ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті побачив світ унікальний збірник народних пісень, аналогів якому сьогодні в Україні немає

    04 мая 2024 суббота
    50 переглядів

    У видавництві „Закарпаття” вийшла в світ нова книга народних пісень, записаних протягом останніх років у селах Іршавського р-ну під назвою „Пісні Іршавщини”. Шанувальники народнопоетичної творчості знову отримали можливість ознайомитися з пісенною душею багатьох талановитих носіїв із кожного населеного пункту одного із співучих районів краю, як і два роки тому, коли тішилися піснями, зафіксованими в селі Арданово, що ввійшли до збірника „Ой видно село” — і відразу став раритетом. Раритетом, вочевидь, стане і цей новий збірник.

    Виданням двох об’ємних томів увінчалася майже п’ятирічна фольклорна експедиція, організована обласним центром народної творчості з ініціативи тодішнього його директора Василя Кобаля через науково-культурологічну лабораторію — філію Українського центру культурних досліджень, яка була створена у 2000 році розпорядженням голови облдержадміністрації за підтримки Міністерства культури України.

    До збірника „Пісні Ірщавщини” увійшло понад 900 унікальних текстів з нотами. Він має 20 розділів з багатьма підрозділами і є першою спробою якомога повнішого науково-узагальненого зведення пісень одного району за всю історію записування і видання народної пісенності Закарпаття.

    А народилася ця фундаментальна книга завдяки титанічній праці передусім кандидата філологічних наук, заслуженого діяча мистецтв України Івана Хланти, який здійснив поїздки в кожен із 47 населених пунктів Іршавщини і зустрічався із сотнями талановитих співаків, від яких записав понад тисячу текстів з мелодіями. Разом з науковцем над розшифруванням мелодій і впорядкуванням нотних текстів працювали відомі фольклористи краю: заслужений артист України Микола Попенко, кандидат мистецтвознавства Тетяна Росул, члени Національної ліги українських композиторів Василь Кобаль, Михайло Митровка, Андрій Гайналій, Михайло Рибалко та інші. У підготовці текстів до друку брала участь Марина Офіцинська, а художнє оформлення здійснив Олександр Наурсков. Крім цього, читачі матимуть змогу познайомитися із світлинами з історії народнопоетичної творчості Іршавщини та носіїв пісенного фольклору, а також авторськими фотографіями знаного в області фотомайстра Семена Мельника (перша — четверта сторінки обкладинок та ін.).

    Збірник „Пісні Іршавщин” вийшов у світ завдяки підтримці обласної державної адміністрації, яка виділила частину необхідних для цього коштів. Дуже прикро, що тираж мізерний. Будемо сподіватися, що владні структури, патріоти-бізнесмени знайдуть необхідні кошти, щоб надрукувати стільки книг, аби в бібліотеках області був хоча би один примірник унікального збірника пісень.

    Упевнені, щойно видана книга обов’язково отримає гаряче схвалення науковців, вона принесе радість чисельним шанувальникам фольклору не тільки в нашій області, але й за його межами. А сьогодні є нагода привітати творчий колектив ентузіастів, що об’єдналися під егідою науково-культурологічної лабораторії обласного центру народної творчості, з великою перемогою і побажати нових досягнень у справі духовного відродження України.

    Вважаємо, що відомий фольклорист Іван Хланта заслуговує того, щоб йому було присуджено премію імені В.М.Гнатюка за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини насамперед за проведені ними записи текстів та мелодій, упорядкування, підготовку текстів до друку, примітки і висококваліфіковану, змістовну вступну статтю до збірника „Пісні Іршавщини”.



    Василь ЗУБАЧ.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору