складирования, его можно вывезти».

    Боржавцы говорят, что заводы, на которые должны были отвезти «Премикс», отказываются от вещества, которое не имеет официально названного состава. Бейло Шити, житель с. Боржава: «Здесь уже было много начальства - женщина, мужчина. Брали этот анализ. И до сих пор все так стоит».

    Именно неопределенность и пугает боржавцев. Ведь вагоны из «Премиксом» стоят за 10-20 метров от домов жителей села. Магдалина Давидяк, жилица с. Боржава: «Знаем, что они какие-то химические отходы, знаем, что что-то там должно быть в нем, и экспертиза именно не знает, что оно там есть».

    Мешки с веществом за месяц уже успели разорваться, и ветер разносит неизвестную пыль по окраинам Боржавы.
    Закарпаття: 10 завантажених "Преміксом" залізничних вагонів все ще стоять у Берегові
    Куди усе ж повезуть угорський "Премікс" із Закарпаття?
    "Премікс" із Закарпаття на Івано-Франківщину без відповідних дозволів не ввозитимуть?
    На Закарпатті розпочато роботи по відвантаженню "Преміксу" (оновлено)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Бардак - ода народній партії та її Берегівському районному керівнику Балян Ануш з дозволу якої ця гидота на Берегівщині

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дехто діє за принципом: чим гірше,тим краще.Для чого будоражити ситуацію? Щоби премікс залишився на Закарпатті?На совісті автора цієї публікації,а також тих,хто її тиражує,-- здоров’я тисяч закарпатців.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    шановний, аноніме! А ви пропонуєте діяти за принципом:"Моя хата скраю, я нічого не знаю". Аби виконати обіцянку про швидке вивезення преміксу владі треба позбутися грифу "1 клас небезпеки", який відходам дали два інститути. Тоді цю гидоту візьмуть на переробку і щось там з неї виготовлять. І перед закарпатцями виконають борг, і грошей зароблять(бо це буде сировина,а не хімвідходи і тому за неї розрахуються по повній програмі). А як там із людьми, що її перероблятимуть, як із тими, кому вивантажать премікс, так само, як закарпатцям, їм байдуже. Аби швидше здихатися- це не вихід. У Європі премікс заборонений для використання. І мета тих, хто бореться за його вивезення, це не позбутися за будь-яку ціну цієї загрози, а відправити її назад, до Угорщини або утилізувати за всіма правилами, а відтак вимагати за це від сусідів компенсації через Євросуд.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дуже є підозрілим вживання в ЗМІ штампів "1 клас небезпеки", "отрута" БЕЗ опублікування результатів аналізу, хоча б в частині складу "преміксу". Невже це таємниця?
    Маю із перших рук відомості, що не всі категоричні у тому, що "премікс" - отрута. Джерело категоричності - саме офіційний текст висновків поважних інститутів.

    ІМХО: В цьому "премікс-ШОУ" 95% політики та 5% питань техніки безпеки.

    P. S. Хімічний та біологічний факультети УжНУ за свої роки випустив кілька тисяч спеціалістів в цій галузі, частина яких зараз знаходяться в області. Дайте їм можливість перевірити (оцінити) відомості про отруйність "преміксу" опублікуйте повний текст досліджень цих таємничих інститутів.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Висновків про небезпеку преміксу є два.Перший - офіційний- оприлюднила Генпрокуратура (це аналізи інституту ім. Марзєєва), другий -неофіційний- зробили на запит місцевих активістів науковці інституту ім. Медвєдєва. Підприємець, який ввозив премікс надавав документи, де були погодження усіх служб, висновок митної лабораторії(яка, до речі, зовсім не обладнана) і угорський сертифікат якості. За цими даними премікс складається десь з 35 речовин, серед яких є всіляка хімічна нечисть, стружка різних металів, смоли і т.д. Треба зважати ще й на те, що ця суміш п"ять років лежала під відкритим небом і які там відбувалися реакції, самому Богові відомо. Аналізи, що провели інститути, вказують на те, що дія цієї отрути може проявити свій згубний вплив на організм навіть через 10 років!!!А люди дійсно хворіють. Якщо туди поїдете, то побачите, що навіть листя рослин завчасно жовкне поблизу преміксу. Щодо фаховості ужгородських спеціалістів, то думаю, їм не вистачить для аналізу не уміння, а відповідної апаратури. Інститути, які робили аналізи, не таємничі. Результати мають люди, котрі переймаються проблемою преміксу. І це ніяка не таємниця. Про це говорили багато журналістів. Звичайно, дуже прикро, що дехто дійсно хоче на чужому горі заїхати до парламенту чи зайняти якесь крісельце у владі. Думаю, мені вдалося трохи прояснити ситуацію.