ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Час братися і за масштабніші справи..." — Олег Гаваші, голова Закарпатської ОДА

    18 мая 2024 суббота
    63 переглядів

    Третє виїзне засідання колегії Закарпатської облдержадміністрації наприкінці минулого тижня проходило у Великому Березному. Протягом серпня-вересня такі засідання відбудуться у всіх районах області.

    Голова Закарпатської ОДА Олег ГАВАШІ.
    Голова Закарпатської ОДА Олег ГАВАШІ.

    Як і на Ужгородщині та на Перечинщині, напередодні у населених пунктах працювали керівники основних структурних підрозділів облдержадміністрації, а голова облдержадміністрації Олег Гаваші відвідав ряд важливих об’єктів.

    Керівника краю, зокрема, цікавила ситуація на колишньому Жорнавському лісокомбінаті (ТОВ “Арсіл”), реалізація проекту туристично-рекреаційного комплексу у селі Вишка, інші соціальні об’єкти.

    Як і на попередніх засіданнях виїзної колегії, звітувався голова райдержадміністрації Мирослав Брецко, а співдоповідачем виступив начальник головного управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорєлов.

    У обговоренні доповіді взяли також участь селищний голова Великого Березного Василь Керецман, директор Великоберезнянського держлісгоспу Юрій Пекар, начальники обласних управлінь – охорони здоров’я Михайло Турянчик, головного управління з питань євроінтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Ернест Нусер та інші.

    У рейтингу економічного і соціального розвитку районів і міст області за підсумками півріччя Великоберезнянщина займає 11 місце серед районів області. Це дещо краще попередніх років, коли у 2004 році район був 14-им, у 2005 та 2006 роках – 12-им.

    Із 44 показників район за 10 показниками посів перші 5 місць і за 10 --останні 5.

    Якщо аналізувати статистичні дані, то позитивні тенденції, безперечно, простежуються. Зокрема, на 18,4 відсотка зросли у січні–червні цього року обсяги промислового виробництва. Збільшились надходження до загального фонду місцевих бюджетів району. Зросли і обсяги інвестицій в основний капітал та у житлове будівництво.

    Втім, Великоберезнянський район – специфічний, на який великий вплив справляє гірський статус. Залучити серйозного інвестора сюди не так і легко.

    - Але районній владі вже час позбавитися залежності економіки від одного підприємства – «Яворника» і скоординувати зусилля на створенні підприємств, пріоритетних для районних галузей, передусім – туристичної сфери і переробної промисловості, - наголосив Олег Олодарович.

    Акцент треба робити і на розвиток середнього і малого бізнесу. Тут ніби і зросла кількість підприємців – фізичних осіб, проте лише 68,2 відсотка з них сплачують податки. Що свідчить про значну тінізацію підприємницького середовища і низьку частку економічно активних підприємств.

    Ще один резерв поліпшення ситуації – розвиток мінерально-сировинної бази. На території району є 7 родовищ мінеральних вод, 4 родовища твердих корисних копалин та Лютянська площа природного газу. Але попри це, жодним із підприємств не отримано ліцензії на їх промислову розробку.

    Бачення стратегічного розвитку необхідне в туристичній галузі. Майбутнє за сільським зеленим туризмом, і тут є непогані передумови та деякі напрацювання, але слід братися і за масштабніші справи, зокрема впровадження інвестиційного проекту комплексів на полонині Руній та у Вишці. Їх реалізація справить позитивний вплив як на економіку, так і соціальну сферу.

    В районі простежуються позитивні тенденції щодо зменшення заборгованості з виплати заробітної плати – майже наполовину. Але залишається високим рівень зареєстрованого безробіття, який удвічі перевищує загальнообласний показник. За цими сухими цифрами – нереалізовані можливості наповнення місцевого бюджету, розвиток соціальної сфери, підвищення соціальних стандартів, зрештою – добробут кожної родини.

    Керівник краю підкреслив: соціальні питання мають бути пріоритетними у діяльності влади. На цьому наголошує і Президент України Віктор Ющенко. Адже вони спрямовані на поліпшення соціального захисту пенсіонерів та інвалідів, багатодітних родин, дітей-сиріт, військових, медиків, науковців і педагогів, працівників культури, а зрештою – всіх громадян, повідомили в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА.
    На Ужгородщині відбулася виїзна колегія Закарпатської облдержадміністрації

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору