ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські села хочуть у "зону"!

    03 мая 2024 пятница
    50 переглядів

    Жителі двох сіл Закарпаття, де зберігались відходи «Премікс», просять Верховну Раду України надати селам статус зони підвищеної еконебезпеки.Голова Великобактянської сільради Наталія Граб 12 жовтня в Ужгороді звернулася до голови Комітету ВРУ з питань екополітики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Валерія Кальченка та інших депутатів із заявою надати селам Велика Бакта та Мужієво Берегівського району Закарпаття статус зони підвищеної еконебезпеки.

    У цих селах протягом кількох років зберігали відходи хімічної промисловості «Премікс», що, відповідно до однієї з експертиз, належать до найвищого першого класу небезпеки.

    Як зазначив під час прес-конференції Валерій Кальченко, такі зони визначаються відповідним законом. «Для того, щоб прийняти таке рішення, потрібно ґрунтовне обстеження території та людей. Наразі ми таких даних не маємо», – зауважив він. Разом з тим, під час засідання Комітету, що проходило в Ужгороді 12 жовтня, було наведено низку даних аналізів та обстежень, проведених на території цих сіл та Берегівського району. Загалом було здійснено 2229 аналізів та обстежень. Згідно з ними, рівень захворюваності у селі Велика Бакта зріс у 3-4 рази, у дітей – на 21%. У Берегівському районі – у 2,6 разу. Загалом було обстежено 700 осіб, з них – 270 дітей. Хронічну інтоксикацію діагностували у двох осіб, які від подальшого огляду відмовились. Щодо проб, то у воді відхилень від норми не виявлено, однак у ґрунті у двох випадках зафіксовано перевищення вмісту свинцю, повідомляє "ЗІК".
    Куди ж усе-таки подінуть закарпатський "Премікс"?
    Закарпаття: Як бути з небезпечними відходами?
    Скільки ще "Премікс" загрожуватиме здоров’ю населення Закарпаття?
    Угорський "Премікс", що зайнявся, не встиг нашкодити закарпатцям

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору