ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Мала академія літератури і журналістики матиме власну оселю

    03 мая 2024 пятница
    47 переглядів

    Ділянку для неї подарувала найстаріша жителька села Рекіти Міжгірського району Закарпатської області, де вже чотири роки діє Мала академія літератури і журналістики (МаЛіЖ) –
    мати письменника - Марія Дурунда.

    Нині у такому приміщенні знаходиться штаб-квартира МАЛіЖ і Музей літератури і журналістики.
    Нині у такому приміщенні знаходиться штаб-квартира МАЛіЖ і Музей літератури і журналістики.

    Засновником і ректором МаЛіЖ є письменник, заслужений журналіст України, уродженець села Рекіти Василь Тарчинець, який понад 30 років віддав військовій журналістиці, очолював прес-центр Прикарпатського військового округу. Зараз полковник у відставці В.Тарчинець всю свою енергію та жар душі відає підтримці творчій молоді, героїко-патріотичній підготовці юнаків до служби в українському війську.

    Вже третій рік поспіль громадська організація МАЛіЖ скликає сотні молодих обдарувань України та зарубіжжя на Міжнародний фестиваль юних поетів та прозаїків “Рекітське сузір’я”.

    Наразі академія знайшла притулок в приміщенні колишньої початкової школи, що споруджена понад сто років тому в якому знаходиться єдиний на Україні дитячий музей літератури і журналістики, повідомив "UA-Reporter.com" керівник прес-служби МАЛІЖ Федір Гулаткан. Двох маленьких кімнаток вкрай замало для проведення культурно-пізнавальних та навчальних заходів.

    Тому виникла нагальна потреба у зведенні приміщення творчого центру для створення необхідних умов набуття азів професії юних літераторів, журналістів, майстрів фото і пензля. Для цієї благородної справи в самому центрі села, поруч з мостом дружби Рекіти-Чікаго, найстаріша жителька села 87-річна Марія Дурунда - мати члена Національної спілки письменників, заступника ректора та почесного професора МАЛіЖ Андрія Дурунди, передала в дарунок стареньку хатинку, в якій народився її син-письменник, і присадибну ділянку. Справа за тим, аби Лісковецька сільська рада, до якої належить село Рекіти, аби оформила правонаступницькі документи на земельну власність та будівлю, які необхідні для виготовлення будівельно-проектної документації, а також представлення їх до адміністрації Карпатського фонду, який дав згоду на часткове фінансування даного проекту. Свою лепту в цю справу погодилися внести і деякі інші підприємства й установи, юридичні та фізичні особи.

    Але очікуваних коштів буде явно замало, тому переконливо просили б підключитися до цієї благородної справи – допомогти коштами, будматеріалами, технікою всіх, кому не байдужа доля творчого майбутнього України. Контактна адреса МАЛіЖ: с. Рекіти, 92 Міжгірський район Закарпатської області, 90012.

    Свою посильну частку на здійснення цієї мети внесла найстаріша рекітчанка, що могло б стати добрим почином для інших людей з добрим серцем і душею. Незважаючи на свій поважний вік Марія Михайлівна не пропускає жодного заходу малої академії. Щороку вона бере участь у фестивалі юних поетів та прозаїків “Рекітське сузір’я” спілкується з дітьми, пригадує і розповідає їм, як колись її син Андрій наймитував у чужих людей і з 5-го класу дописував до багатьох періодичних видань. Серце матері вдови не раз стискалося від болю яким тернистим шляхом йшов в дитинстві Андрій йшов в журналістику і літературу. Складним було і її життя. У 47 літ залишилася вдовою з 7 дітьми на плечах, яких сама виводила у світ. І всім дала належну освіту й нині чим може старається допомогти своїм дітям і внукам та правнукам, цікавиться їхніми проблемами, навідуючи їх не тільки в Міжгірському районі, але і в Ужгороді та навіть за межами Закарпаття, де зараз мешкають її діти. Вона сумує з їхніх проблем-негараздів і тішиться їхніми радощами.

    А тепер мати письменника радіє з того, що саме в рідному селі її односельчанин, полковник української армії у відставці Василь Федорович Тарчинець відкрив можливість для творчого самовираження молоді - друкуватися в дитячій літературно-мистецькій газеті “Сузір’я” і інших друкованих виданнях, стажуватися в редакціях радіо та телебачення, видавати твори авторських колективних збірок. Його стараннями вже видано понад 10 книжок з творами молоді. Серед них – “Село у підніжжі Кичери”, “Блакить дитинства”, “Світ - це рай”, “Рекітське сузір’я”, які здобули схвальне слово серед читацького загалу.

    Приємно зазначити що спорудження цього будинку підтримав голова Міжгірської районної ради Іван Ярема, який пообіцяв посприяти у виділенні лісу-кругляку, знайти можливі кошти для проведення будівельних робіт.

    До слова, саме про цю проблему ректор академії Василь Тарчинець вів розмову при зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком під час поїздки глави держави до Львова. Віктор Андрійович зацікавився питанням про необхідність спорудження такого будинку для обдарованої молоді і підтримав цю ініціативу.

    Дай Боже звершитися цій благородній справі. Про це мріє і довгожителька Рекіт Марія Дурунда, яка прагне, щоб ще при її житті була споруджена дитяча творча оселя на землі, на якій вона понад 60 літ тяжко працювала, а тепер віддала її на суспільно важливу справу, аби на цій ниві розквітали, мов квіточки, юні таланти.
    Відділення МаЛіЖ із закарпатських Рекіт відкрилося в Криму
    Слава із закарпатських Рекіт лине на всю Україну...
    На Закарпатті відфестивалило "Рекітське сузір’я"...
    Калина Августина Волошина зростає на польській землі...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дай Боже здоро"я Матері,бабусі-нашій прекрасній Веоховинці.Вірю ,що прекрасний задум не задушать бюрократи з Києва та Ужгороду.Відкриють очі на прекрасний Верховинський край,на прекрасні,миллий,талановитий верховинський люд.