ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ющенко привітав старійшину Закарпатської художньої школи Ернеста Контратовича з 95-річчям

    04 мая 2024 суббота
    43 переглядів

    Сьогодні в санаторії „Теплиця” Виноградівського району, де на оздоровленні перебуває відомий закарпатський художник Ернест Контратович, голова Закарпатської облдержадміністрації О.Гаваші з нагоди 95-річчя митця вручив йому вітальну телеграму від Президента України В.Ющенка, телевізор та цінний подарунок.

    В обласному центрі Закарпаття сьогодні відкрито персональну виставку робіт Е.Контратовича.



    Ернест КОНТРАТОВИЧ (нар. 1912)

    Кажуть, щастя - то особливий стан душі. Впевнена, наш уславлений земляк, живописець від Бога народний художник України Ернест Рудольфович Контратович, який цьогоріч відзначає свій чудовий 95-літній життєвий ювілей - воістину щаслива людина, бо душа його переповнена чуттям добра і любові до всього сущого на землі, бо живе він у гармонії та злагоді з собою, з мудрим і упорядкованим світом -досконалим витвором Всевишнього. Для кількох генерацій, молодих і зрілих художників краю Маестро залишається взірцем святого служіння високому мистецтву, креативності чесній, чистій, несфальсифікованій.

    Народився Е.Р.Контратович 17травня 1912 р. В с.Кальна Розто¬ка, нині Словаччина, в сім'ї народного вчителя. Син пішов родинною життєвою стежиною - після закінчення Ужгородської учительської семінарії вчителював у селах Березнянщини, навчаючи селянсь¬ких дітей азам грамоти. Життя і робота серед верховинців, вкоріненість в народну культуру, постійне та повсякденне спілкування з селянами, стали невичерпними джерелами творчості художника - Учень і послідовник А.Ерделі, який був не тільки чуйним наставником, але й щирим товаришем талановитого юнака, Є. Контратович з перших самостійних кроків у мистецтві відмовився від поверхового копіювання живописної манери свого старшого колеги і вчителя. Його творча виокремленість виразно проявилась вже в перших самостійних мистецьких працях – як у виборі малярських сюжетів, так і у визначенні власної візуальної лексики.

    Амплітуда тематичних захоплень Е.Контратовича широка — від буденних тем, які лежать на поверхні «під рукою», до видовищних сюжетів - відтворення свят, народних гулянь, поетично-піднесених сцен колоритної сторони життя земляків. Всі разом ці полотна являють нам дивовижний картинний світ художника, світ, сповнений загострено-особистісних почування і роздумів, емоцій та переживань; від носіальгійних спогадів і мрійливих сподівань, світлої радості і ясних надій до болісних тривог, гірких розчарувань і оголених настроєвих дисонансів.

    Прикметною ознакою всіх без винятку творчих праць митця є безхитрістність, по-дитячому довірлива інтимність образотворчої оповіді. При наявності в мистецтві живописця стійких стилістичних ознак закарпатської художньої школи в його малярській позиції відчутно розпізнається яскрава і самобутня творча особистість. Зберігаючи вірність своїм життєвим враженням і поважливому ставленню до натурних форм, він відмовляється від ілюзорності образотворчої мови, не вдається до сухої графічності й підкресленої контур-ності живописного письма, віддаючи перевагу прийомам узагальненої виразної живописної пластики, стишеному, «угамованому» колориту, вивіреним і урівноваженим композиційним наголосам.

    Послідовно і невідступно орієнтуючись на реалістичні форми візуального мовлення, Е.Контратович з однаковим успіхом творить в різних живописних жанрах: краєвид і історичні полотна, натюрморт і сюжетна композиція.

    Особливе місце в творчому доробку митця посідає фігуративний живопис. У цій царині автора передусім хвилюють глибинні проблеми людської екзистенції. Важкі спогади минувшини, непроста доля верховинців щемливими нотами відізвались у ранніх працях художника. Слушно віднайдений темний, похмурий, близький до монохромного колорит полотен «Похорон бідняка», «Жебраки», «Каліки», «Буря», «Війна», «Відьми» передають безрадісний настрій і болісні переживання художника, а експресивно-загострена живописна пластика в поєднанні з нарочитою деформацією образотворчих зображень, підсилює відчуття трагізму і безвиході.

    Однак, Е.Контратович — художник оптимістичного світосприйняття, митець, що дивиться на світ ясним, незатьмареним поглядом. На полотнах зрілого Майстра квітне багатство і розмаїття поетичних відтінків життя, незмінне пропущених крізь чутливу і вразливу душу живописця. Він звертається у своїй творчості до простих і непроминальних цінностей людського існування - безтурботна радість дитинства, краса і щастя молодості, глибина і шляхетність материнських почуттів, чистота і велич кохання. Картини цього циклу «Дитячі забави», «Мадонна», «Весільна процесія», «Музики», «Над колискою» позбавлені розгорнутої описовості, в них відсутнє відчуття прозаїчної буденності. Усвідомлене запозичення стилістики і колориту «наївного» народного малярства надає цим нехитрим за мистецьким задумом, глибоким за змістом і художнім осмисленням життєвих реалій композиціям особливої привабливості, щирості і доброти.

    Вагоме місце в мистецькому доробку Ернеста Контратовича займає красвид. Секрет принадності пейзажів живописця - не в яскравій гучній барвистості, а в скромній стриманості трактування пейзажної теми, в неупередженості художницького бачення, відвертості й довірливості авторських інтонацій, в тій особливій проникливій атмосфері і емоційному поетичному підтексті, що незмінно хвилює глядача. І навіть коли живописець звертається до образу розквітлої весняної природи з її буйним цвітінням, життєрадісною мажорною декоративністю, він надає цим мотивам відчуття внутрішньої злагоди, упорядкованості і заспокоєння. В основі роботи митця над краєвидом - живе емоційно-художнє переживання від зустрічі з природою. Він ніби заприсягся оспівати кожну п'ядь отчого краю, інтуїтивно, часом на рівні підсвідомості, торкаючись такої складної проблеми, як екологія природи, землі, людської душі.

    Як і полотна, народжені його пензлем, Ернест Контратович у кожну мить свого існування - безмежно щирий, чесний, незмінно випромінює добро і любов. За плечима - мудрі і плідні десятиліття творчого життя. Це роки, віддані мистецтву глибоко національному, істинно народному, правдивому. Зичимо Майстрові світлих обріїв на шляхетній мистецькій стезі.




    Олена ПРИХОДЬКО, "Календар краєзнавчих пам’ятних дат на 2007 рік"/i]


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору