ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Найбільший музейний проект Закарпаття "Старе село" реалізується у гірській Колочаві — батьківщині розбійника Шугая

    19 мая 2024 воскресенье
    46 переглядів

    На Закарпатті – музейний бум! Кількість тематичних експозицій сягнула 90-а. Це – не державний проект, а справа ентузіастів. За останнє десятиріччя в регіоні не закрили жодного музею, а створили 10 нових. Своєрідний лідер - село Колочава Міжгірського району. Там зараз працює 5-ть музеїв. А незабаром, обіцяють, буде вдвічі більше.

    Найбільший музейний проект Колочави має назву «Старе село». Організатори намагаються відтворити архітектуру й побут 19-го століття. Подружжя Марковичів розігрує для відвідувачів обряди тих часів.

    Христина Маркович – мешканка села Колочава: "Молодьож хоче ся розвивати, видіти все, знати. А ми тоже, видите, дідо з бабою ще прийшов подивитися, як тото було давно. Тепер нагадала усьо: і цебер, і колиску. Тепер колиски які, панські усно."

    Колочава відома тим, що там похований народний месник Микола Шугай, якого називають Робін Гудом українських Карпат. Але окрім могили – показувати туристам було нІчого. Тому на полонині поставили 6-сть старих хат і жандармську дільницю.

    Микола Маркович – мешканець села Колочава: "Люди кажуть, що це дуже доброє діло. Бо чоловік би тоту хату ніколи не продав, її би гриби з‘їли. А сяк чоловік продав, узяв гроші."

    Кожну хату привозять до музею розібрану. На місці її заново збирає бригада майстрів. В експозиції – давні предмети побуту, принесені мешканцями Колочави. Попри те, що за стару хату пропонують до трьох тисяч доларів – продавати хочуть не всі.

    Тетяна Цюбик – мешканка села Колочава: "Продавати її не будемо, бо це спадщина нашої бабусі. Хай вона стоїть для дітей, щоб діти бачили, як давно жили люди."

    Проект «Старе село» планують завершити до наступного літа. Окрім цього, в Колочаві діють експозиції чеської та радянської шкіл, музей чеського письменника Івана Ольбрахта, музей вівчаря. Найближчим часом почнуть возити туристів вузькоколійкою, відкриють музей жандармерії та лісу.

    Ганна Фоміна – туристка з Маріуполя: "Я приїхала з Маріуполя. Тут все дуже цікаве, вражає, як вміло відтворено минуле".

    Всі музеї Колочави для громадян України безкоштовні. Для іноземців з нового року запровадять квитки. Щороку село відвідує до десяти тисяч туристів. Переважно – з Чехії.

    Перший Національний канал
    "Чеська школа" відкрилась на закарпатській землі
    Закарпаття водинадцяте приймало гостей українсько-чеського фестивалю "Колочавські відлуння в Тереблянській долині"
    У дивака із закарпатської Колочави живе понад двісті птахів
    Закарпаття: На гірській Міжгірщині знімають фільм "Колочавські повстанці" про бій загонів УПА з військами МГБ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дуже добре коли прїжджаєш з міста і так хочеться чогось, ят то кажуть "не такого", ось це село і є те саме місце де можна погуляти, насолоджуючись свіжим повітрям і красою Карпатських гір, разом з тим пізнавати історію минулого!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дуже добре коли прїжджаєш з міста і так хочеться чогось, ят то кажуть "не такого", ось це село і є те саме місце де можна погуляти, насолоджуючись свіжим повітрям і красою Карпатських гір, разом з тим пізнавати історію минулого!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В репортажі, правда, забули зазначити, що все це робиться не в останню чергу стараннями депутата Нашоукраїнця Аржевітіна, уродженця Колочави. Ось він, на відміну від балогі петовок - справжній патріот свого краю.. Хай йому Бог дасть сили і натхнення робити добро

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Аржевiтiн родом з цього села , а для Балоги i Петьовки Мукачево не е рiдним мiстом. Вони спуститлися з Завидово у варош оби лем його прихватизовати.