ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: На Добрянській телевежі згнили електроопори. Наслідки можуть бути непередбачуваними...

    16 июня 2024 воскресенье
    24 переглядів

    На Закарпатті над Тересвянською долиною на вершечку гори Кичера височіє 50-метрова телевізійна вежа. Сюди з села Добрянського веде двокілометрова дорога. Довкруги — ані душі, панує тільки мертва тиша. На 544-метровій височині над рівнем моря дух захоплює. Довколишні села - мов на широкій долоні.

    Мене радо зустрічає черговий електромеханік телеретранслятора Володимир Деяк. Він розповів, що телевежу було введено в дію 6 листопада 1966 року.

    Працівники-старожили Іван Банк та Йосип Горбас трудяться тут з першого дня. Є ще два спеціалісти: електромонтер Василь Шелемба та електромеханік Павло Дебич. Спершу на телевежі працював простенький і примітивний передавач з чорно-білим зображенням, але тоді верховинці раділи і цьому нехитрому диву техніки - у 60-ті роки на Тячівщині налічувалося всього 32 телевізори. Згодом на вежі встановили більш модернізоване сучасне обладнання з прийому кольорового зображення.

    Телеретранслятор обслуговує низинні населені пункти району.

    "Для покриття і ліквідації так званих мертвих зон населених пунктів, що не мають можливості приймати телесигнали від основних передавачів, також задіяно 10 мікротелеретрансляторів потужністю від одного до десяти ват, — каже Володимир Деяк. — Але, на превеликий жаль, вони піддаються постійному пограбуванню з боку «мисливців» за електрообладнанням, кольоровими металами. Та й дві підвісні 6-кілометрові лінії електропередачі перебувають в аварійному стані. Необхідно терміново провести заміну електроопор, що згнили і вже не тримають навіть ізоляційних крюків, а інші лишилися без бетонних приставок. Потребують капітального ремонту також станційний корпус, приміщення, дорога...".

    Проблемами добрянського телеретранслятора проймаються й оператори зв'язку «Київстар» та «Укртелеком», які допомогли провести укріплення вежі потужними тросовими відтяжками, забетонувати нові якорі.

    Станційний електромеханік розповів, що сюди навідуються ведмеді, вовки, козулі, борсуки, рисі, лисиці.

    Іван КОСТЕВИЧ, "Фест"
    Закарпаття: Хранителі ефіру зі Сваляви — епізодичні небожителі
    Переступивши поріг 21 століття, не всі закарпатці мають вільний доступ до телеефіру
    Є перший закарпатський супутниковий телеканал!
    На Закарпатті демеркуризовано телевишку "Плай"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору