ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Єдина в Європі Долина нарцисів цвіте на Закарпатті

    03 мая 2024 пятница
    60 переглядів

    Одне з чудес Закарпаття – Долина нарцисів, що поблизу Хуста в урочищі Кіреші, знову радує око. Здається, райдуга кольорів виграє на сонці серед зеленого руна трав і смарагдового листя, як квітчастий килим.Кілька днів тому на території 256,5 гектара почалося цвітіння нарциса вузьколистого.

    Зазвичай єдина у світі популяція дикого вузьколистого нарциса квітне раз на рік, з 1 по 25 травня у Хустсько-Солотвинській долині. Цьогоріч весна прийшла раніше й внесла свої корективи. Такі рослини є лише на Балканах та в Альпах, але на висоті вже дві тисячі метрів над рівнем моря.

    Переказують легенду про цю долину. Колись у сиву прадавнину у місті Хуст на горі стояв замок, де здрастували князь, княгиня та їхня красуня-донька Руся. На околиці міста проводив життя гончар Іванко. На день Русиного повноліття до замку прийшло багато сановитих візитерів та городян з дорогими гостинцями. Іванкові кортіло теж зробити подарунок – це була дивна ваза, на якій, наче живі, мерехтіли квіти граціозного білого нарциса. У цю мить Іванко та Руся закохались одне в одного. Після того вони стали крадькома зустрічатися у мальовничій долині. Та одного разу князь довідався і так ошаленів, що схопив Іванкову вазу і жбурнув з княжої гори.

    Ваза розбилася об скелину та розсипалась по долині дрібним кришталевим дощем. Коли зійшло сонце, то всі побачили, що придолинок вкритий біло-зеленим килимом.

    Нарцисове поле – особливий ботанічний об’єкт, який потребує охорони. У 1990 році єдина в Європі Долина нарцисів отримала статус біосферного заповідника. Він входить до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Однак у Долини нарцисів є кілька бід. Перша – недостатня вологість. Свого часу тут прорили рівчак, який суттєво знизив рівень води. Тепер планують збудувати шлюзи і воду штучно підняти. Нарцисам буде добре, але виникає інша проблема – від підвищення вологості розростаються верби. Аби зберегти квіти, дерева вирубують. І головне лихо – туристи. З кожним роком у долині їх чимраз більше – кількість бажаючих побачити цю красу сягає іноді п’яти тисяч чоловік за день. Траплялися випадки, коли виривали і цибулини нарцисів. А потім торгували ними на ринках чи пересаджували собі на дачі. Хоча виколупати цибулину не так-то й просто: вона схована у ґрунті на глибині 20-30 сантиметрів.

    Період косовиці є одним зі способів зберегти популяцію. При цьому насіння попадає в землю і там може зберігатися майже сім років, тоді як цибулина живе лише три роки. Місцеві працівники, щоб збільшити площу цвітіння, іноді розносять насіння руками.

    На жаль, з кожним роком міліє це біле пінисте квіткове море. Горяни пам’ятають, як років зо 30-40 тому уся долина Тиси від Хуста до Тячева, навіть до Тересви, кожної весни вкривалася білими хвилями нарцисів, видихаючи навколо ніжні пахощі. До 50 кілометрів простелилася понад Тисою нарцисова долина.

    Крім нарцисів, у долині росте понад 120 різновидів лікарських рослин, добра половина яких занесена до „Червоної книги”.

    Іван Дмитрів, Закарпатська область"
    Як Василь Комендар закарпатську Долину нарцисів врятував
    Закарпаття: Чи є майбутнє у всесвітньо відомої Долини нарцисів?
    Закарпаття: У Долині нарцисів будуть відкриті Музей нарциса та еколого-освітній центр
    Хуст: "Оживає" закарпатське чудо — Долина нарцисів

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Очень замечательно что вы пишете про долину,но я бы хотела узнать может какой-то телефон,или адрес людей которые занимаются экскурсиями,или как туда добратся,Ничего неизвестно!Пожалуйста помогите!Заранее спасибо!