ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті сьогодні - День ріллі

    18 мая 2024 суббота
    44 переглядів

    Чорний хліб, часник і шкаралупу торішньої писанки кладуть закарпатці у першу зорану борозну.Усе це щедро скроплюють свяченою водою, і - лише тоді - із молитвою - починають сівбу. У гірському регіоні, де цінують кожен клаптик землі, щиро вірять - без цієї давньої традиції - щедрого урожаю - годі й сподіватися! Це дійство - головний ритуал хліборобського свята - на Закарпатті сьогодні - День ріллі.
    Малоземельне Закарпаття навчилося цінувати не гектари,а квадратні метри землі. У гірських селах господарі обробляють здебільшого кілька десятків невеличких клаптиків городу, які більше схожі на грядки для петрушки чи кропу, ніж на картопляні чи пшеничні поля. На кожній ділянці віншують першу борозну.



    У Закарпатському Музеї архітектури і побуту дерев”яні хатини, хоч і називаються експонатами, та догляд за ними - як за справжніми. У кожної - свій господар, своя присадибна ділянка. Щовесни землю орють і засівають. Причому, роблять усе вручну.



    Іще одна традиція, яка, зазвичай, залишається поза кадром- гарна гостина після виснажливої роботи.



    Щоправда, обробляючи землю, спиртним не зловживають. Інакше щедрого урожаю годі й чекати. А ще в Закарпатті після свята першої борозни чекають дощу – своєрідного Божого благословення.




    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору